BM'deki Tartışmalı Uluslararası Adalet Toplantısı

BM'de düzenlenen uluslararası ceza mahkemelerine ilişkin toplantıda söz hakkı verilmeyen Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, "BM kürsüsünde söylenen yalanları sessizce izlemek zorunda bırakıldım" dedi."uluslararası ceza"...
BM'de düzenlenen uluslararası ceza mahkemelerine ilişkin toplantıda söz hakkı verilmeyen Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, "BM kürsüsünde söylenen yalanları sessizce izlemek zorunda bırakıldım" dedi.
BM Genel Kurul Başkanı Sırp Vuk Jeremic başkanlığında düzenlenen
"uluslararası ceza mahkemelerinin uzlaşmadaki rolü" toplantısını "dengeli olmadığı ve bütün taraflara söz hakkı vermediği" gerekçesiyle eleştiren Ürdün ve Liechtenstein'ın BM daimi temsilcilikleri, Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç'in katılımıyla basın toplantısı düzenledi.
Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Zeyd el-Hüseyin, basın toplantısının açılışında, toplantıda konuşmacıların dengeli seçilmediğini söyledi.
Boşnaklara temsil hakkı verilmediğini kaydeden Hüseyin, bu nedenle toplantıyı boykot ettiklerini, Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç'e konuşma imkanı tanımak için de basın toplantısı düzenlediklerini belirtti.
Hüseyin'in ardından söz alan Subaşiç de bugün yaşananlardan dolayı çok üzgün olduğunu ifade ederek, BM'nin geçmişten hiç ders almadığını gördüğünü anlattı.
Eski Sırbistan Dışişleri Bakanı ve halen BM Genel Kurul Başkanı Vuk Jeremic'in Genel Kurul'da daha önce "marş skandalına imza attığını" hatırlatan Subaşiç, bugün bunun bir benzerinin tekrar yaşandığını kaydetti.
-"Toplantı salonundan çıkarıldım"-
Subaşiç, daha önce yaptıkları bütün başvurulara rağmen bugünkü etkinlikte kendilerine söz hakkı verilmediğini dile getirerek, bunu protesto için New York'a geldiğini söyledi.
Salona girdiğinde güvenlik görevlilerinin kendisini takip etmeye başladıklarını anlatan Subaşiç, "Sırp Devlet Başkanı konuşmaya başlayınca üzerinde 'Srebrenitsa-adalet yavaş ama ulaşılabilir' yazan tişörtümü giydim. Ardından da 'Sırbistan soykırım üzerine kurulan bir cumhuriyettir' yazan pankart kaldırarak tepkimi gösterdim. Ama korumalar beni dışarı çıkardı" diye konuştu.
Daha Sonra aynı tişörtü, makamında görüştüğü BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a hediye ettiğini anlatan Subaşiç, Ban'ın tişörtü kabul ettiğini ve kendilerine sıcak davrandığını dile getirdi.
Bosna'da yaşananları affetmeyeceklerini vurgulayan Subaşiç, BM'nin Bosna'daki ölümler ve tecavüzlerin sorumlularına BM'de konuşma imkanı vermesinin büyük bir utanç kaynağı olduğunu bildirdi.
BM koruması altındayken oğullarının öldürüldüğünü kızlara tecavüz edildiğini kaydeden Subaşiç, bugün yaşananların kendisine 18 yıl öncesi yaşadıklarını hatırlattığını dile getirdi.
Kimseden nefret etmediğini de ifade eden Subaşiç, yaşadıklarını unutmayacaklarını, adaletin tesis edilmesi için uluslararası toplumdan destek beklediklerini söyledi.
-"Söylenen yalanları izlemek zorunda bırakıldım"-
Subaşiç, basın toplantısının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamad, bugün BM'de büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını söyledi.
Yaklaşık 18 yıl önce çocuklarına uygulanan katliamı sessizce izlemek zorunda kaldıklarını belirten Subaşiç, "Bugün de burada BM kürsüsünde söylenen yalanları sessizce izlemek zorunda bırakıldım. Vuk Jeremic ve Sırbistan Devlet Başkanı Tomislav Nikolic konuşurken bize söz hakkı vermediler. Yalanları doğru gibi göstermeye, katliamların sorumlularını da kurbanmış gibi sunmaya çalıştılar. Sanki herkes suçlu sadece onlar masummuş gibi göstermeye çalışıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
Ban Ki-mun'un 7 ay önce Srebrenitsa'ya geldiğini ve annelerle buluştuğunu kaydeden Subaşiç, Genel Sekreter'in kendilerine sıcak davrandığını belirterek,
"Ban, neler yaşandığını biliyor. Bugün olanların da farkında. Kendisi saygı duyduğum pozitif bir kişi" diye konuştu.
-Toplantıyı ABD ve Kanada boykot etti-
Öte yandan, Ürdün'ün başını çektiği toplantıyı boykot kampanyasına ABD ve Kanada'da katıldı.
ABD'nin BM Daimi Temsilciliği'nden yapılan açıklamada, ABD'nin, Genel Kurul Başkanı Jeremic tarafından düzenlenen toplantıya "denge gözetmeyen" ve
"kışkırtıcı" bir içeriğe sahip olduğu gerekçesiyle katılmadığı bildirildi.
Açıklamada, toplantı kapsamında kurbanlara hiç söz hakkı verilmemesi de eleştirildi.
BM Genel Kurul Başkanı Vuk Jeremic, BM'yi kendi ülkesinin çıkarları ve kendi siyasi geleceği için kullanmakla eleştiriliyor. Jeremic'in daha önce Genel Kurul'da düzenlediği bir konserde de tartışmalara neden olan bir marşın çalınmasına izin vermesi birçok kesimin tepkisini çekmişti.
-"Türkiye, barış için adaletin sağlanmasını savunuyor"-
Toplantının ülke temsilcilerine söz verildiği bölümünde konuşan Türkiye'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Levent Eler, adalet sağlanmadan ulaşılan barışın kurbanların "elini boş bırakacağını" söyledi.
Adalet olmadan en vahşi suçları işleyenlerin yaptıklarının hesabını vermeyeceğini vurgulayan Eler, bu durumun gerçek bir dönüşümü ve toplumların yaralarının iyileşmesini sınırlayacağını belirtti.
Uluslararası adalet sisteminin bu konudaki işlevinin altını çizen Eler, Balkanlar'da pozitif yönde ilerleyen kırılgan siyasi tabloya gölge düşmemesi için herkesin daha dikkatli olması gerektiğini söyledi. - BİRLEŞMİŞ MİLLETLER