Haberler

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde Eksik ve Sahte Eserlerin İncelenmediği İddiası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde 16 yıl görev yaptıktan sonra emekli olan Konservasyon Uzmanı ve Arkeolog Ayşe Temiz, müzede eksik ve sahte eserler olduğuna dair inceleme yapılmadığını iddia etti.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde 16 yıl görev yaptıktan sonra emekli olan Konservasyon Uzmanı ve Arkeolog Ayşe Temiz, müzede eksik ve sahte eserler olduğuna dair inceleme yapılmadığını iddia etti.

Geçtiğimiz günlerde, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan'ın, müzedeki tarihi eser niteliği taşımayan topların ve bazı duvarların boyatılmasından dolayı hakkında düzenlenen müfettiş raporu doğrultusunda, Muğla Müze Müdürü olarak atandığı ortaya çıkmıştı. Konu hakkında İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvar Müdürlüğüne bağlı bir ekip toplar üzerinde inceleme başlatırken, yeni iddialar arasında müzede eksik ve sahte eserler olduğuna dair inceleme yapılmadığı yer aldı.

16 yıl boyunca Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde görev yaptıktan sonra emekli olan Konservasyon Uzmanı ve Arkeolog Ayşe Temiz, Bodrum'da yerel bir televizyona yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Toplar yapıldığı günden beri koruma amaçlı olarak boyanırlar. Boyadan başka bir şey kurtarmaz çünkü demirdir. Demir çok çabuk ufalanır. Arkeolojik kazılardan demir eser çıkması mümkün değildir. Çünkü toprakta korozyona uğrar ve erir. Saf demir eserin ele geçmesi mümkün değildir. 2863 sayılı yasa gereği son 6 padişahın çıkardığı sikkeler bile tarihi eser sayılmıyor, kaldı ki bu toplar demir dökümdür. 1855'den sonra yapılmıştır. Döküm eser tarihi eser olmaz. Ben Haziran ayında İngiltere'de ki British Museum'daydım oradaki toplar da boyalıydı."

"GÖKTEPE BİRİNCİ DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI İLAN EDİLECEK"

Müzeyle ilgili yapılan spekülasyonların, başka bir önemli olayı örtbas etmek için bilinçli olarak çıkarıldığını ve temelinde büyük rantların yattığını iddia eden Temiz, "Bilinçli olarak başka şeyleri örtbas etmek için çıkarılmış bir yaygara bu boyalı top meselesi. Kökeninde rant vardır bu işin. Şuanda Müze Müdürü olan Emel Hanım, iki tane çok önemli nekropol alanı bulmuştur. Bir tanesi daha önce izin verilerek Göktepe'de yapılan inşaat alanının hemen yanındaki parselde mezarlık alan bulunmuştur ve birinci derece SİT bölgesi ilan edilecektir. Diğer yer ise Şalvarağa mevki dediğimiz yerde nekropol alanı bulunmuştur. Kesinlikle konu ranta dayanıyor" diye konuştu.

"MÜZEYE GÖNDERİLEN MÜFETTİŞLERİN ASIL GELİŞ AMAÇLARI EKSİK ESERLERİ TESPİT ETMEKTİ"

Bakanlık tarafından Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne gönderilen müfettişlerin asıl görevlerinin müzedeki eksik eserlerin tespiti olduğunu söyleyen Temiz, "Yukarıda eksik eser var. Bir müzede eksik eser ne demek. Bunu üzerine neden gidilmedi? Aynı sayı verilmiş eser var. Yani aynı sayı kullanılmış bu ne demektir? Eksik eser demektir ve sahte eserdir. Bunlar müfettiş tarafından neden kovuşturulmadı? Müfettiş bu işler için gelmişti ama toplarla ilgilendi. 19. yüzyıldaki topun boyasına döndü olay. Bakanlık bunu iyi bilir. Bir müzede eksik eser çok önemlidir" ifadelerine yer verdi.

Öte yandan eksik eser, mükerrer kayıtlı eser ve sahte olan eserlerin bulunması için Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü tarafından çağrılan, eser sayım ve tasnifi için gelen müfettişlerin ise bu çok önemli iddiaları es geçerek, topların ve sur duvarlarının boyanmasından dolayı soruşturma yapıp, ceza verilmesinin sağlandığı da iddia edildi. Müzeye denetim için gelen ve düzenlenen raporda imzası olan Başmüfettişin de, hakkındaki bazı iddialar dolayısıyla 8 Mayıs 2015 tarihinde üçlü kararnameyle görevden alındığı iddia edildi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close