Haberler

Bilim Kurulu Antik Hypaipa Kentinde İnceleme Başlatıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ödemiş'in beş kilometre kuzeyindeki antik Hypaipa kenti inceleme altına alınıyor.gün sürecek bir inceleme çalışması gerçekleştirilecek.

Ödemiş'in beş kilometre kuzeyindeki antik Hypaipa kenti inceleme altına alınıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle antik kentte 15

gün sürecek bir inceleme çalışması gerçekleştirilecek.

İnceleme çalışmalarının başkanlığını Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Hatice Kalkan'ın yaptığı Bilim Kurulu üyeleri yapacak. Kurulda, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Sencan Altınoluk (nümizmat), Mersin Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü'nden Dr. Aylin Yaldır (arkeolog-keramik uzmanı), Prof. Dr. Ülkü Altınoluk (mimar), Prof. Dr. Necla Arslan Sevin (sanat tarihçisi), Prof. Dr. Veli Sevin (arkeolog), bakanlık temsilcisi, Ödemiş Müzesi uzmanları yer alacak.

Antik kentte bugüne değin hiçbir ciddi ve kapsamlı araştırmanın yapılmadığını belirten bilim kurulu üyelerinden Prof. Dr. Veli Sevin, çalışmada antik kentin alanının belirleneceğini ve toprak üstü kalıntıların belgelenmesinin gerçekleştirileceği bilgisini verdi.

Prof. Sevin, antik kentin Lydia, Pers ve Roma döneminde dinsel kültür merkezi olarak kullanıldığını belirterek, "Çalışmalar kent çevresinde, Üzümlü ve Birgi arasındaki sahada da sürdürülecek. İleri ki yıllarda bu araştırmalarda tespit edilecek arkeolojik buluntularla, kentin tarihi konusunda sağlıklı bir veri tabanı oluşturulacak. Çalışmaların ana amaçlarından biri de, ileriki yıllarda bu yörede yapılması düşünülen arkeolojik kazılara dönüşümü sağlayacak ortamı yaratmaktır" şeklinde bilgi verdi. Çalışmaların 3 Eylül tarihinde başlayacağını da sözlerine ekleyen Prof. Sevin, kentin Efes kadar önemli olduğunu söyledi:

"Efes kadar önemli olduğunu düşündüğümüz bu antik kentte ne yazık ki yıllardır ciddi bir çalışma yürütemedik. En yakın bilgi 1835 yılında bölgeye gelen Fransız gezgin Charles Texier'in yazılarına aittir. Fransız gezginin bahsettiği gözlemler şu an için kaybolmuş durumdadır" dedi.

Prof. Sevin, kısıtlı imkanlarla sürdürülecek olan çalışmalar için belediye, ticaret oda ve borsası gibi kurumlardan destek beklediklerini de sözlerine ekledi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Tunceli ve Ovacık Belediye Başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

Putin'den tüm dünyaya gözdağı: Yeni füzelerimizi engelleyebilecek bir hava savunma sistemi yok

"Yeni füzelerimizi engelleyebilecek bir hava savunma sistemi yok"

title