Haberler

Bitki Islahında, Kan Analizi Teknolojisi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tıpta, kan analizleri yapmak için geliştirilen "flow stometri" teknolojisi, günümüzde bitki ıslahında da kullanılıyor NKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuna: "Bu teknoloji, günde 200 300 bitkinin kromozom sayısını elde etmemizi sağlıyor ve on binlerce bitkiyle çalışan.

YAKUP GÜLER - Tıpta, kan analizleri yapmak için geliştirilen, hücre veya partiküllerin akmakta olan bir akışkanın içindeyken karakteristiklerinin ölçülmesi (flow stometri) teknolojisi, günümüzde bitki ıslahında da kullanılıyor.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojinin başlangıçta kan hücrelerinin sayımı ve analizi için geliştirilmiş bir metot olduğunu söyledi.

Teknolojinin gelişmesiyle birçok hastalığın, teşhisinde, seyrinde ve tedavisinde yaygın olarak kullanıldığını belirten Tuna, şöyle konuştu:

"Günümüzde flow stometri teknolojisi tarımda da yaygın şekilde kullanılmaya başlandı. Bu cihazın özellikle bitki ıslahında çok önemli faydaları var. Bu işlem için melezlemede kullanılacak hatların saflaştırılması gerekiyor. Bu işlemin yapılabilmesi için de bitkilerin kromozomlarını saymak lazım. Bu da uzun zaman alıyor ancak flow stometri ile bu işlem birkaç dakika içerisinde çok hassas bir şekilde yapılabiliyor. Bu teknoloji, günde 200-300 kadar bitkinin kromozom sayısını elde etmemizi sağlıyor ve on binlerce bitkiyle çalışan ıslahçıların işini kolaylaştırıyor."

"Teknoloji, araştırmacıların ilgisini çekiyor"

Tuna, flow stometrinin, Türkiye'de tarımda kullanılan en yeni teknolojilerden biri olduğunu söyledi. Cihazı NKÜ Ziraat Fakültesi olarak iki yıl önce aldıklarını belirten Tuna, şunları kaydetti:

"Cihazı aldıktan sonra ulusal çapta workshoplar yaptık. Yönteme ilgi çok yoğun. Bu da yöntemin araştırmacıların ilgisini çektiğini gösteriyor. Bu yöntemi kendi programlarına dahil etmek istiyorlar. Bunu NKÜ Ziraat Fakültesi öğrencilerine de öğrettik. Öğrencilerimizin gelecekte çalışacakları araştırma kurumlarında bu teknikleri kullanarak daha iyi bitki çeşitleri geliştireceklerine inanıyorum." - Tekirdağ

Kaynak: AA / Güncel
title
Close