Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Bebeğin vücudunda dikkat çeken izler var! Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki Elif bebeğin annesi tutuklandı

Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki bebeğin annesi tutuklandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

Biyolojik Savaşçılar Özenle Üretiliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Şuhut Keklik Üretim İstasyonu'nda kınalı ve çil kekliklerin üretimi başladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Şuhut Keklik Üretim İstasyonu'nda kınalı ve çil kekliklerin üretimi başladı.

Tesisin sorumlusu veteriner hekim Ali Gezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, istasyonda 7 yılda 100 bin çil ve kınalı keklik üretildiğini söyledi.

Türkiye'de çil keklik üretimi yapan tek tesis olduklarını dile getiren Gezer, "Tesiste bu yıl 10 bin kınalı, 6 bin çil keklik üretimi yapılacak. 40 haftası dolan kekliklerden üretim yapılıyor. Isı ve ışık uygulaması ile üretim gerçekleştiriliyor. Dişi birey başına kınalı kekliklerden 50, çil kekliklerden yaklaşık 30 yumurta alıyoruz. Yumurtaların 24 gün kuluçka süresi var. Yaklaşık yüzde 75'inden yavru çıkıyor. Bunları dört aylık süreçte bir ay kafeste, alıştırma ünitelerimizde doğaya hazır hale getiriyoruz."

Birçok ile gönderiliyor

Gezer, şubat-mart döneminde üretilen kekliklerin, bakanlığın planlamasına göre haziran-eylül aylarında Türkiye'nin çeşitli illerine gönderildiğini kaydetti.

Kınalı ve çil keklik popülasyonunda ciddi azalmanın olduğunu, bunun önüne geçilmesi için çalışmalar yaptıklarını anlatan Gezer, şöyle devam etti:

"Ürettiğimiz hayvanları ülkemizin çeşitli noktalarında doğaya bırakıyoruz. Bu bölgeleri 3 yıl avlanmaya kapatarak, yeniden üremelerini sağlıyoruz. Bakanlığımız 2007 yılından bugüne çalışmalarını sürdürüyor. Başarılı olduğumuz bölgeler var. Uzmanlarımız bölgelerinde kekliklerin önceden nerede yaşadıklarını tespit ediyor. Bu yerlere yeniden keklikler yerleştirilerek, popülasyonun artması sağlanıyor. Biyolojik açıdan da bu hayvanların doğaya katkıları var. Özellikle tarım zararlısı süne, arpa ve buğday gibi hububata büyük zarar veriyor. Bu zararlının larvalarıyla beslenen kekliklerin ciddi fayda sağlayacağı düşünülüyor. Yine keneler için de aynı şeyleri söylememiz mümkün."

Kaynak: AA / Güncel
title