Haberler

Bir Kişinin Canlı Bomba Olduğu Nasıl Fark Edilir

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hipnoz Uzmanı ve Klinik Psikolog Mehmet Başkak, canlı bombaların hipnotize edildiklerini ve belirgin bir profillerinin olmadığını belirterek canlı bombanın nasıl fark edileceğini anlattı.

Hipnoz Uzmanı ve Klinik Psikolog Mehmet Başkak, canlı bomba olarak seçilen teröristlerin hipnotize edildiklerini ve belirgin bir profillerinin olmadığını belirterek, giyim kuşam ve bazı hareketlerle kendilerini ele verebildiklerini söyledi.

4 SALDIRIDA 183 KİŞİ ÖLDÜ

Hipnoz Uzmanı ve Klinik Psikolog Mehmet Başkak, son bir yıl içinde 4 farklı saldırı ile 183 kişinin hayatına mal olan ve özellikle büyük kentlerde yaşayanların korkulu rüyası haline gelen canlı bomba eylemlerinin psikolojik ve sosyolojik yansımalarını, İhlas Haber Ajansı'na (İHA) anlattı.

"YAŞI FARKETMEZ 13'DE OLABİLİR 50'DE"

Canlı bomba olarak seçilen teröristlerin hipnotize edildiklerini ve belirgin bir profillerinin olmadığını söyleyen Mehmet Başkak, "İntihar saldırılarında kullanılacak canlı bombalar, kadın da olabilir erkek de. 13 yaşındaki bir çocuk tercih edilebileceği gibi 50 yaşındaki biri bile canlı bomba olarak belirlenebilir" diye konuştu.

"KIYAFETLERİNDEN ANLAYABİLİRSİNİZ"

İntihar saldırganlarının, giyim, kuşam ve bazı hareketlerle kendilerini ele verebildiklerini kaydeden Başkak, "Aşırı bol giysiler giyerler, çünkü bol kıyafet, patlayıcı dolu intihar yeleğinin gizlenmesine yardım eder. İlkbaharda ya da yaz mevsiminde, bir kişinin kalın bir palto, mont giymesi bir işaret olabilir. Bombacılar fazladan bir ağırlık taşıdıkları ve hedefine varmadan üzerindeki düzeneğin bozulmaması için robot gibi yürürler. Ayrıca hipnoz durumundadır. Ölümün yaklaşmakta olduğunu görür ve üzerlerindeki stres gözle görülür hale gelir. Tedirgindirler, terlerler, tikleri vardır ve sinirli davranışlar sergilerler. Bombacı nefes nefese kalır, hızlı nefes alıp verir. Nefesini kontrol etmeye de çalışmaz. İntihar bombacıları, bir hedefe kilitlenmiş şekilde dimdik karşıya bakarlar. Kendilerini patlatmadan önce alınan tüm görüntülerde bombacıların tamamen aynı şekilde baktığı görülmektedir. İntihar bombacısı eylemini dini bir gerekçeyle yapıyorsa ölmeden önce dua okur. Hayatta kalan tüm görgü tanıkları, bombacıların, görünür dudak hareketleriyle sürekli bir dua mırıldandıklarını söylüyor. Bu kişilerin ellerini göremezsiniz. Eğer bir kişinin elleri sürekli çantanın içindeyse, bir düğmeye basmak için bekliyordur. Bombacılar ellerini çanta içinde tutarlar. Bombacı erkekse kalabalıkta fark edilmemesi için sakalları kesilir. Bu onları ele verir. Uzun süre sakalı olan birisi sakalını kestiğinde bu hemen belli olur. Çünkü sakallarını tıraş ettiklerinde sakalın olması gereken yerde daha açık renkli bir ten rengi kalıyor." dedi.

BU ÖZELLİKLERİ TAŞIYAN BİRİNİ GÖRDÜĞÜMÜZDE NE YAPMALIYIZ?

Başkak, canlı bombayla karşılaşırsak kendimizi güvenlik güçlerinin yerine koymamamız gerektiğini vurgulayarak şu tavsiyelerde bulundu:

"Önerebileceğim en iyi şey, oradan uzaklaşıp kendinizle şüpheli arasına tercihen bir bina girdikten sonra, güvenlik güçlerini arayarak, şüpheli görünen bir kişi ihbarında bulunmak olmalı. Eğer cep telefonunuz ya da fotoğraf makineniz varsa fark ettirmeden fotoğrafını ya da videosunu çekmeye çalışın".

