Haberler
Esed rejimiyle çatışan muhalif gruplar Halep kent merkezine girdi

Türkiye sınırı kan gölüne döndü! Muhalif gruplar kent merkezinde

Katıldığı organizasyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran protesto

Salondaki protesto Erdoğan'ı kızdırdı: Siyonistlerin ağzı, dili olma

Yenidoğan çetesi soruşturması kapsamında kapatılan 13 özel hastaneye kayyum atandı

İstanbul'da 13 özel hastaneye kayyum atandı

CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Bodrum'da Köylülerin Res Nöbeti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bodrum'da köylülerin RES nöbeti MUĞLA'nın Bodrum İlçesi, Yalıkavak ve Akyarlar mahallelerine iki rüzgar enerji santrali (RES) kuracak şirketin iş makinalarıyla gece arazide başlattığı çalışma tepki yarattı.

Bodrum'da köylülerin RES nöbeti

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi, Yalıkavak ve Akyarlar mahallelerine iki rüzgar enerji santrali (RES) kuracak şirketin iş makinalarıyla gece arazide başlattığı çalışma tepki yarattı. Bölgeye giden 30 çiftçinin tepkisi üzerine polis, gerginliğin tırmanmaması amacıyla iş makinasını uzaklaşırdı. Sabaha kadar tepkili kalabalığın sayısı 60 kişiye çıkarken, çalışma yapılmaması için Sandıma Tepesi'nde köylüler nöbete başladı.

Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kurularak 49 yıl işletilecek, 11.2 megavat gücünde yılda 48 milyon kWh elektrik üretmesi beklenen 13 rüzgar türbininin yer alacağı Yalıkavak Mahallesi'ndeki Geriş Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi ile Akyarlar Mahallesi'nde yapılması planlanan Akyar Rüzgar Enerji Santrali Projesi için şirket, dün (perşembe) saat 23.00 sıralarında çalışma başlattı. Çalışmaları haber alıp bölgeye giden aralarında kadınların da bulunduğu 30 çiftçinin tepkisi üzerine, polis gerginliğin büyümemesi için iş makinasını bölgeden uzaklaştırıldı. Bölgede bekleyen çiftçilere TMMOB, Birleşik Haziran Hareketi ve çevrecilerden de destek geldi. Sabaha kadar geçen sürede grubun sayısı 60 kişiyi buldu. Yalıkavak Mahallesi Sandıma Tepesi'nde 300 metre aralıklarla bekleme noktaları oluşturan grup, nöbete başladı.

Arazide hayvanlarını otlatırken iş makinası ve insan seslerini duyduğunu söyleyen çiftçi ve besici 55 yaşındaki Halil Aktaş, "Arazide hayvanlarım otluyordu. Birden insan ve makine sesleri gelince dağa çıktım. Ağaca astıkları bir hayvanı kestiklerini gördüm. Meğer gece yarısı kurban kesiyorlarmış. Bizim bu yörede sadece gece yarısı kurbanı eşkiyalar, hırsızlar keser. Ardından RES için köylümüzün tarlasından yol açmaya çalıştıklarını görünce köylüye haber verdim. Önce arazilerimizi aldılar şimdi canımızı malımızı alacaklar. Kimseye verilecek bir karış toprağımız yok. Burada RES yaptırmayacağız. RES'e değil; doğup büyüdüğümüz tarih, doğa ve verimli arazilerin bulunduğu evlerimize 400 metre mesafede kurulacak tribünlere karşıyız" dedi.

"KİMSEYE VERİLECEK TOPRAĞIMIZ YOK"

Eşi 65 yaşındaki Fatma Kayacan ile birlikte nöbet tutan 70 yaşındaki Bayram Ali Kayacan, "Benim 5 dönüme yakın arazime 1400 lira değer biçmişler. İtiraz ettim, 500 lira daha verdiler. Bunlar insan onuru ile insanın geleceği ile dalga geçiyorlar. Kimseye verilecek toprağımız yok. Buraları bana sorup da mı satın almaya çalışıyorlar? Köylü olarak sonuna kadar direneceğiz. Ha canımızı ha toprağımızı almışlar" dedi.

