Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İsrail Maliye Bakanı'ndan skandal Gazze sözleri

İsrailli bakandan skandal sözler

Bir Gecede Oluşan 40 Metrelik Çukur Köylüleri Şaşırttı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ağrı'nın Taşlıçay ilçesine bağlı Yukarı Düzmeydan köyünde oluşan 40 metre derinliğindeki çukur, dikkat çekiyor.

HÜSEYİN YILDIZ / CEMİL KARİP - Taşlıçay ilçesine bağlı Yukarı Düzmeydan köyünde oluşan 10 metre genişliğinde ve 40 metre derinliğindeki çukur, köylüleri tedirgin ediyor.

Yukarı Düzmeydan köylüleri, Sivrice mezrasında yaklaşık bir ay önce oluşan çukur nedeniyle tedirgin olduklarını ifade ederek, çukurun araştırılmasını istiyor.

Köylülerden Muhammed Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında yayla olarak kullandıkları arazide oluşan çukurun, özellikle burada hayvan otlatmaya gelen çobanlar için büyük tehlike taşıdığını belirterek, bugüne kadar birkaç hayvanın bu çukura düşerek telef olduğunu söyledi.

Birkaç dakikalık bir sarsıntının ardından oluşan çukuru anlayamadıklarını ifade eden Aydın, "Bir ay önce büyük bir gürültü duyduk. Gürültüyle beraber küçük bir deprem gibi sarsıntılar hissettik. Dakikalarca süren sarsıntılarla birlikte evimizin pencereleri titredi. Sabah kalktığımızda 40 metre derinliğinde, 10 metre genişliğinde bir çukur oluştuğunu görünce hem şaşırdık hem de tedirgin olduk. Çukur ilk oluştuğunda köye meteor taşı düştüğü söylentileri yayıldı. Biz de ne olduğunu bilmiyoruz. Kimse gelip herhangi bir inceleme de yapmadı daha. Köylülerden birinin ineği düştü buraya çok uğraştık ama çıkaramadık" diye konuştu.

"Yol güzergahımızda bulunan bu çukur bizi tedirgin ediyor"

Köylülerden Sinan Aydemir ise gece saatlerinde büyük bir gürültüyle uyandıklarını ve sabah kalktıklarında böyle bir çukur oluştuğunu gördüklerini belirterek, çevrede bir korkuya neden olan bu çukurun kendilerini tedirgin etmeye başladığını dile getirdi.

Daha önceden de köyde benzer çukurlar oluştuğunu ifade eden Aydemir, şöyle devam etti:

"Çukurun oluştuğu yer daha önce 2-3 metrelik bir çukurdu. Bir ay önce bir gecede 40 metrelik bu çukur oluştu. Burada hepimiz tarım ve hayvancılıkla uğraştığımız için her gün onlarca kişi çukurun bulunduğu bu alandan geçmek zorundadır. Yol güzergahımızda bulunan bu çukur bizi tedirgin ediyor. Kiminin çocuğu kiminin hayvanı gelip buraya düşerse kurtuluşu imkansızdır. Çukurdan çok bir kuyu derinliğinde olduğu için dibi bile görünmüyor. Biz köylüler bu durumdan dolayı sürekli tedirginiz."

"Bu bölge yerleşim açısından riskli bir bölgedir"

Jeoloji Mühendisi Fatih Üçgün, bu çukurun bölgede yeraltı suyunun çekilmesi sonucu oluşan obruk şeklinde derin bir kuyu olduğunu anlatarak, "Yeraltı sularının bulunduğu seviyeden çekilmesi sonucunda oluşan yeraltı boşluklarının, eriyebilen kayaçların erimesi sonucunda meydana gelen yeraltı mağaraları ve aktif tektonik hareketler neticesinde meydana gelen kırılmalar sonucunda oluşan yeraltı boşluklarının tavanlarının çökmesi sonucunda baca ve kuyu görüntüsü olan bu gibi derin çukurlar oluşur" dedi.

Bu tarz oluşan çukurların genel anlamda obruk olarak adlandırıldığını belirten Üçgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Taşlıçay'ın Yukarı Düzmeydan köyü civarında görülen karstik özellikteki kayaçlar ve bu kayaçlarda görülen bol kırık ve çatlaklar karstik çöküntü oluşturmaya müsait yapılar olarak görülmektedir. Bölgede oluşan bu çukur da yine aynı nedenlerle oluşmuş yeraltı boşluğunun tavanının çökmesi sonucunda oluşan ve obruk olarak nitelendirebileceğimiz bir yapıdır. Bu şekilde karstik erime özelliğinde olan ve çöküntü oluşturmaya müsait bölgelerde yapılaşma öncesinde mutlaka detaylı yeraltı araştırmaları yapıldıktan sonra yerleşime uygunluğu konusunda karar verilmelidir. Bu bölgemiz yerleşim açısından riskli bir bölgedir. Çünkü bu çukurların ne zaman ve nerde oluşacağı belli olmuyor." - Ağrı

Kaynak: AA / Güncel
title