Haberler

Bodrum Çevre Sorunları Çalıştayı'nda Acı Tablo

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bodrum'da beklenen ilgiyi görmeyen Çevre Sorunları Çalıştayı'na yerel yönetimden de katılım olmadı.

Bodrum'da beklenen ilgiyi görmeyen Çevre Sorunları Çalıştayı'na yerel yönetimden de katılım olmadı. Katı atık sıkıntısının yıllardır çözüme kavuşturulamadığı bir kez daha vurgulanan çalıştayda, ilçenin sorunlarının giderek büyüdüğü belirtildi.

Bodrum Kent Konseyi tarafından, 'Çevre Sorunları' adı altında çalıştay düzenlendi. Bodrum Ticaret Odası Konferans Salonu'ndaki çalıştay beklenen ilgiyi görmedi. Sivil toplum kuruluşu, siyasi parti ve sahil güvenlik komutanlığı temsilci veya yetkilileri tarafından olmak üzere toplamda 18 sunumun yapılacağı planlanan çalıştayın açılışında salonda 12 kişinin olması dikkat çekti. Açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, 18 sunumdan söz edildiğini ancak henüz yarısını bile burada göremediklerini söyledi. Bodrum nüfusunun sürekli artığını belirten Topçuoğlu, şöyle dedi:

"Bodrum bir yarımada. Doğal kaynakları son derece sınırlı. Böylesine sınırlı doğal kaynakları olan bir yarımadanın ne kadar nüfusu besleyeceğini dönüp dönüp bir daha sorgulamamız gerekir. Dağ, taş bina ile doluyor. 152 bin nüfus var ama su kaynaklarımız yok. Kimi uzmanlar 2015'ten sonra su kesintileri yaşayabileceğimizi varsayıyor. Bodrum Yarımadası'nı kaybetmek istemiyorsak mutlak suretle çok önemli inisiyatifler almak zorundayız. Bu inisiyatifleri alırken mutlak suretle sorunun kaynaklarını da bilmemiz gerekir."

"BODRUM SORUNLARINI ÇÖZEREK BÜYÜYEN BİR KENT DEĞİL"

Bodrum'daki çevre sorunlarını anlayabilmek için küreselleşme ve yerelleşme ilişkilerini irdelemek gerektiğini belirten Topçuoğlu "Bodrum'da çevre sorunlarının ana kaynaklarından birisi küreselleşmenin dayattığı sonuçlardır. Bunun önüne geçebilmenin tek yolu, yerel güçlerin gerekli inisiyatifleri alması ve varlıklarını merkezi ve uluslararası yapılara kabul ettirmesidir. 150 bin nüfusa çıkmış bir kentin Katı atık sonunu bile hala çözülmüş değildir. Sorunlarını çözerek büyüyen bir kent değil Bunu asla unutmayalım" diye konuştu.

Resmi kurumlardan 'TCSG 101' No'lu Bot Komutanı Yüzbaşı Utku Meral ile Bodrum Liman Başkanı Attila Beyli'nin katıldığı toplantıda sunum yapan Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz "Bodrum'un çevre sonunu yok. Zaten salona baktığınızda bizim hiçbir sorunumuz olmadığını anlıyoruz" ifadelerini kullandı. "Bodrum'da çevre ile ilgilenmek çok iyi bir şey" değil diyerek sözlerini sürdüren Yılmaz "Bir şeyle ilgileniyorsunuz, 'Bilmem ne yapılırken nerdeydiniz?' deniyor. Yani Bodrum'un oluşumundan bu yana bütün çevre sorunlarından sorumlusunuz" dedi.

Bodrum'un çevre sorunları konusunda daha önce de araştırmalar yapıldığı, cilt cilt kitaplar halinde bunların belirtildiği ve bunların herkes tarafından da bilindiğini kaydeden Yılmaz "Ama bizim asıl sıkıntımız görmezlikten gelmek. Çevre sorununu biz yaratıyoruz" dedi. Salonda 30 kişiyle devam eden toplantıya katılanlardan bazıları, son anda duyarak geldiklerini, ayrıca akademik katılımın olmadığını söyledi. Toplantıda yapılan sunumlar değerlendirilerek kent konseyi tarafından bir kitapçık hazırlanacağı bildirildi. - Bodrummuğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close