Bilim İnsanları Elektromanyetik Alanları Tartışıyor
ICNIRP Başkanı Rüdiger Matthes: "Tüm dünya ülkeleri için ICNIRP olarak tavsiye ettiğimiz standart değeri tartışacağız. Bu toplantının sonuçlarını önümüzdeki sene yeni bir rehber ile duyuracağız."
Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin : "Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere davet ettiğimiz uzman bilim adamlarının yaptığı çalışmalar ile bu konudaki endişelerin ve doğru bilinen yanlışların azalmasını hedefledik"
Uluslararası İyonize Olmayan Işımadan Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından organize edilen ve ev sahipliğini Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanlığı'nın yaptığı "İyonize Etmeyen Elektromanyetik Alanların Yarattığı Isıl Hasara Yakından Bakış Sempozyumu" İstanbul'da başladı. Sempozyuma 40 ülkeden 150'ye yakın bilim insanı katıldı.
Baz istasyonları, cep telefonları, mikrodalga fırınlar ve elektrikle çalışan tüm cihazlardan yayılan elektromanyetik alanlara yönelik etkilerin tartışıldığı Sempozyumun açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, "Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere davet ettiğimiz uzman bilim adamlarının yaptığı çalışmalar ile bu konudaki endişelerin ve doğru bilinen yanlışların azalmasını hedefledik" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı olarak yapılan çalışmaları anlatan Doç. Dr. Gültekin, 2008-2012 yılları arasında Türkiye'de Ulusal Kanser Kontrol Programı'nı hayata geçirdiklerini, her şehirde etkin kanser kayıt ve erken teşhis merkezleri kurduklarını anlattı. Kurum olarak Türkiye'de kanser görülme sıklığına ilişkin veriler topladıklarının altını çizen Doç. Dr. Gültekin, "Dünya Sağlık Örgütü tarafından oluşturulan elektromanyetik alanlar projesinde ülke olarak aktif rol almaktayız. Ayrıca Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın da (IARC) bir üyesi olarak bu konudaki tüm güncel verileri takip ediyoruz. Elektromanyetik alanlar konusunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun da (BTK) çalışmaları var. Bu çalışmalar kapsamında baz istasyonu ölçümleri yapılıyor ve kamuoyu aydınlatılıyor" diye konuştu.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Elektromanyetik Alanlar Komisyon Başkanı Prof. Dr. Tunaya Kalkan, elektromanyetik alanların ısıl etkisinin vücut sıcaklığını 1?C artıran değer olarak kabul edildiğini belirterek, "Bu değerin 50'de biri olan 40 Volt/metre ICNIRP tarafından güvenli kabul edilmektedir. Türkiye'de ise bu değer tedbir amaçlı 10 Volt/metre olarak uygulanıyor. Buradaki sonuçlar insan sağlığı için en uygun çıktılara ışık tutacaktır" diye konuştu.
ICNIRP Başkanı Rüdiger Matthes ise yeni kanıtlar ışığında özellikle insanları korumak için radyofrekans elektromanyetik alanların termal etkilerini tartışmak için burada olduklarını belirterek, "İyonize olmayan elektromanyetik alanlar konusunda bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmaların derlemesi için İstanbul'dayız. Tüm dünya ülkeleri için ICNIRP olarak tavsiye ettiğimiz standart değeri tartışacağız. Bu toplantının sonuçlarını önümüzdeki sene yeni bir rehber ile duyuracağız"
Dünya Sağlık Örgütü Elektromanyetik Alanlar Projesi Başkanı Emilie van Deventer de, elektromanyetik alanların insan sağlığına olası etkileri konusunda uzun süredir ciddi araştırmalar ve çalışmalar yürütüldüğünün altını çizerek, "Bu çalışmalar kapsamında elektromanyetik alanların termal ve termal olmayan etkilerini inceliyoruz. Bu toplantı elektromanyetik alanların termal etkilerini incelediğimiz, tartıştığımız ilk etkinlik. Birkaç gün sürecek bu toplantılarda bugüne kadar yapılan çalışmaları inceleyeceğiz" dedi.