Boğaziçi Üniversitesi Almanya'daki Türk Seçmeni Araştırdı
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Nermin Abadan Unat'ın önderliğinde hazırlanan 'Avrupa'da yaşayan Türklerin oy verme davranışları ve 2014 Türkiye Cumhurbaşkanlığı Seçimi başlıklı araştırma raporunun sonucu açıklandı.
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Nermin Abadan Unat'ın önderliğinde hazırlanan 'Avrupa'da yaşayan Türklerin oy verme davranışları ve 2014 Türkiye Cumhurbaşkanlığı Seçimi başlıklı araştırma raporunun sonucu açıklandı.
Son seçimde Almanya'daki Türklerin sadece yüzde 18,9'u sandık başına gitmiş.
Dr. Volkan Çıdam Görüşme yaptığım insanların çoğunun söylediği şey, 'Bizim somut problemlerimiz hakkında Türkiye'deki politikacıların söylediği hiçbir şey yok' oldu. Bu da onlarda hayal kırıklığı yaşatmış, bu yüzden de sandığa katılım oranı düşük kalmış
Haber-Kamera Ümit TÜRK İstanbul DHA
Galatasaray'daki Cezayir Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıya, Prof. Dr. Nermin Abadan-Unat, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş ile araştırmada görev alan akademisyenler ve araştırmaya destek veren Alman derneği üyeleri katıldı. Araştırma sonucunda, seçime katılım oranının düşüklüğüne dikkat çekilerek, bu duruma yol açan nedenler hakkında bilgi verildi.
'TÜRKLERİN SİYASAL DAVRANIŞLARINI TESPİTE ÇALIŞTIK
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Nermin Abadan-Unat, araştırma fikrinin 18 Mayıs 2014'te oy verme hakkının yurtdışında yaşayan Türkleri kapsayacak şekilde genişletileceğinin açıklanması üzerine ortaya çıktığını söyledi. Boğaziçi Üniversitesi'ndeki 5 akademisyenle beraber bu araştırmayı başlattıklarını anlatan Unat, 'Aslında bir seçim tahlili yapmak üzere yola çıkmadık. Günümüz koşulları içinde, ulus-ötesi bir ortamda, ister çifte vatandaş sahibi olsun, ister tek vatandaş sahibi olsun, yurtdışında yaşayan Türklerin siyasal davranışlarını tespite çalıştık dedi.
Prof. Dr. Unat, araştırmada, kaynağa ulaşma ve maddi sıkıntılar gibi zorluklarla karşılaştıklarını dile getirerek, yurtdışındaki katılımcıların destekleri sayesinde araştırmayı tamamlayabildiklerini söyledi.
ALMANYA'DA SEÇİME KATILIM ORANI % 18,9
Daha sonra söz alan akademisyenler, raporlaştırdıkları araştırmayla ilgili bilgiler verdi. Akademisyen Zeynep Kadirbeyoğlu, seçmen sayısı açısından önemli bir yere sahip olduğu için Almanya'da yoğunlaştıklarını belirterek, 'Dış temsilciliklerde yüzde 8,15, sınırlarda ise 10,79 oranında seçmen katılım gösterdi. Toplamda baktığımızda 261 bin 893 kişiden bahsediyoruz. Bu önemli bir rakam. Ama yüzde olarak baktığımızda, aslında çok ciddi bir yüzde değil. Almanya'daki katılım oranı yüzde 18,9'da kalıyor dedi.
KAYIT SİSTEMİ İYİ ÇALIŞTIRILAMADI
Araştırmada görev alan Dr. Selcan Kaynak da, yurtdışı seçmeninin sandık başına gitme konusundaki ilgisizliğinin nedeni hakkında bilgiler verdi. Katılımcıların, en temel neden olarak kayıt sisteminin çalışmamasını ortaya koyduklarını belirten Kaynak, 'Bu sistem ilk defa denendi. Dijital erişim gerektiriyor. En azından o sistemi basit bir şekilde kullanabilmeyi gerektiriyordu. Bunlarla ilgili epey sıkıntı yaşandı. Kimileri kayıt olduğunu zannetmiş, süreci tamamlamadan sistemden çıkmış. Kimisi çıktısını almamış, kayıt olduğunu zannetmiş, oy vermeye gittiğinde oy kullanamamış. Bazen aynı aileden kişilere farklı gün ve saatlerde randevu verilmiş diye konuştu.
'TÜRKİYE'DEKİ POLİTİKACILARIN SÖYLEDİĞİ HİÇBİR ŞEY YOK
Dr. Volkan Çıdam da, 'Görüşme yaptığım insanların çoğunun söylediği şey, 'Bizim somut problemlerimiz hakkında Türkiye'deki politikacıların söylediği hiçbir şey yok' oldu. Bu da onlarda hayal kırıklığı yaşatmış, bu yüzden de sandığa katılım oranı düşük kalmış dedi.
ERCAN KARAKAŞ 'NEDEN ALMAN YURTTAŞLIĞINA GEÇENLER SOLU SEÇERKEN'
Daha sonra söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş da, yurtdışında yaşayan Türklerin oy verebilmesinin önemli bir gelişme olduğunu belirterek, Almanya'daki 3'üncü ve 4'üncü kuşak Türklerin siyasi davranışlarında yaşanan değişimlere dikkat çekti; 'Almanya'da yüzde 18 katılım düşük ama, ileride çoğalacak mı Çünkü 3'üncü ve 4'üncü kuşak Alman siyasetiyle daha ilgili' Orada siyaset yapıyorlar. Bakan oluyorlar, parlamenter oluyorlar dedi.
Bu sebeplerden dolayı yeni kuşakların Alman siyasetine yöneleceklerini ve bu konuda alınması gerekli tedbirlerin olduğunu belirten Karakaş, ikinci sebebin ise Türk vatandaşlarının Alman vatandaşlığına geçmesi olduğunu söyledi. Karakaş, '900 bin vatandaşımız Türk vatandaşlığından Alman vatandaşlığına geçti. Bunların 600 bini Alman federal seçiminde oy kullandılar. Bunlar Türkiye'de oy kullanamıyorlar diye konuştu.
Alman vatandaşlığına geçen Türklerin seçim davranışlarında ilginçlik olduğunu söyleyen Karakaş, 'Neden orada Alman yurttaşlığına geçenler solu seçerken, onların akrabaları, birlikte olduğu insanlar sağı seçiyor Bu durum da bilimsel bir araştırma konusu olmalı dedi.
Almanya'nın da bu konuda yanlışlarının olduğunu ifade eden Karakaş, 'Orada doğmuş büyümüş insanlar hala yerel seçimlerde oy kullanamıyorlar. Alman vatandaşı olması gerekiyor. Halbuki 1976'da İsveç, 1986'da Hollanda bunu yasal olarak yaptı diye konuştu.