Haberler

Bitkilere Atılan Tarım İlaçları Arıcılığı Tehdit Ediyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, çiçek döneminde bitkilere atılan tarım ilaçların arıcılığı tehdit ettiğini söyledi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, çiçek döneminde bitkilere atılan tarım ilaçların arıcılığı tehdit ettiğini söyledi.

Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nce 'Arıcılığın sorunları ve markalaşma' konulu çalıştay düzenlendi. Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Eğitim Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştaya, İl Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Atatürk Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhat Genç ve arı yetiştiricileri katıldı.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'nin dünyada hem bal üretimi, hem de kovan sayısı yönünden Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi. Türkiye'de yılda 94 bin ton bal üretildiğini, 5.9 milyon aktif kovanı bulunduğunu ve 56 bin profesyonel arıcının yer aldığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

" Türkiye'de arıcılık dünyada diğer ülkeler gibi tabana yayılmış durumda. Anadolu'nun, arılarının gen merkezi olması nedeniyle, hem bal veren bitkiler, hem de bal yapan arılar yönünden şu anda dünyanın en zengin ülkesiyiz. Bunun avantajlarını kullanıyoruz. Çin'in arazi büyüklüğüne baktığımız zaman Türkiye'nin 12 katı. Buna rağmen Çin'den sonra ikinci sıradayız. Türkiye arıcılığı olmazsa tarım olmaz. Dünya arıcılığına da yön veren bir yapıya geldik."

KİŞİ BAŞINA 1 KİLO 100 GRAM BAL TÜKETİMİ

Türkiye'nin ihtiyacının üretilen bal ile karşılandığını vurgulayan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Şu anda Türkiye'nin kişi başına düşen bal tüketimi yılda 1 kilo 100 gram. Bu rakam Avrupa Birliği ortalamalarının üzerinde. Avrupa Birliği'nde yılda kişi başına bal tüketimi 800-900 gram. Bu anlamda Türkiye iyi. Avrupa'nın 8 milyon arısı, bizim 6 milyon arımız var."

Tarım ilaçlarının arıcılığı tehdit ettiğini hatırlatan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ay çiçeğinde kullanılan sistematik tarım ilaçları, arıcılığı tehdit ediyor. Ayçiçek döneminde bitkilere atılan ilaçlar arıcılığı tehdit ediyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptı. Toz ilaç, havadan ilaçlama yasaklandı. Bunlar arıcılık, tarım hatta Türkiye'nin doğası için bir kazanımdır. Arı olmazsa doğada sürdürülebilir bir yapı olamaz. Çünkü bitkilerin bir çoğu arılarla dölleniyor." - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close