Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Bilim Yuvasına da Bilim İnsanına da Destek Veriyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayserili hayırsever işadamları, bir yandan fakülte, yüksek okul ve araştırma merkezleri yaptırıp ERÜ'nün fiziki gelişimine katkı sağlarken, bir yandan da buralarda çalışacak bilim insanları...

MUSA ÖZYÜREK - Kayserili hayırsever işadamları, bir yandan fakülte, yüksek okul ve araştırma merkezlerinin kurulması için yardımlarını esirgemeyerek, Erciyes Üniversitesinin (ERÜ) fiziki gelişimine katkı sağlarken, bir yandan da buralarda çalışacak bilim insanlarının yurt dışındaki eğitim masraflarını karşılayarak, bilimsel çalışmalara destek oluyorlar.

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite olarak evrensel bilime katkı sağlayan, ileri teknoloji üreten bir üniversite olmaya çalıştıklarını söyledi.

Bunun için de son yıllarda çok ciddi manada çalışmalar yaptıklarını ve hayırseverlerin desteğiyle önemli araştırma merkezleri kurduklarını belirten Keleştemur, bu merkezlerde çalışacak bilim insanlarının yetişmesine de önem verdiklerini vurguladı.

Bu kapsamda Genç Bilim İnsanı Yetiştirme Projesi'ni hayata geçirdiklerini ifade eden Keleştemur, proje kapsamında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) aracılığıyla yurt dışına gidemeyen yüksek lisans ve doktora öğrencisi düzeyindeki gençleri eğitim için yurt dışına gönderdiklerini söyledi.

Bu gençlerin ilerde öğretim üyesi ve araştırmacı olma potansiyeli taşıdığına dikkati çeken Keleştemur, şunları kaydetti:

"Yurt dışına bilim insanı gönderirken kurduğumuz merkezlerdeki çalışma alanlarına uygun bölümleri seçiyoruz. Mesela Genom ve Kök Hücre (GENKÖK) merkezinde çalışacak birisini dünyadaki en iyi kök hücre merkezleri neredeyse onları araştırıyor sonra bu merlezlerle yazışıyor, kabul yazıları alıp oralara gönderiyoruz. Bunlar için devletin bize verdiği bütçeden herhangi bir harcama yapamıyoruz. Bizim de bu genç insanlara çok ihtiyacımız var çünkü kurduğumuz bu merkezlerde onlar çalışacak. O bakımdan böyle bir yol bulduk. Bu kapsamda hayırseverlerimizden destek alıyoruz. Genç Bilim Adamı Yetiştirme Projesi kapsamında 150 bilim insanı yurt dışında eğitim gördü. Hayırseverlerimiz bu projeye şu ana kadar 1,5 milyon liranın üzerinde katkıda bulundu. Tamamen gönüllerinden kopan bir yardım. Hepsine çok teşekkür ediyorum."

Metot öğreniyorlar

Gönderilen bilim insanlarının bir kısmının 1 yıl, bir kısmının ise 6 ay süreyle yurt dışında kaldığını ve bunların dünyanın önemli merkezlerinde Türkiye'deki araştırma merkezlerinde kullanacakları metotları öğrendiklerini dile getiren Keleştemur, "Genç bilim insanlarını Avustralya, Amerika, Avrupa, Uzak Doğu gibi dünyanın önemli merkezlerinin bulunduğu kıtalara gönderiyoruz. Bunların ya kendi hesapları oluyor paraları hesaplarına yatırıyoruz ya da vakıf üzerinden şartlı bağış oluyor, hayırseverlerimiz vakfa yatırıyor oradan bilim insanlarımıza gönderiyoruz. Tabi bizde bazen farklı kaynaklardan destek veriyoruz. Çünkü kimi zaman gönderilen paralar yetmeyebiliyor. Özel bir yere gidiyor, kalacağı yer çok pahalı olabiliyor. Bazen oradaki araştırmalara bizzat kendisinin de ekonomik katkıda bulunması gerekebiliyor, çünkü çok pahalı araştırmalar oluyor" şeklinde konuştu.

Bu proje kapsamında yurt dışına giden bilim insanlarının önemli bir kısmının Türkiye'ye dönerek araştırma merkezlerinde çalışmaya başladıklarını belirten Keleştemur, ayrıca bu insanların çalıştıkları yerlerdeki hocalarını da konferanslar vermek için Türkiye'ye davet ettiğini söyledi.

Yabancı bilim adamları da projeye dahil edildi

Yurt dışından Türkiye'ye davet edilen bilim adamlarına özellikle yanlarında yetiştirdikleri bilim insanlarıyla ortak projeler yürütmelerini istediklerini ifade eden Keleştemur, şöyle devam etti:

"Bu arada bizim için faydalı olabilecek yabancı öğretim üyelerini de bu proje kapsamında değerlendirmeye başladık. Şu anda GENKÖK'te Avrupa'dan gelen çok önemli 5 bilim insanı çalışıyor. Bunların 2'si Fransa'dan, diğerleri ise Hollanda, İtalya ve Almanya'dan geldi. Hem buradaki laboratuvarda, hem de ülkelerindeki kendi laboratuvarlarında çalışıyorlar. Bunların sayılarını önümüzdeki yıllarda artıracağız. Ayrıca bu merkezlerin uluslararası danışma kurulunu da oluşturuyoruz. Farklı kıtalardan çok üst düzey bilim insanını danışma kurulu üyesi olarak seçip bunlarla yılda bir iki kez toplantı yapacağız. Bu toplantılar kapsamında bilimin dünyada nereye gittiğini ve bizim merkezlerimizde hangi alanlara ağırlık vermemiz gerektiğini tartışacağız. Onların tecrübe ve bilgilerinden faydalanmaya çalışacağız. Bütün amacımız gelecek nesillere ileri teknoloji üreten, evrensel bilgi üreten araştırma merkezleri ve dolayısıyla bir üniversite bırakmak. Bu konuda ciddi mesafeler aldık. Tabi burada hayırseverlerimizin katkısı olmasaydı bunları yapamazdık." - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel
title