Haberler

Bir Grup Aydından 10 Satırlık Yeni Anayasa Bildirisi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: Özgür ALTUNCU / Kamera: İdris TİFTİKÇİ - İstanbulDHA Bir grup aydın bugün bir basın toplantısı düzenleyerek Yeni Anayasa için taleplerini bir bildiriyle duyurdu.

Haber: Özgür ALTUNCU / Kamera: İdris TİFTİKÇİ - İstanbulDHA

Bir grup aydın bugün bir basın toplantısı düzenleyerek Yeni Anayasa için taleplerini bir bildiriyle duyurdu. Yeni Anayasa'nın çoğulcu, eşitlikçi ve özgürlükçü bir Anayasa olması gerektiğinin vurgulandığı bildiride şu ifadeler kullanıldı: Darbe Anayasası'nın yapıldığı tarihten bu yana toplumda yeni anayasa arayışları eksik olmamış, farklı siyasal anlayışlara dayalı değişik anayasa önerileri gündeme gelmiştir. Bu çerçevede çoğulcu, eşitlikçi, özgürlükçü bir anayasa talebi en zor şartlarda bile savunulmuştur.

OTORİTER REJİME HUKUKİ STATÜ İHTİMALİ...

Anayasa tartışmalarının bir süredir yeniden kamuoyunun gündemine girdiğinin hatırlatıldığı bildiride," Çatışmaların sürdüğü ve mevcut Anayasa'daki hakların fiilen askıya alındığı bugünkü ortamda, bu sürecin otoriter bir rejime hukuki statü oluşturma ihtimaline karşı, tüm toplumsal kesimlerin evrensel demokratik değerler çerçevesinde etkili bir irade ortaya koymaları hayati önem taşıyor" ifadeleri kullanıldı.

İMZA KOYAN İSİMLER

Avukat Hülya Gülbahar tarafından okunan ve "Çoğulcu, eşitlikçi ve özgürlükçü değerlere dayanan demokratik bir anayasa sürecinin şartlarını oluşturmak için duyarlı herkesi ortak bir çabada buluşmaya davet ediyoruz" sözleriyle sona eren bildiriye imza koyan isimler şöyle: Abdulbaki Erdoğmuş, Ahmet Türk, Prof. Dr. Ayşe Erzan, Ayşegül Devecioğlu, Doç. Dr. Ayşen Candaş, Prof. Dr. Baskın Oran, Doç. Dr Bican Şahin, Prof. Dr. Binnaz Toprak, Doğan Bermek, Prof. Dr. Ergün Özbudun, Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Prof. Dr. Fuat Keyman, Prof. Dr Gencay Gürsoy, Güler Buğday, Hatice Kapusuz, Hülya Gülbahar, Hüsnü Öndül, İbrahim Sinemillioğlu, Prof. Dr. Levent Köker, Mehmet Güleryüz, Melda Onur, Maside Ocak, Prof. Dr. Metin Günday, Prof. Dr. Murat Belge, Murathan Mungan, Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, Nesrin Nas, Dr. Nil Mutluer, Prof. Dr. Niyazi Öktem, Prof. Dr. Oktay Uygun,Osman Kavala, Prof. Dr. Osman Doğru, Osman Murat Ülke, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Öztürk Türkdoğan, Rıza Türmen, Sefa Öztürk Dede, Prof. Dr Sevtap Yokuş, Tarık Ziya Ekinci, Prof. Dr Turgut Tarhanlı, Prof. Dr. Yücel Sayman...

HDP'Lİ VEKİLLER DE KATILDI

Bildirinin duyurulduğu toplantıya, HDP Milletvekilleri Mithat Sancar, Ayhan Bilgen ve Meral Danış Beştaş ile eski BDP Milletvekili Aysel Tuğluk da katıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AYM KARARIYLA İLGİLİ SÖZLERİ

Basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AYM'nin Can Dündar ve Erdem Gül'le ilgili verdiği karara tepkisi de gündeme geldi. Prof. Dr. Gencay Gürsoy, " Hukuk da tanınmıyor, yargı da tanınmıyor. Türkiye artık böyle bir dönemden geçiyor. Ama bütün bunlara rağmen, yurttaş inisiyatifinin demokratik bir Anayasa çalışması konusunda inisiyatifi ele alması gerekiyor. Bizim çabamız bu yönde"dedi. İmzacılar arasında yer alan Eski ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas da, " Sayın Cumhurbaşkanı'nın mecliste yaptığı yemini tekrar dönüp okumasını dilemekten başka söyleyecek bir şey bulamıyorum"diye konuştu.

BAŞKANLIK SİSTEMİ VE İLK DÖRT MADDE TARTIŞMALARI

Başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili bir soruya " demokratik kamuoyu bu meseleye sahip çıktıkça bu tehlike önlenecektir" yanıtını veren Prof.Dr. Gencay Gürsoy anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili tartışmaların hatırlatılması üzerine de " Bütün katılımcıların Anayasa'nın ilk dört maddesinin değiştirilip değiştirilmemesi tartışmalarında aynı düşündüğünü söyleyemem. Benim şahsi fikrimi soruyorsanız. Bu dört madde bir dayatma olarak sunulmamalıdır. Her konu tartışılabilir. Eğer barış konusunu da gündeme almışsak, Türkiye'de Kürt sorununun çözümü konusunda daha esnek davranmak gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.

MÜZAKERE MASASINA GERİ DÖNÜLMELİ

Yeni Anayasa'nın Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu ancak koşulların buna uygun olmadığını öne süren Yazar Ayşegül Devecioğlu," Ülkemizde şuanda savaş hüküm sürmekte. Savaş koşullarında Anayasa yapmak diye bir şey söz konusu değil. Biran önce müzakere masasına geri dönülmesi gibi konulara dikkat çekmek istiyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close