Bodrum'da Bale Rüzgarı Esecek
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, 19 Temmuz - 6 Ağustos tarihleri arasında bu yıl 12'incisi gerçekleştirilecek Uluslararası Bodrum Bale Festivali, Türkiye'den ve dünyadan seçkin bale yapıtlarını, zarafetin dili olan bale ile Bodrum Kalesi'nin tarihi atmosferinde izleyicilerin beğenisine sunacak.
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, 19 Temmuz - 6 Ağustos tarihleri arasında bu yıl 12'incisi gerçekleştirilecek Uluslararası Bodrum Bale Festivali, Türkiye'den ve dünyadan seçkin bale yapıtlarını, zarafetin dili olan bale ile Bodrum Kalesi'nin tarihi atmosferinde izleyicilerin beğenisine sunacak. Sahnelenecek 6 farklı temsil ve 9 gösteri ile sanatseverler Bodrum'da baleye doyacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi, Bodrum Belediyesi tarafından, Denizbank'ın sponsorluğunda gerçekleşecek 12'inci Uluslararası Bodrum Bale Festivali için LVZZ Otel'de basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Prof. Dr. Rengim Gökmen, Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Festival Sanat Yönetmeni Zeynep Sunal ve organizasyon görevlileri katıldı.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Gökmen, "Son zamanlarda ülkemizin de etrafında bulunan trajik olaylar çerçevesinde, savaş olgusunu toplumların sanat ve kültür etkinlikleri ile atabileceğine inandım. Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere bıraktığı çağdaş ve bilime dayalı demokratik ortamın bizim için büyük bir değer olduğunu bir kez daha anladım. Durmadan gelişen insanlık kolay harcanan ve hafızamızda ileriye dönük kullanacağımız pek bir şey bırakmayan popüler sanatlarla değil, geleceği anlatan ama geçmişten gelen ve sonsuza dek kalacak klasik sanatlarla mümkündür" dedi.
Gökmen, basın mensuplarının sorusu üzerine Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) yasa taslağını değerlendirerek, devletin, sağlık ve eğitimden ilişkisini kesmediği gibi kültür ve sanatla da ilişkisini kesmemesi gerektiğini söyledi.
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, "Bodrum'u gerçek sanat ve sanatçısıyla tanıtalım. Ülkemizin dünyaya açılan en modern kapılarından biri Bodrum'dur. Bodrum'u artık magazin kültürü ile tanıtmak doğru olmaz. Performans sanatlarının da yapıldığı bir kent olarak, dünya turizmine katkı sağlamak istiyoruz. Bu nedenle de belediyemiz bünyesinde Kültür ve Sanat Müdürlüğü'nü, sanatla Bodrum'u birlikte daha iyiye taşımak için oluşturduk" diye konuştu.
AÇILIŞTA 'ÇALIKUŞU' SAHNELENECEK
Festivalin açılışı yarın gece Türk edebiyatının büyük yazarlarından Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eseri Çalıkuşu ile olacak. Usta koreograf Merih Çimenciler'in aynı adla baleye uyarladığı Çalıkuşu balesi, ulusal çalgılarla icra edilen Türk Sanat Müziği eşliğinde Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek. Eser 20 Temmuz Pazar gecesi de sanatseverler ile buluşacak.
Festivalin İspanya'dan gelen konukları, ünlü İspanyol sinema yönetmeni, senarist, aktör ve yapımcı Carlos Saura'nın adını taşıyan Carlos Saura Flamenko Hoy Gösteri Topluluğu, 23 Temmuz çarşamba gecesi seyircinin karşısına çıkacak. Carlos Saura'nın dansla yaşamı ustalıkla harmanladığı 'Flamenko Üçlemesi' adını taşıyan çalışmasından kendisinin ilk canlı yönetmenliğini yaptığı dans performansı olan Flamenco Hoy, koreograf Rafael Estevez ve Nani Paños'un güç ve enerji dolu bir çalışması olarak izleyiciyle buluşacak.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneye konulan 'Afife' ise 26 Temmuz cumartesi gecesi sahne alacak. Eser, 1919 yılında Müslüman Türk kadınlarının sahneye çıkmasının yasak olduğu bir dönemde, bütün olumsuzluklara karşın sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadını olan Afife Jale'nin hayatı üzerine kurulu olan bir modern bale prodüksiyonu. Günümüze kadar yüzlerce belki binlerce kadını etkilemiş, Türkiye'nin 'sahne' tarihinde bir mihenk taşı olmuş Afife Hanım'ın öyküsü, Bodrum Bale Festivali sahnesinde olacak.
İSLAM TARİHİ İÇERİKLİ İLK BALE
29 - 30 Temmuz salı ve çarşamba günleri iki temsille sanatseverler, ülkemizde konusunu peygamberler döneminden alan İslam tarihi içerikli ilk bale olan 'Kerbela' balesi sahnelenecek. İslam tarihi için olduğu kadar, dünya dinler tarihi bakımından da önemli, yaşanmış bir trajedi olan Kerbela hadisesi, birebir aktarılan bir belgesel değil, aksine sanatsal bir kurgu tadında Mehmet Balkan tarafından sahneye konuluyor.
Bestesi Can Atilla'ya ait eser, İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek.
2 Ağustos Pazar gecesi ise Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek Tango's adlı program festival izleyicisi ile buluşacak. Natalia Kasatkina ve Vladimir Vasilyov'un kurucusu olduğu, Rusya'nın 3 önemli bale topluluğundan biri olan yabancı konuk topluluk Moskova Akademik Klasik Bale Tiyatrosu, Alexandre Dumas'nın ölümsüz romanı Kamelyalı Kadın'ı büyük Rus ekolüyle bale sahnesine aktaracak. Bale-melodram olarak sahneye konulacak eser, 5 Ağustos Salı ve 6 Ağustos Çarşamba geceleri izleyici ile buluşacak.
Bale festivalinin tüm gösterilerinin saat 21.45'te başlayacağı belirtildi. - Muğla