Bir Kimliğin Serüveni" Semineri
Başbakan Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı, "Şükürler olsun imam hatip liselerinden geçmişin karanlık dehlizlerinde kaybolmayı göze alan, buralarda yaşamayı tercih eden bir kuşak çıkmadı.
Başbakan Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı, "Şükürler olsun imam hatip liselerinden geçmişin karanlık dehlizlerinde kaybolmayı göze alan, buralarda yaşamayı tercih eden bir kuşak çıkmadı." dedi.
Subaşı, İlkadım Osmangazi İmam Hatip Ortaokulu'nda düzenlenen "Bir kimliğin serüveni" seminerinde, imam hatip okullarının diğer okullar gibi eğitim müfredatı bulunan yasalar çerçevesinde eğitim ve öğretim veren bir okul olduğunu ancak niteliği ve değeri konusunda toplumda birtakım tartışmalar yaşandığını söyledi.
Bazıları tarafından bu okulların gerici olarak görüldüğünü aktaran Subaşı, "İmam hatip okulları yıllardır bu iddiayı boşta bırakacak bir kişilik sergiledi. Şükürler olsun imam hatip liselerinden geçmişin karanlık dehlizlerinde kaybolmayı göze alan, buralarda yaşamayı tercih eden bir kuşak çıkmadı. Ben de bir imam hatip mezunuyum. Hangi yılı yaşıyorsam o yılın gerçekliği içinde yaşamak isterim." dedi.
Öğrencilere tecrübelerini anlatan Subaşı, yaşamın insanları yanlışa düşürmemesi için ahlaki ölçü, ilke ve değerlere sahip olması gerektiğini vurguladı.
Öğrencilerin dünyayı, yaşadığı coğrafyayı ve içinde bulunduğu zamanı iyi bilmesi gerektiğine işaret eden Subaşı, şöyle konuştu:
"Dünyayı bilmeden, onun işleyişi hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadan hayal kurmanız, herhangi bir iddiada bulunmanızın bir anlamı yok. Türkiye üzerinde konuşmak için bilgiye ihtiyacınız var. Bu bilginin bir deneyimle, görmekle, gezmekle alakası var, bir de okumakla. Bütün bildiğiniz şeyleri konuşmanız, müzakere etmeniz, tartışmanız ve sahiplenmeniz gerekir. Maalesef bu konularda bizim kültürümüzde ezbere konuşma geleneği var. Başkasından duyulan, 'Aslında bilmiyorum ama öyle düşünüyorum' gibi çok ucuz bir düşünce biçimi var. Bunu düzeltmemiz gerekiyor. Özellikle imam hatip öğrencilerinin bildikleri her şeyi kaynaklandırmayı, bildikleri her şeyi kitapta ya da hayatta bir karşılığını görerek konuşmaları gerektiği kanaatindeyim."
Subaşı, öğrencilere kitap okumaları, iyi bir öğrenci olup eğitimlerini tamamlamaları, geçmişi iyi bilmeleri ve fark yaratmak için sorumluluk almaları önerilerinde bulundu.
Konferansa İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, İlkadım Osmangazi İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Recai Oruç ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı.