Birinci Dünya Savaşı'nın 100. Yılı Konferans Dizisi II
İBB Kültür Daire Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü gerçekleştirdiği organizasyonlarla tarihimize ışık tutmaya devam ediyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'nce düzenlenen "Birinci Dünya Savaşı'nın 100. Yılı Konferans Dizisi II" programının şubat ayında, II. Abdülhamid Dönemi konuşulacak.
Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'nün beşincisini düzenleyeceği "Birinci Dünya Savaşı'nın 100. Yılı Konferans Dizisi II" programının şubat ayı konuğu, Tarih Profesörü Vahdettin Engin olacak.
Sultan II. Abdülhamid Dönemi ile ilgili yaptığı araştırmalar ve yazdığı kitaplar ile tanınan Prof. Dr. Vahdettin Engin, "Osmanlı Devleti'nin Ateşten Yılları" konu başlığı altında II. Abdülhamid'in politikalarını 24 Şubat Çarşamba günü Atatürk Kitaplığı'nda anlatacak. Konferansta Prof. Dr. Engin; "II. Abdülhamid'in politikaları nasıldı?, Büyük devletler arasında nasıl bir denge politikası izliyordu?, Osmanlı Devleti'ndeki imar faaliyetleri nelerdi?, Filistin'e nasıl sahip çıkmıştı?, Ortadoğu'daki petrol yataklarını nasıl keşfetmişti ve işletmesini nasıl düşünüyordu?, Yahudilerle pazarlık yapmış mıydı?" gibi döneme ilişkin sorulara açıklık getirecek. Program, 18.00'de başlayacak.
"Birinci Dünya Savaşı'nın 100. Yılı Konferans Dizisi II" programı, her ay başka bir konuk ile dönemin olaylarına açıklık getirmeye devam edecek.
Vahdettin Engin kimdir?
Yakınçağ Osmanlı Tarihi uzmanı olan Prof. Dr. Vahdettin Engin, 1956 yılında Kocaeli'nin Yarımca ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Yarımca'da tamamladıktan sonra 1977 yılında Galatasaray Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yakınçağ Tarihi Kürsüsü'nden 1982 yılında mezun olan Engin, 1983 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak akademik hayatına başladı. 1995'de doçent, 2002'de de profesör unvanını aldı. Hâlen aynı üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyeliği görevini sürdüren Vahdettin Engin, aynı zamanda haftalık Habertürk Tarih dergisinde yazıyor. 2000 yılında çıkardığı "Tünel" adlı kitabıyla Türk Tarih Kurumu Ödülü'ne layık görüldü. 2010 yılında ise basında büyük ses getiren ve Dr. Theodor Herzl'in II. Abdülhamid ile Filistin'de bir Yahudi devleti kurulması için yaptığı gizli görüşmelerin ayrıntılarını belgeleriyle açığa çıkaran "Pazarlık" adlı kitabı kaleme aldı. Diğer kitapları ise şunlardır: Rumeli Demiryolları (1993), Sadrazam Kamil Paşa'nın Oğlu Hilmi Kamil Bayur'un Galatasaray Lisesi Anıları (1995), Sultan Abdülhamid ve İstanbul'u (2002), 1868'den 1923'e Mekteb-i Sultani, (2003), II. Abdülhamid ve Dış Politika (2005), Sultan II. Abdülhamid ve İstanbul'u (2008), Kurtlar Sofrasındaki Osmanlı (2009) ve Cumhuriyetin Aynası Osmanlı (2010).