Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Bina Betonlarının Çoğu Midye Kabuklu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi" verdiği lisanslı kuruluşlar tarafından incelenen riskli binaların çoğunun betonunda, midye kabukları çıktı.

Duygu Can - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın

"Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi" verdiği lisanslı kuruluşlar tarafından incelenen riskli binaların çoğunun betonunda, midye kabukları çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, lisanslı kuruluşlar tarafından incelenen riskli binalara ilişkin veriler gelmeye başladı.

Lisanslı kuruluşlarca yapılan riskli bina tespitlerine göre hazırlanan raporda, binaların çoğunun beton dayanımının düşük olduğu tespit edildi. Yıkılacak binaların performans ömrünü tamamladığı, taşıyıcı sistemlerinde sıkıntılar olduğu belirtildi. 2007 deprem yönetmeliğinden önce yapılan binaların, yapı denetimsiz yapıldığı ve mevcut yönetmeliğe uygun olmadığı ortaya çıktı.

Raporlara göre, "riskli" olarak belirlenen birçok binanın deniz ve dere kumuyla yapıldığı belirlendi. Raporda, binaların betonlarında yıkanmamış deniz kumu kullanıldığı, beton içerisindeki iri agrega miktarının yetersiz olduğu, bu nedenle de beton dayanımının standartların çok altında kaldığı, deniz kumu içerisindeki tuz nedeniyle donatıların büyük çoğunluğunun korozyona uğradığı ifade edildi.

Ayrıca, kolonların bazılarında boyuna donatı-etriye çaplarının, projedeki esas donatı çaplarının yarısına kadar düştüğü, röntgen cihazıyla yapılan incelemede, bazı kolonlarda etriyeler arasındaki mesafelerin yetersiz olduğu belirtildi.

-Uygunsuz imar artışı-

Raporda, riskli alanda bulunan birçok binanın kaçak ve salaş yapılar olduğu, yasal imar planlarının dışına çıkılarak plan tadilatı ve emsal artışına gidildiği vurgulandı.

İnşaatların teknolojik bilgi ve donatılardan uzak şekilde ilkel yöntemlerle yapıldığı, hazır beton yaygınlaşmadan önce elle karıştırılarak hazırlanan betonların kullanıldığı ifade edildi.

-218 kuruluş lisanslandırıldı-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli bina tespiti yapmak için 218 kurum ve kuruluşa lisans verdi. Lisans verme çalışmalarına devam eden Bakanlık, vatandaşların isteği üzerine lisanslı kuruluşlara yaptırılan riskli bina tespitlerinde yaklaşık 6 bin yapıya şerh düştü.

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title