Haberler

Bilinçsiz Klima Kullanımı Hastalıklara Yol Açıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Başaran, klimanın bilinçsiz kullanımının hastalıklara yol açabileceğini belirtti.

Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Başaran, klimanın bilinçsiz kullanımının hastalıklara yol açabileceğini belirtti.

Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Başaran, klimaların bilinçsiz kullanılmasının üst solunum yolları enfeksiyonu, zatürre ve yüz felci gibi hastalıklara sebep olduğunu söyledi. Başaran, klimanın özellikle ilk çalışmaya başladığı dönemlerde filtresinde bekleyen birçok mikrobun havaya karışması sonucunda enfeksiyona sebep olduğunu belirterek, "Gelişen bu enfeksiyona 'legionella promonisi' denir ve antibiyotikle tedavi edilebilir. Yine akciğerlerle ilgili

kronik bronşiti olan hastalarda, klimanın nem oranını azaltmasından dolayı özellikle balgamın dışarıya atılması zorlaşmaktadır. Bu nedenle kronik bronşiti olanlar nefes darlığı, öksürük, balgamı zor atma gibi sıkıntılar yaşamaktadır" dedi.

İçeride ve dışarıdaki sıcaklık farkı ve ani hava değişiminden dolayı vücut direncinin düşmesiyle viral enfeksiyonların

sıklıkla görüldüğünü dile getiren Başaran, aşırı sıcaktan dolayı çok terleyen ve gevşeyen kasların, klimayla karşılaşması sonucu aşırı kasılmasıyla 'myalji' denilen şiddetli ağrıların oluşabileceğini ifade etti. Başaran, klima kullanımında havalandırmanın doğrudan yüzle temas etmesi sonucu nadiren de olsa yüz felci görülebileceğini vurguladı.

ARAÇLARDA KLİMA KULLANIMI

Arabalarda serinlemek için açılan klimaların da solunum yolu hastalıklarını tetiklediğini anlatan İsmail Başaran, sözlerine şöyle devam etti:

"Araç içinde klima açıkken sigara içilmesi, kronik akciğer hastalığı ve zatürrenin görülme riskini artırır. Ayrıca, araçta kullanılan klimalar, solunum yolu enfeksiyonları sinüzit ve bronşit başta olmak üzere göz iltihabı, beyin iltihabı ve çeşitli kas hastalıklarına neden olabilir. Bu hastalıkları önlemek için hava akışını yüze ve göğse değil, ön cama doğru yönlendirmemiz yardımcı olacaktır."

DERECE YAVAŞ YAVAŞ YÜKSELTİLMELİ

Klimanın ayarını aniden en soğuk konuma getirmek yerine, dereceyi aralıklarla yavaş yavaş yükselterek vücudun uyumunu sağlamak gerektiğini belirten Başhekim İsmail Başaran, "Klima çalışırken pencere mutlaka aralanmalı ya da oda, sıcak soğuk hava sirkülasyonunu sağlamak için zaman zaman havalandırılmalıdır. Gece klima açık yatmak, son derece sakıncalıdır. Bu nedenle yatmadan önce klima çalıştırılarak oda soğutulmalı, sonra kapatılarak uyumak gerekir" diye konuştu.

Özgü Teknik Klima Soğutma ve Isı Sistemleri Şirketi Genel Müdürü Halil Yaman ise, klima bakımının yetkili kişiler tarafından yapılmasının gerektiğini belirterek, klimaların yaz aylarında 23-24 derecede kullanılmasını tavsiye ettiklerini söyledi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close