Haberler

BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin-İsrail Anlaşmazlığı Konuşuldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) gün boyu süren oturumda, üye devletler Filistin-İsrail anlaşmazlığı konusundaki görüşlerini dile getirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) gün boyu süren oturumda, üye devletler Filistin- İsrail anlaşmazlığı konusundaki görüşlerini dile getirdi.

Konsey üyelerinin ikili devlet çözümündeki olumlu duruşları değişmezken, gelinen noktada barış adına net bir ilerleme olmadığı bildirildi.

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Jeffrey Feltman, toplantıda yaptığı konuşmada, "Dünyanın gözünün Ortadoğu'nun üzerinde olduğu bir dönemde, İsrail- Filistin sorunu önlem alınması gereken tehlikeli bir yöne doğru sürüklenmektedir" dedi.

İki devletli çözüm niyetine bağlı kalarak, çözülmesi gereken ana konular üzerinde, BM Genel Kurulu'nda iki tarafın liderleri tarafından yeniden ifade edilmiş olan konuşmaların anlamlı aşamalara dönüşmediğine vurgu yapan Feltman, Filistin'in BM'deki statüsünün yükseltilmesi konusunda farklılıkları işaret ederek, "Sorunun yapıcı bir şekilde çözülmesini ümit ediyorum. Üzerinde anlaşılmış iki devletli çözüm en yüksek öncelik olarak kalmalıdır. Böyle bir çözüm kapısının kapanmasından endişe duymaktayız" ifadesini kullandı.

Daha sonra söz alan Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur da Filistin ve İsrail ilişkileri ile ilgili kördüğüm olmuş bir politik işleyişin ötesinde olumlu yönde bir gelişmenin olmadığını ve gidişatın kötüye doğru olduğunu söyledi.

"Aşırı İsrailli yerleşimcilerin tutumu, terör ve yıkıma sebep oldu. Askeri saldırı ve baskınlar sivil yaralanmalara ve özel mülkiyetin yok olmasına sebebiyet verdi" diyen Mansur, binlerce Filistinlinin hala içler acısı koşullar altında İsrail hapishanelerinde bulunduğunu, İsrail'in Filistin topraklarını işgale ve hukuksuz yerleşim merkezleri kurmaya devam ettiğini bildirdi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te istikrarsızlık ve baskının arttığını da ifade eden Mansur, bu konuda hassasiyet taşıyan problemleri "El-Aksa Cami ve Kubbetüs-Sahra'yı da içeren Mescid-i Haram'ı devralma çalışmaları, Müslüman ve Hristiyanların kutsal yerlerine yapılan saldırılar da dahil İşgal edilmiş Filistin topraklarındaki taşkınlıklar, yüzlerce zeytin ağacının kesilmesi sonucu binlerce ailenin geçim kaynaklarının yok edilmesi" olarak sıraladı.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor ise Ortadoğu'nun liderlik konusunda kritik bir dönem yaşadığını belirterek, "Bugün burada dünyaya bir uyarıda bulunmak istiyorum, içinde bulunduğumuz bu kargaşa ve geçiş sürecinde çıkarlar çok yüksek. Önümüzdeki haftalarda burada alacağınız kararlar, gelecek yılları Ortadoğu'nun da ötesinde bir düzeyde etkileyebilir. Bugün yapıcı çözümler ve yıkıcı kararlar için net bir seçim var" dedi.

Prosor, geçen nisan ayında Amman'da İsrail tarafından sunulan öneriye Filistin tarafının cevap vermediğini ve dünyanın buna sessiz kaldığını söyledi.

Filistin liderliğini, "BM'de tek taraflılık yolunu izlemekle" suçlayan İsrailli temsilci, "Bu devlet olma yolu değil, çılgınlık yoludur" ifadesini kullandı.

Öte yandan, ABD'nin BM Temsilcisi Susan Rice, konuyla ilgili ülkesinin iki devletli çözüm yolundaki desteğini yineleyerek başladığı konuşmasında, Filistin-İsrail anlaşmazlığında çözüm arayışlarının ön koşulsuz devam etmesi gerektiğini belirtti.

Rice, uluslararası forumlar aracılığıyla nihai statü konuları hakkında peşin hüküm verilmesi gibi tek yanlı eylemlerde bulunmanın bu çabalara ve Filistinlilerin refahına ters etkisi olacağını söyledi.

Görüşmelere ara verildiğinde Guatemala dönem başkanı Gerth Rosenthal tarafından yapılan basın açıklamasında, genel ifade olarak "barış sürecinin ilerlemediği" üzerinde oluştu.

Rosenthal, konsey üyelerinin iki devletli çözüm için fikir birliğini koruduğunu aktardı.

Muhabir: Mücahit Oktay

Yayıncı: Tarkan Demir - NEW YORK

Kaynak: AA / Güncel
title
Close