Haberler

Bodrum'da İlgili Taraflar Res'i Konuştu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bodrum Kent Konseyi tarafından düzenlenen panelde, ilçeye kurulmak istenen rüzgar enerjisi santralleri (RES) konuşuldu.

Bodrum Kent Konseyi tarafından düzenlenen panelde, ilçeye kurulmak istenen rüzgar enerjisi santralleri (RES) konuşuldu. Santralleri kuracak şirketin Genel Müdürü Bertan Korkmaz ile RES'e karşı çıkanları bir araya getiren panelde, gergin anlar yaşandı.

Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kurularak 49 yıl işletilecek, 11.2 megavat gücünde, yılda 48 milyon kilovat-saat elektrik üretmesi beklenen 13 rüzgar türbininin yer alacağı Yalıkavak Mahallesi'ndeki Geriş Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi ile Akyarlar Mahallesi'nde yapılması planlanan Akyar Rüzgar Enerji Santrali Projesi için panel düzenlendi. Bodrum Kent Konseyi tarafından İsis Otel'de düzenlenen RES paneline; Rüzgar Elektrik A.Ş. Genel Müdürü Bertan Korkmaz, Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu Sözcüsü ve Geriş Mahallesi'ndeki arazi sahiplerinin Avukatı Remzi Kazmaz, Elektrik Mühendisi Orhan Akalp, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Marmara Üniversitesi Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, ODTÜ Elektrik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Sevaioğlu katıldı.

TEPKİNİN NEDENİ BAŞKA

İlk konuşmayı santralleri kuracak şirketin Genel Müdürü Bertan Korkmaz, yaptı. Açıklamalarının çarpıtıldığını belirten Korkmaz, "Santrale karşı karalama kampanyası başlatıldı. Sivil toplum örgütleri görüşmeye çalışarak bilgi vermeye çalıştık. Süreç içinde kelime oyunlarıyla Bodrum halkının aklına çeldiler. Bu projeye karşı çıkanların nedeni, proje alanının yakınına inşa etmek istenilen villalar ve otellerdir. RES'in doğal hayata zarar vereceğini söyleyenler; yapılacak olan villalar ve oteller zarar vermeyecek mi? 14 milyon metrekare alanın kamulaştırıldığı doğru değil. Rüzgar değerlendirmeleri yaptığımız, ölçüm yapılan alandır. Proje ile ilgili herhangi bir yürütmeyi durdurma kararı ya da engelleyici hukuki karar yoktur" dedi.

GERGİNLİK YAŞANDI

Ardından sahneye çıkan arazi sahiplerinin avukatı Avukat Remzi Kazmaz'ın konuşmasına "Kent Konseyi bu toplantıyı enerji şirketini şirin göstermek için yaptı" diyerek başlaması tepki çekti. Mavi Yol Girişimi Platformu üyeleri, Kazmaz'ı dinlememe kararı alarak salonu terk etti. Mavi Yol Girişimi Platformu Sözcüsü Filiz Dizdar, "Toplantı sivil toplum örgütleri tarafından talep edildi. Böyle bir görüşü destekleyemeyiz. Bu nedenle Av. Kazmaz'ı dinlemeyip salondan ayrıldık. Diğer konuşmacıları takip edeceğiz" dedi.

Konuşmasını gerçekleştirdikten sonra toplantı salonundan çıkan Avukat Remzi Kazmaz da, "Firmanın Kent meclisini kullanarak, ortaya koyduğu oyundur. Bizim önerdiğimiz hiçbir bilim adamı burada değil. Firma da biz de RES'e karşı değiliz. Firma yaşam alanları içine kurmaya çalıştığı, savunamadığı, söyleyemediklerini bilim adamlarına söyletmektedir. Bu oyunun bir parçası olamayacağımızdan dolayı toplantıyı terk etmek zorunda kaldık. Halk, müvekkiller, STK'lar kararını vermiş. Biz hukuka saygılı, hukukun vereceği kararları bekleyeceğiz. Ama onlar hukuka karşı hala, insanların gayrimenkullerine tecavüz etmeye kalkarsa, biz de onlara anladıkları dilden cevap vereceğiz. Burayı Karaburun'a ve Çeşme'ye çevirmelerine izin vermeyeceğiz" dedi. Tarafların söz almasının ardından bilim adamlarının sunumlarına geçildi.

'DİNEN GÜNAHTIR'

ODTÜ Elektrik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Sevaioğlu da "Elektrik üretimi kamu hizmetidir. Kamu hizmetlerinin izinleri kamu adına yetkili otorite tarafından verilir. Bu konuda da EPDK veriyor. EPDK'nın bana kalırsa; insanlara bu kadar yakın, 250 metreye kadar yaklaşan mesafede lisans vermemesi gerekirdi. Vermese iyi olurdu. Milas'tan Selimiye'ye giderken de sağda dağın tepesindeki RES'lere bakıyorum. Kimseyle ilgisi olamadan, dağın tepesinde çok güzel çalışıyor. Bir evin 250 metre yakınına RES kurmak aslında günahtır. Dinen günahtır. Allah bunun cezasını verir" dedi. Sevaioğlu'nun bu cümleleri salonda gülüşmelere neden oldu.

'KÜRSÜMÜ BASTIN' ATIŞMASI

Konuşmasında termik ve kömür santrallerine de değinen Sevaioğlu'na, paneli izleyicilerinden Faruk Yorgancıoğlu'nun, konunun RES olduğunu söylerek tepki gösterildi. Yorgancıoğlu'nun sahneye çıkması üzerine Sevaioğlu bu kez tepki gösterdi. Sevaioğlu, Yorgancıoğlu'na, "Konuşmamı bir bitireyim. Asgari uygarlık gösterin lütfen. Burada ben varım farkında mısın? Kürsümü bastın" diyerek tepki gösterdi. Yorgancıoğlu'nun Sevaioğlu'ndan özür dilemesiyle gerginlik son buldu.

Diğer bilim adamlarının da konuşmalarını tamamlamasının ardından toplantıda soru cevap bölümüne geçildi. STK üyeleri sorularını sorarak kısa sunumlarını yaptı. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Tunceli ve Ovacık Belediye Başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Örgütün 2 numarası İlker Gönen'den pişkin ifade: Aileler galeyana getirildi, kim bize sahip çıkacak?

"Aileler galeyana getirildi, kim bize sahip çıkacak?"

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

title