Bölgesel Otonomi Ayrılıkçılık Değil
Türkiye -Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, DTP'nin TBMM'de Dağıttığı Kitapçığın Avrupa'da Destek Bulabileceğini Söyledi.
Türkiye-Avrupa Bİrliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, DTP’nin TBMM’de dağıttığı kitapçığın Avrupa’da destek bulabileceğini söyledi.
Eşi gazeteci Nevin Sungur’la geldiği Yalova’da kayınpederi Nusret Sungur’u ziyaret eden Lagendijk, DTP’nin TBMM’de dağıttığı ’Demokratik Özerklik Projesi’ kitapçığı ve içeriğini değerlendirdi. Lagendijk, şunları söyledi:
Ülke bütünlüğü bozulmaz
"Bu, AB içerisinde Almanya, İngiltere gibi ülkelerde de var olan bir sistem. Türkiye bölgesel otonomiler sistemlerin nasıl işlediğine bakıp ne tür faydalar elde edilebileceğini inceleyebilir. Burada bölgesel otonomiyi ayrılıkçılık anlamında söylemiyorum. O ülkenin bütünlüğünü bozacak, bozmaya yönelik bir durumdan söz etmiyorum. Devlet işlerinin vatandaşa ulaştırılmasıyla ilgili bir sistem düzenlenmesinden bahsediyorum. Burada asker de, tabii biliyor ki, Hakkari ile İstanbul’da durum aynı değil."
Tansiyon ’3 adımda’ düşer
Güneydoğu’da tansiyonun çok yükseldiğini söyleyen Lagendijk, şöyle devam etti: "Abdullah Öcalan’ın kötü muameleye tabi tutulduğu söylentisini çıkartanlar, tansiyonun artacağını biliyorlar. Yakında yerel seçimler var. DTP ve AKP’nin orada başarı kaygısı gibi bir durum söz konusu. Ben de kendi adıma şunu diliyorum. Öncelikle DTP kapatılmasın. İkincisi PKK terörü sona ersin. Terörist saldırılar sona erdirilsin. Üçüncüsü oradaki özellikle dil ve kültür konusunda Kürtlerin hakları ile ilgili düzenlemeler yapılsın. Bu üç konunun gerçekleşmesi halinde tansiyonun düşeceğini düşünüyorum."