Bingöl'de "Yüzenada Edebiyat Günleri" Paneli
Bingöl Üniversitesi ile Bingöl Belediyesi işbirliğiyle "Yüzenada Edebiyat Günleri" paneli düzenlendi.
Bingöl Üniversitesi ile Bingöl Belediyesi işbirliğiyle "Yüzenada Edebiyat Günleri" paneli düzenlendi.
Bingöl Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ve iki gün sürecek panelde konuşan Prof. Dr. Mehmet Törenek, edebiyat dergiciliğinin gerçek manada 1883 yılından itibaren başladığını söyledi.
Uzun ömürlü dergileri çıkarmanın kolay olmadığını anlatan Törenek, şunları kaydetti:
"Yedi İklim dergisi Ali Haydar Haksal ile özdeşleşmiş bir isimdir. Edebiyat dergiciliği gerçek anlamda 1883, 1885'ten sonra başlıyor. Daha öncelerde de dergi vardı ama 1863'lerdeki dergiler daha çok kültür ağırlıklıdır. Edebiyat dergisi niteliğindeki dergiler, 1883'lerden itibaren başlar, 1890'lı yıllarda edebiyat dergisi olarak ortaya çıkar. Daha sonraki yıllarda da birçok dergiyi saymak mümkün. Bir kısım kısa, bir kısım da uzun ömürlüdür. Uzun ömürlü dergiler çıkarmak o kadar kolay değildir. Edebiyat dergilerinin çoğu uzun ömürlü olmamışlardır. Edebiyat dergisi çıkarmak daha çok hevestir. Edebiyat dergileri sınırlı okur sayısına hitap eden dergilerdir. Ali Haydar Haksal ise 1992 yılında başladığı Yedi İklim dergisini, aralıksız olarak Mart 2017'ye kadar yayınını sürdürdü. 25 yıl boyunca böyle bir sorumluluğu üstlenmesi, böyle bir yükü taşıması kolay bir şey değildir."
Panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Erdoğan Erbay, Prof. Dr. Hasan Çiftçi, Osman Bayraktar ve Alim Kahraman da şair, yazar Haksal ve Yedi İklim Dergisi'yle ilgili konuşma yaptı
Panele akademisyenler, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.