BM'de Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele Oturumu
Vatikan, İran ve Rusya'nın kadınlara yönelik şiddetle mücadele çabalarını engellemeye çalışmakla suçlanıyor.
Vatikan, İran ve Rusya'nın kadınlara yönelik şiddetle mücadele çabalarını engellemeye çalışmakla suçlanıyor.
Kadının statüsü konusunda BM Komisyonu'nun düzenlediği 57. oturumun açılışında BM Kadın Örgütü Başkanı Michelle Bachelet, bunun kadınlara yönelik şiddete son vermek için bugüne kadar düzenlenen en büyük toplantı olduğunu belirtti.
Bachelet, sivil toplumdan 6 binden fazla temsilcinin katıldığı toplantının, 15 yaşındaki Malala Yusufzay'ın geçen yıl Taliban'ın saldırısına uğramasından ve Hindistan'da Aralık'ta bir genç kadına toplu tecavüz edilmesinden sonra
"seferberlik bağlamında" yapıldığını vurguladı.
Michelle Bachelet, 160 ülkenin bu suçlara karşı yasalara sahip olmasına rağmen, halen cezasız kalmanın istisna değil, standart olduğuna dikkati çekti.
Toplantıda, bazı diplomatlar Vatikan, İran ve Rusya'yı din, gelenek ve törelerin hükümetlere, kadınlara yönelik şiddetle mücadeleden "kaçma" bahanesi olmadığına ilişkin bir karar tasarısının geçmesini engellemekle suçladı.
Norveç Kadın-Erkek Eşitliği Bakanı Inga Marte Thorkildsen, "kadınlara yönelik şiddetin insan hakları sorunu olarak kabul edilmesi gerektiğini, bunun kültür ya da dinle ilgisi olmadığını" belirtti.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın danışmanı Meryem Muctehedzede de toplantının ahlaki ve ruhani değerler ile insana ve kültürel çeşitliliğe saygıyı güçlendirme amacı gütmesi gerektiğini vurguladı.
Danışman, İran'ın geçen yıl kadınların güvenliğinin korunmasına yönelik bir yasayı kabul ettiğini ve şiddet mağduru kadınlara destek için bir fon kurduğunu hatırlattı.
Dünya Bankası'nın toplantıda sunduğu rapora göre, şiddet nedeniyle ölen 15-44 yaşındaki kız çocukları ve kadınların sayısı, AIDS, kanser ve sıtmadan ölenlerinkinden daha fazla.
Muhabir: Şeyma Tahan / AFP
Yayıncı: Şermin Coşkun - NEW YORK