Haberler
Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

11 ilde daha okullar tatil edildi

11 ilde daha okullar tatil edildi

Bölge Adliye Mahkemelerinin Kurulması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, 20 Temmuz'da istinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesi ile Türk hukukunda yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, 20 Temmuz'da istinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesi ile Türk hukukunda yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

Canduran, baro tarafından düzenlenen "İstinaf Mahkemeleri Paneli"nin açılışındaki konuşmasında, 20 Temmuz'da faaliyete başlayacak istinaf mahkemelerinin işleyişi hakkında hukukçuları bilgilendirmek amacıyla belirli aralıklarla üç panel düzenlediklerini kaydetti.

Hakan Canduran,"20 Temmuz tarihinde istinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesi ile Türk hukukunda yeni bir dönem başlıyor. İstinaf mahkemeleri ve istinaf yolu, aslında hukukumuza yabancı değil. 1871 yılında altyapısı oluşturulan, 1879 yılında da faaliyete geçen istinaf mahkemeleri, 45 yıllık bir tatbikatın ardından, 1924 yılında 469 sayılı kanunla kaldırılmıştı. Ne var ki, kaldırılmalarına rağmen, istinaf mahkemelerinin, Türk hukuk camiasının gündeminden hiç düşmediğini görüyoruz." dedi.

Panelde konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Yenisey de avukatlara, istinaf mahkemelerinin işleyişi ve nasıl başvuru yapılacağını anlattı. Yenisey, "Bir otomobil düşünün dört tekerleği varsa yürüyebilir. Bir ceza, adalet sistemi de istinaf tekerleği olmadan yürüyemez. İstinaftan kastettiğim bir araç mekanizmasıdır. İlk derece ile en üst derece arasında mutlaka bir ara mekanizma olması gerekiyor. Bu nedenle istinaflar zaruridir, olması gerekir. Bugünkü getirilen bu sistem Avrupa'ya örnek teşkil edecek bir sistemdir." diye konuştu.

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi Üyesi Adem Albayrak ise istinafın ilk derece mahkemesinin verdiği kararın belli noktalardan yeniden başka bir mahkeme tarafından incelenmesi anlamına geldiğini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel
title