BU KİŞİLER NASIL CANLI BOMBA HALİNE GETİRİLİYOR?

Bu kişilerin gönüllü ve hipnoz yöntemiyle canlı bomba haline getirildiklerini belirten Başkak, "Bunlar sizler ya da bizler kadar sağlıklı insanlar. Ne şizofren, ne de psikopat. Kesin inançlılar. Kendi bireysel sıradan hayatını anlamlı ve kahramanca bir eyleme dönüştürerek iz bırakmak arzusundalar. İnancı, ideolojisi veya dini için kendini feda ederek kahraman ve kutsal seçilmiş kişi mertebesine yükselmek gibi bir inanç içerisindedirler. Uzunca süre bir arkadaş grubu içerinde, örgüt şemsiyesi altında kalarak sürekli telkinlerle kitle hipnozu durumunda zihinleri şekillendirilerek intihar bombacısı olarak gönüllü hale getirilmişlerdir" dedi.

SON 6 YILDA 8 CANLI BOMBA EYLEMİ

Türkiye'de son 6 yılda gerçekleştirilen 8 canlı bomba eyleminde 190 kişi hayatını yitirdi, 719 kişisi ise yaralandı. Bu eylemlerin 4'ü İstanbul'da, 3'ü Ankara'da, 1'i ise Diyarbakır'un Sur ilçesinde gerçekleştirildi.

31 Ekim 2010'da Taksim Meydanı'nda çevik kuvvet polislerine yaklaşan bir kişinin üzerindeki patlayıcıları patlatmasıyla bir kişi hayatını yitirdi, 32 kişi yaralandı. 11 Eylül 2012; İstanbul Sultangazi'de 75. Yıl Polis Merkezi'ne gelen ve karakola girmeye çalışan bir kişinin, polislerin engellemesi sonucu içeri girememesi sonrasında, üzerindeki patlayıcıları karakolun giriş kısmında patlatmasıyla gerçekleştirildi. Saldırıda biri polis iki kişi hayatını kaybetti 7 kişi yaralandı.1 Şubat 2013; Ankara Çankaya'da Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği'nin ziyaretçi ve vize işlemleri için gelenlerin giriş yaptığı kapıdan giriş yapmaya çalışan bir kişinin üzerindeki patlayıcılar ile bir el bombasını patlatmasıyla gerçekleştirildi. Patlamada bir güvenlik görevlisi 2 kişi hayatını kaybetti 3 kişi yaralandı. 6 Ocak 2015; İstanbul'da Fatih Sultanahmet'te bulunan l Emniyet Müdürlüğü Turizm Şube Müdürlüğü önündeki kulübeye giren ve İngilizce olarak cüzdanını kaybettiğini söyleyen çarşaflı kadının üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Patlamada biri polis iki kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı. 20 Temmuz 2015; Değişik illerden gelen 300 kadar kişinin, Suruç Belediyesine ait Amara Kültür Merkezi'nin bahçesinde, Irak ve Şam İslam Devleti'nin Kobani Kuşatması sonrası Kobani'yi yeniden inşa etme çalışmaları konusunda basın açıklaması yaptığı sırada, kalabalık arasına karışan bir kişinin üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırıda 34 kişi yaşamını yitirdi 100 kişi yaralandı. 10 Ekim 2015; Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenecek olan Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi öncesinde, Altındağ ilçesindeki Ulus semtindeki Ankara Garı kavşağında toplanan katılımcıların bulunduğu bölgede, iki saldırganın üzerlerindeki patlayıcıları 3 saniye arayla infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Patlamalarda 109 kişi yaşamını yitirdi 500 kişi yaralandı.12 Ocak 2016; Sultanahmet Meydanı'nda, saldırganın üzerindeki bombayı infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Patlamalarda 11 kişi yaşamını yitirdi 15 kişi yaralandı.17 Şubat 2016; Ankara Çankaya'da, askeri servis araçlarının yanına yaklaşan bomba yüklü aracın infilak ettirilmesiyle gerçekleştirildi. Patlamalarda 29 kişi yaşamını yitirdi 61 kişi yaralandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close