Boko Haram ile Mücadele
Kamerunlu jeopolitika uzmanı Samuel Nguembock, Boko Haram örgütünü yok etmenin en az 5 yıl sürebileceğini söyledi.
Kamerunlu jeopolitika uzmanı Samuel Nguembock, Boko Haram örgütünü yok etmenin en az 5 yıl sürebileceğini söyledi.
Paris'te Stratejik ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde görev yapan Nguembock, AA'ya değerlendirmesinde, Bubakar Şekau başta olmak üzere Boko Haram liderlerini etkisiz hale getirerek örgütü tamamen yok etmenin 5 yıl alabileceğini belirtti.
Nguembock, Nijerya, Çad, Benin, Nijer ve Kamerunlu 8 bin 700 askerden oluşan Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü'nün (MNJTF) gerilla tekniklerine hakim olan bir örgütü kısa zamanda yok edemeyeceğine dikkati çekti.
Uzman, uluslararası toplumun ve gözlemcilerin Nijerya Devlet Başkanı Muhammedu Buhari'nin geçen hafta Çad'a ve Nijer'e yaptığı ziyaretlerin Boko Haram ile mücadeleye önemli katkılar sağlayacağı yorumlarına da değindi.
Nguembock, Buhari'nin şimdiye kadar atılan adımlar hakkında ortaklarından görüş alıp gerekenlerle ilgili önerilerde bulunmak amacıyla söz konusu ülkeleri ziyaret ettiğini ifade ederek "Sihirli bir değnekle Boko Haram'ın yok olmasını bekleyemeyiz" dedi.
Jeopolitika uzmanı, silahlı güçlerin yoksul ortamlarda büyüyen ve kabiliyetli gençlerden oluşan hareketli bir örgütü etkisiz hale getirmede yetersiz kalabileceğini vurguladı.
Yaklaşık 2,434 milyon kilometrekarelik Çad Gölü bölgesinde faaliyet gösteren Boko Haram'ın Afrika'nın yaklaşık yüzde 8'inde etkili olduğuna işaret eden Nguembock, yüksek dağlarla çevrili olması ve bölgenin Çad, Nijer, Nijerya, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Cezayir, Libya ve Sudan'a yakınlığı nedeniyle örgüt üyelerinin kolayca kaçma olanaklarının bulunduğunu kaydetti.
Kamerunlu uzman, askeri mücadelenin örgütün "kökünü kazımaya" yetersiz kalabileceğini belirterek askeri, siyasi ve ekonomiyi içine alan bir yaklaşımın yanı sıra zenginlikler konusunda eşitliliği sağlayacak bir bakış açısının gelişmesiyle Boko Haram'a karşı mücadelenin başarılı olabileceği değerlendirmesinde bulundu.