DAVA SONUÇLARINI BEKLESİNLER

Birleşik Haziran Hareketi Bodrum Sözcüsü Mehmet Çilsal, "Burada kitabına uydurulmuş bir sermaye talanı örneği görüyoruz. Tabiata doğaya, tarihe karşı yapılan bu işleri bizler ve köylüler meşru kabul etmiyoruz. Şirket ve devlet burada RES yapılması için her şeyi hukuka ve adalete uygun hale getirmiş olabilir. Ancak burada uygun olmayan kamu vicdanı ve ahlaktır. Buradaki köylü herhangi bir ÇED raporu alınmadan, arazilerinin, doğasının, tarihinin, kültürünün yağmalanmasına göz yummayacak kadar bilinçlidir. Biz de burada köylünün isteği doğrultusunda bir tek kazma bir tek kürek vurdurmayacağız. Bugüne kadar açılan 20'den fazla dava var. Şirket gerçekten samimi ise bu davaların bitmesini beklesin. Dava sonucuna göre hareket etsin. Bu davalar bitmeden burada çalışmayı göze alan şirket yetkilileri ve işçiler başlarına geleceklere de katlanırlar. 24 saat burada nöbet tutarak makinaları buraya sokmayacağız, direneceğiz" dedi.

"ACELE ETMESİNLER ORTAMI GERMESİNLER"

Muğla 1'inci ve 2'inci İdare Mahkemeleri'nde dört ayrı ÇED raporu iptal davası açıldığını söyleyen çiftçilerin Avukatı Remzi Kazmaz, kişisel başvurularla birlikte 20'nin üzerinde davanın bulunduğunu belirterek, "Şirketi bir kez daha uyarıyoruz aceleniz ne? Açılan davalar bir ay içinde sonuçlanır. ya mahkemeler yürütmeyi durdurma ve ihaleyi iptal kararı verirse burada doğaya tarihe köylüye verilecek zararı kim nasıl geri getirecek? Acele etmesinler ortamı germesinler. Davaların sonuçlarını beklesinler. Bizler hukuka saygılıyız. Mahkemeler şirket lehine karar verirse; buyursunlar gelsinler işlerine başlasınlar. Herkesi, sonu gelmeyecek ve telafi edilemeyecek zararlar vermemek için sağduyuya davet ediyoruz. Buradaki cennet doğa için koruma nöbeti devam edecek" dedi.

ŞİRKETTEN HUKUKA SAYGILIYIZ AÇIKLAMASI

Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Bertan Korkmaz, konuyla ilgili yaptığı 'Hukuka Saygılıyız' başlıklı yazılı açıklamada şunları söyledi: "Geriş Mevkiinde yapılacak Rüzgar Santrali için ilk çalışmalara başlanılacak. Bu çerçevede öncelikli olarak yollar açılacaktır. Çalışmalarla birlikte Geriş tepelerinde halen açık bulunan yaklaşık 3.5 km toprak yola yaklaşık 4 km toprak yol eklenecektir. Toprak olarak kalacak bu yollar herkesin kullanımına açık olacaktır. Çevreyi ve doğayı koruma anlayışımızın bir gereği olarak, yol yapım çalışmaları sırasında bölgedeki doğal hayatın korunmasına büyük önem gösterilecektir. Geriş Projesi için gerekli tüm yasal işlemler tamamlanmış, izin ve ruhsatlar alınmıştır. Proje çerçevesinde yapılan işlemlerle ilgili hiçbir yürütmeyi durdurma kararı veya engelleyici hukuki bir durum yoktur. Söylenenlerin aksine açılan dava sayısı 20 değildir. Hukuk sistemimizde dava açılması serbest olup aslolan mahkemelerin vereceği kararlardır. Şu ana kadar da projemizle ilgili engelleyici hiçbir karar yoktur. Bodrum'u temiz enerjiye kavuşturacak, ülkemizin elektrik üretiminde dışa bağımlılığını bir parça olsun azaltacak rüzgar santralimizin tüm Bodrumlulara hayırlı olmasını diliyoruz."

TMMOB Bodrum Temsilcisi Hamdi Erdoğan da yaptığı açıklamada önümüzdeki ay Bodrum'a kurulacak RES'lerle ilgili geniş kapsamlı Çalıştay hazırlığı içisinde olduklarını belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title