BM Genel Sekreter Yardımcısı: Gazze'deki Ateşkes Umut Işığı

BM Genel Sekreter Yardımcısı: Gazze'deki Ateşkes Umut Işığı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu, Asya ve Pasifik'ten Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Khaled Khiari, Gazze'deki ateşkesin uzun bir bekleyişten sonra geldiğini belirtti ve bunun önemli bir rahatlama sunduğunu vurguladı. Ayrıca, Libya ve Sudan'daki durumlar hakkında derin endişelerini dile getirdi.

NEW Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu, Asya ve Pasifik'ten Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Khaled Khiari, Gazze'de ateşkes anlaşmasının çok uzun zamandır beklendiğini belirterek, "Bu bir umut ışığı ve gecikmiş de olsa çok ihtiyaç duyulan bir rahatlama sunuyor." dedi.

BM Güvenlik Konseyinde (BMGK), Arap Birliği ve BM arasındaki ilişkiler ele alındı.

Burada üye ülkeleri bilgilendiren Khiari, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in işgal altındaki Batı Şeria'da devam eden şiddetten, özellikle de İsrail'in Cenin'deki "geniş çaplı askeri operasyonundan" derin endişe duyduğunu aktardı.

Khiari, Gazze'de yakın zamanda sağlanan ateşkes ve esir takası anlaşmasının uzun zamandır beklendiğini belirterek, bunun bir umut ışığı olduğunu ve çok ihtiyaç duyulan bir rahatlama sunduğunu dile getirdi.

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA), BM Genel Kurulu tarafından verilen yetki doğrultusunda görevini yerine getirebilmesinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Khiari, "Bu hayati BM ajansına verdiği güçlü destek için Arap Birliğini bir kez daha takdir ediyoruz." ifadesini kullandı.

Khiari, Libya'daki siyasi çıkmazın da devam ettiğine dikkati çekerek, ülkedeki durumun hala kırılgan olduğunu vurguladı.

Libya'nın tek taraflı eylemlerle istikrarsız hale gelebileceği uyarısında bulunan Khiari, BM Libya Destek Misyonunun bu çıkmazı aşmak için ülkeyi seçimlere götürmek amacıyla kapsayıcı bir "Libya içi siyasi girişim" başlattığını anımsattı.

Khiari, Sudan'daki gelişmelere işaret ederek, ülkedeki durumun giderek kötüleşmesinden derin endişe duyduklarını dile getirdi.

Çatışmaların, Sudanlı sivillerin hayatlarını mahvederken, ülkenin geleceğini de tehdit ettiğini aktaran Khiari, "Çatışmayı sona erdirmek için diplomatik çabalar yoğunlaştırılmalıdır." dedi.

Kaynak: AA / Şerife Çetin - Güncel
title