Bir Mesnevi Aşığı Tahir-ül Mevlevî
Tahir Olgun, vefatının 60. yılında hayatı ve eserlerinin anlatılacağı özel bir etkinlikle anılacak.
Ömrünü Hz. Mevlana'nın düsturlarına bağlı kalarak yaşayan ve ''Tahir'ül Mevlevi'' imzasıyla tanınan büyük şair Tahir Olgun, vefatının 60. yılında hayatı ve eserlerinin anlatılacağı özel bir etkinlikle anılacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından, 17 Mart Cumartesi günü saat 14.00'te Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek toplantıya, Atilla Şentürk, Mehmet Atalay, Emin Işık ve Sadık Yazar konuşmacı olarak katılacak. Anma programında ayrıca, Veysel Dalsaldı konserinin yanı sıra Mevlevî Ayini ve sema gösterisi de yapılacak.
TAHİR-ÜL MEVLEVÎ
Cumhuriyet devrinin şair, yazar ve tasavvuf büyüklerinden olan Tahir'ül Mevlevî, 1877 yılında doğdu, 21 Haziran 1951 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Gülhane Askerî Rüştiyesi'ni, Menşe-i Küttâb-ı Askeriye Mektebi'ni bitirdi. Uzun süre Daruşşafaka ve Kuleli Askerî liselerinde Arapça, Farsça, Türk edebiyatı ve tarih dersleri verdi. Son yıllarında İstanbul Kütüphaneleri Tasnif Komisyonu'nda görev alarak Türkçe yazma divanların kataloglarının hazırlanmasına emek harcadı. Mevlevî tarikatına bağlı olan Tahir Olgun, daha çok "Tahirü'l-Mevlevî" imzasını kullandı. Divan şiiri tarzında eserler verdi, edebiyat tarihi araştırmaları yaptı. Biyografiler yazdı. Mahfil adıyla dergi çıkardı (68 sayı, 1920-1926). Tahirü'l Mevlevî'nin neşredilmemiş birçok kitabı bulunuyor.