Haberler
Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

BİLGİ Genç Sosyal Girişim Ödülleri

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri'nde projeleri başarılı bulunan 10 finalist 14 Mart 2013 tarihinde gerçekleştirilen törenle ödüllerini aldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi bu yıl üçüncüsü düzenlenen yarışma ile daha iyi bir toplum için proje üreten gençleri bir kez daha ödüllendirdi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin öncülüğünü üstlendiği ve International Youth Foundation (Uluslararası Gençlik Vakfı), Sylvan/Laureate Foundation (Sylvan/Laureate Vakfı) ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV)'nın iş birliği ile gerçeğe dönüştürülen BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri'nde en başarılı projeler belli oldu.

Toplamda 69 başvuru arasından seçilen 10 genç sosyal girişimci iki farklı seçici kurulun kararıyla belirlendi. Finalistler, 14 Mart 2013 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü'nde düzenlenen törenle ödüllerini aldılar.

Zumbara Kurucusu Ayşegül Güzel, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Bulut, Eğitim Reformu Girişimi Koordinatörü Batuhan Aydagül, TEGV Genel Müdürü Berna Çağatay, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Güler, KA-DER Başkanı Çiğdem Aydın, Bilim Kahramanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Habip, Gençtur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hülya Denizalp, Marjinal Porter Novelli Koordinatörü Leylan Yener, TUSEV Program Direktörü Liana Varol, Gazeteci Meral Tamer, Sosyal İnovasyon Merkezi Kurucu Ortağı Suat Özçağdaş, Bilgi Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ural Aküzüm, Change.org Türkiye Direktörü Dr. Uygar Özesmi seçici kurulda yer aldı.

Törende açılış konuşmasını Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan yaptı. TEGV Genel Müdürü Berna Çağatay'ın konuşmasının ardından proje sahiplerine ödülleri takdim edildi.

BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri projesinin başlıca hedefi, yaşadıkları topluma değer katabilen genç sosyal girişimcileri bularak onlara destek olmaktır. Aynı zamanda verilen ödüllerle sosyal girişimciler ağı oluşturmak ve gençlerin her yıl daha da büyüyen bu ağ aracılığıyla bilgi ve tecrübelerini birbirleriyle paylaşmasını sağlamaktır.

Her sene seçilecek olan on genç sosyal girişimci, liderlik vasıflarının geliştirilmesi ve topluma sağladıkları faydanın sürdürülebilmesi için mentor desteği alıyor, özenle hazırlanmış eğitim programlarına katılacak ve eğitim sürecinin sonunda bir ödül töreni ile onurlandırılıyor. Genç Sosyal Girişimci Ödülleri ile finalistlerin her birine projelerini geliştirebilmeleri için nakit para ödülü de veriliyor.

Ödül alan projeler

Abdullah Oskay, Yaş: 29, Yenilikçi Fikir: Hayat Sende Gençlik Akademisi

Hayat Sende Gençlik Akademisi, büyük çoğunluğu devlet korumasında yetişen gençlerden oluşuyor ve yine devlet korumasında kalan çocuk ve gençlerin insan kaynağı kalitesini artırmak için çalışmalar yapıyor. Bu kurumlarda kalan gençler, üniversiteye ilk gittiklerinde maddi açıdan sorunlar yaşıyorlar ve yaptıkları burs başvurularının sonuçlanması için dört ay kadar zamana ihtiyaç duyuyorlar. Hayat Sende Gençlik Akademisi, bu gençler için bir burs fonu oluşturuyor ve bu gençlere üniversiteye başladıkları ilk dört ayda burslar veriyor. Bu fonun giderleri de, verilen profesyonel eğitimlerden elde edilecek gelirle karşılanıyor.

Eril Gün Ezerel, Yaş: 21, Yenilikçi Fikir: Üniversite Öğrencilerine Kariyer Desteği

Sinaps ekibi, öğrenci CV'lerinin çok bir şey ifade etmediğini, işe veya staja alımların büyük oranda şansa ve okulun getirdiği etikete bağlı olduğunu biliyor. Bu durumu iyileştirmek ve bütün öğrencilere eşit şartlarda kendilerini kanıtlama fırsatı yaratmak için Sinaps.com kuruluyor. Bu platformda, firmalar ve kurumlar, öğrencileri düşünmeye zorlayacak "problemler" yayınlıyor ve bir ödül belirliyorlar. Öğrenciler de bu problemlere çözüm önerileri getirerek hem kendilerini iş dünyasına kanıtlıyor, hem de para ödülü veya staj imkanı gibi ödüller kazanıyorlar. Diğer yandan firmalar da aradıkları genç yeteneklere ve yaratıcı fikirlere daha kolay ulaşmış oluyor.

Nazlı Özgan, Yaş: 23, Yenilikçi Fikir: Genç Kadınların Gelişimine Katkı

Kadınların toplum içinde değer gördüğü, liderlik becerilerinin ve potansiyelinin desteklendiği, topluma fayda sağlayabilmek için kadınlara da ihtiyaç olduğunun benimsendiği bir dünya isteyen Değişim Liderleri Derneği bu amaçla hazırlanılan projeler ile 18,000 kişinin hayatına dokundu ve hala dokunmaya devam ediyor.

