Bodrum'un 300 Yıllık Tarihi Kitap Oldu
Araştırmacı yazar Erdoğan Kayalar'ın son olarak yazdığı iki ciltlik 'Osmanlı Arşivinde Bodrumö isimli kitabı yayınlandı.
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde yaşayan araştırmacı yazar Erdoğan Kayalar'ın son olarak yazdığı iki ciltlik 'Osmanlı Arşivinde Bodrumö isimli kitabı yayınlandı. Düzenlenen imza töreninde Kayalar, 2 bin kitabını okurları için ücretsiz dağıttı ve imzaladı. Kayalar 'Osmanlı döneminde Bodrum'un bilinmeyen yönlerini belgeleri ile anlatan iki ciltlik kitabı kentin geçmişine ışık tutması için hazırladım. Beğenilmesi beni mutlu ettiö dedi. Bodrum'da yaşayan evli ve iki çocuk babası araştırmacı yazar Erdoğan Kayalar (80), 3,5 yıl hazırlayarak yayınladığı 'Osmanlı Arşivinde Bodrumö isimli iki ciltlik kitabını Turgutreis Belediyesi Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle imzaladı. Turgutreis Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Dinçberk'in teşekkür plaketi verdiği Kayalar, belediyenin desteği ile basılan 2 bin kitabı imzalayarak okurlarına dağıttı. Bodrum'un tarihinde ilk kez yayınlanan ve Osmanlı arşivlerine girilerek hazırlanan kitabı almak için kültür merkezinde uzun kuyruklar oluştu. Eşi Sümer Kayalar'ın da yardım ettiği yazar, kitaplarını yaklaşık 2,5 saatte imzaladı.
Erdoğan Kayalar, yaklaşık 800 sayfadan oluşan iki ciltlik kitabında Osmanlı'da Bodrum İdaresi, Eğitim, Deprem, 1. Dünya Savaşı ve Bodrum'un Bombalanması, Sağlık, Osmanlı'da Denizcilik ve Osmanlı Tersanesi, Salname, Kale, Kilise, Bodrum Hapishanesi, Bodrum'da Geçim ve Tarihte Geçiş dönemlerini anlattı. Kitapta, Halikarnassos kentinin 1552 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos Seferi sırasında Osmanlı topraklarına katıldığı, 1919 yılında İtalyanlar tarafından işgal edildiği, 1922 yılında Kurtuluş Savaşı sırasında İtalyanların kenti terk etmesiyle geri alındığı, o zamana kadar Halikarnassos olan kentin adının 1923 yılında Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle Bodrum olarak değiştiriliği bilgilerine yer verildi.
364 TARİHİ BELGE YAYINLANDI
Kayalar, yaklaşık 300 yıl geriye giderek Bodrum'un bugüne kadar arşivlerde ve tozlu raflarda kalan bilinmeyen yönlerini, yaşamını ve tarihe damga vuran kişiliklerini belgeleri ile yayınladığını belirtti. Kayalar, 'Kitapta ilki 1770 yılından başlamak üzere tam 364 tarihi belge Arapça'dan Türkçe'ye çevrilerek yayınlandı. Unutulmaması gereken konu kitabım belgeler ve çevirilerden ibarettir, yorum yapılmamıştır. 1890'lı yıllarda 30 bin nüfusu olan Bodrum'un 1960'lı yıllarda 3 binlere kadar düştüğü göz önüne alınırsa 5 bin yıllık geçmişe sahip kentin tarihinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar. Osmanlı döneminde Bodrum'un bilinmeyen yönlerini belgeleri ile anlatan iki ciltlik kitabı kentin geçmişine ışık tutması için hazırladım. Beğenilmesi beni mutlu etti. Süleymaniye Kütüphanesi'den Bodrum müftülüğüne, müzeden Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü uzmanı Fuat Recep Bey'e kadar birçok kişinin emeği var, hepsine teşekkür ediyorumö dedi. Kayalar, 'Sonsuz Bahar Rüzgarlarının Estiği Bodrumö ve 'Bodrum Sokaklarına İsim Verenlerö adlarındaki iki kitabını da bu yıl içerisinde yayımlayacağını belirtti.