Haberler

Bodrum'da Arıtma Tesisine, Yürütmeyi Durdurma Kararı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bodrum ilçesinde, yeşil alan olarak ayrılan bölgeye yapılan arıtma tesisi, faaliyete geçmeden mahkeme kararıyla durduruldu.

Bodrum ilçesinde, yeşil alan olarak ayrılan bölgeye yapılan arıtma tesisi, faaliyete geçmeden mahkeme kararıyla durduruldu.

İlçeye bağlı Ortakent-Yahşi Mahallesi'nde bulunan ve mülkiyeti bir vatandaşa ait arazi, yaklaşık 30 yıl önce Bodrum Belediyesince alınan meclis kararıyla yeşil alan olarak ayrıldı.

Arazi, dönemin Ortakent-Yahşi Belediyesi tarafından 2012 ile 2013 yılları arasında imar değişikliği yapılarak, arıtma tesisi olarak tahsis edildi.

Arıtma tesisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca da onaylanarak ihale süreci başlatıldı. Yapımı 1,5 yılda tamamlanan ve 3 milyon 144 bin liraya mal olduğu belirtilen arıtma tesisi, çevre sakinlerinin tepkisi üzerine faaliyete başlayamadı.

Tesise yakın bir bölgede taşınmazları bulunan özel bir şirkete ait yetkililer, tesis hakkında Muğla 2. İdare Mahkemesi'ne avukatları aracılığıyla dava açtı.

"İki davada da lehimize karar çıktı"

Şirket avukatlarından Ayşe Bora, arıtma tesisinde gazetecilere yaptığı açıklamada, arıtma tesisinin iptali için imza toplandığını ancak bundan bir sonuç alınamayınca mahkemeye başvurulduğunu söyledi.

Konuyla ilgili Muğla 2. İdare Mahkemesine iki dava açtıklarını belirten Bora, "Bu davalardan biri arıtma tesis alanının iptali istemi, diğeri de projenin arıtma tesisi aktivasyonu halinde oluşacak zararları dikkate alınarak iptali istemiydi. İki davada da lehimize karar çıktı ve yürütmenin durdurulması kararı verildi" dedi.

Arıtma tesislerinin yer seçimlerinde çok ciddi kriterleri olduğunu belirten Bora, bu konuyu da mahkeme öncesinde araştırdıklarını ifade etti.

Tesise çok yakın alanda yerleşim yerinin bulunduğunu belirten Bora, "Bölgede yerleşim yeri var ve insanlar yaşıyor. Rüzgarın yönü, saha, toprak yapısı bunların hepsi dikkat edilmesi gereken hususlar ama maalesef bu özellikler araştırılmadan, bölge arıtma tesisi alilan edilmiş" diye konuştu.

Bora, dosyanın kesinleşmesi için Danıştay kararının beklendiğini anlatarak, "Danıştay'dan da olumlu bir karar geldikten sonra, burası kaldırılacak. Bu projenin 3 milyon 144 bin liralık bir maliyet bedeli var" dedi.

"Arıtma tesisinin olması değil, olmaması bir sorundur"

Kapanan Ortakent-Yahşi Belediyesinin eski Belde Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz da AA muhabirine yaptığı açkılamada, o dönemde bölgenin en büyük sorunlarından birisinin arıtma tesisi olduğunu kaydetti.

Belediye başkanlığı yaptığı dönemde arıtma tesisi yapılacak alan temin edemediklerini belirten Şahbaz, "Bu 6 dönümlük alanı bulduk. Bu projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayladı. Bence arıtma tesisinin olması değil, olmaması bir sorundur. Doğru çalıştırıldığı sürece, çevreye zarar vermesi söz konusu değildir" ifadesini kullandı.

Şahbaz, tesisin yüzde 50'sinin devlet desteğiyle yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Burası hem kanalizasyon, hem içme suyu şebeke hattı hem de atık su arıtma tesisidir. Kanalizasyon ve içme suyu hattı bizim görevimiz sırasında bitti. Arıtma da görev bittiği sırada yüzde 70'i tamamlanmıştı. Burada vatandaşın bir mağduriyeti söz konusu değildir. Yasa dışı bir şey yapılmadı. Yaptığımız bu planlar Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce onaylandı."

Arıtma tesisi sorumlusu Doğan Özyılmaz ise tesisle ilgili çevreden çok sayıda şikayet aldıklarını ve mahkemenin tesis hakkında yıkım kararı verdiğini öğrendiklerini ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close