Mustafa Altuncu, Yaş: 19, Yenilikçi Fikir: Bir Enstrüman Çok İnsan

"Bir enstrüman birçok insanın hayatını değiştirebilir, birçok insanı bir araya getirebilir" mottosuyla yola çıkan 'Bir Enstrüman Çok İnsan' projesi müziğin birleştiriciliğini tüm dünyaya göstermeyi amaç ediniyor. Isparta'da yaşayanların enstrüman sahibi olma ve çalma hayallerinin, başta maddi olanaksızlıklar olmak üzere çeşitli nedenler yüzünden engellenemeyeceğini kanıtlıyor. Sadece kullanılmış, ancak hala kullanılabilecek müzik aletlerini, ihtiyacı olanlara ulaştırmakla kalmayıp, toplanılan bağışlarla yenilerini alıp arzu eden ama maddi imkanı olmayan kişilere de bağışlıyor.

Emre Özgür, Yaş: 26, Yenilikçi Fikir: Devlet Okullarına Yönelik Sosyal Eğitim Projesi

Projenin misyonu yaratılan şeffaf ve güvenilir bağış platformu ile bağışçıları motive ederek eğitim sisteminde fırsat eşitliğine katkıda bulunmak. Bunun için okulların ve bağışçıların bir araya gelebileceği bir web sitesi oluşturulmuş. Bu web sitesi üzerinden okullar isteklerini belirtiyor ve bağışçılar da bu istekleri görüp okullara ulaştırıyorlar. Proje, Milli Eğitim Bakanlığı'nın onay ve desteğiyle çalışıyor.

Burak Özdemir, Yaş: 21, Yenilikçi Fikir: Yeni Yetiler Kazanabilmek

YeniYeti, hayatın yoğun temposundan yorulmuş ve sıkılmış olan insanlara, 2-3 saat gibi kısa bir sürede kendilerine yeni yetiler kazandırabilme ve yeni insanlarla tanışıp sosyalleşebilme fırsatı sunuyor. Bunun dışında herkesin eğitmen olabileceği bir platform sunarak, her kesimden insana yetenekleri veya hobileri üzerinden istihdam sağlayabileceği bir ortam yaratıyor. Diğer yandan, evinde çalışan insanları da ekonomiye katarak, herkesin istediğini öğrenebileceği, bildiğini öğretebileceği sosyal bir eğitim platformu olarak topluma hizmet ediyor. Bu proje ile origamiden kahve yapımına, köpekleri anlamaktan araba park etmeye kadar herhangi bir konuda eğitim alınabileceğini, eğitim kavramının sıkıcı ve tekdüze bir kavram olmadığını insanlara anlatabilmek, insanların eğitim kavramına olan soğuk ve korku dolu bakışlarını değiştirebilmek ve insanların içinde saklı kalmış yetilerini ortaya çıkarabilmek.

Sezgi Evren, Yaş: 22, Yenilikçi Fikir: Kültürel Mutfak

Kültürel Mutfak çalışmaları ile Diyarbakır'da özellikle şiddet ve göç mağduru kadınların kendilerini ve yeteneklerini keşfedebilecekleri, üretebilecekleri ve saygı görecekleri bir ortam yaratılıyor. Öncelikle üretmeye ve aile bütçesine katkı sağlamaya hazır kadınlar ile meyve ve sebze ekmeye, ürünler toplandığında bu organik ürünleri işleyerek satışa hazır hale getirmeye başlanmış. Girişimin başlangıcında evlerin damlarında ve hijyen ortamını yakalanan her yerde çalışmaya devam ediliyor. Projenin amacı devamlı kullanılabilen bir üretim tesisinde projenin devamını sağlayabilmek. Her gün daha fazla sayıda kadın Kültürel Mutfak için çalışıyor ve bu sayede erkek egemen toplumda kadınların çalışmalarının uygun olmadığı önyargısını da yavaş yavaş kırılıyor. Ekonomik gelişim, tarım, insan hakları ve göç gibi çok önemli ve hassas konulara yerel çözümler buluyor.

Samet Beyazkılınç, Yaş: 21,Yenilikçi Fikir: Temiz Bir Gelecek ve Sağlıklı Yaşam için SAMBİS

Günümüz dünyasında ehemmiyeti gün geçtikçe daha da artan çevre kirliliği, geleceğin en önemli kaygılarından biri. Bu proje ile ekonomik ve kültürel kalkınma potansiyellerini harekete geçirerek kentsel dokuların korunması ve geliştirilmesini amaçlanıyor. Özellikle bisiklet kullanımının yaygın olmadığı Karadeniz Bölgesi'nde böyle bir girişimin dikkat çekeceği ve tercih edileceği tahmin edilmiş. Bu anlamda insan sağlığına ve çevreye yatırım yapan bir uygulama olarak "Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi" hayata geçirerek zararlı gazların oluşturduğu sera etkisini ve gürültü kirliliğini azaltmaya yardımcı bir ulaşım alternatifi sunulmuş. Samsun'da kurulan mevcut sistemin Türkiye'nin farklı illerinde de hayata geçirmeyi hedefliyor.

Varlık Sezgin, Yaş: 29, Yenilikçi Fikir: Sonradan Gurmeler

Sonradan Gurmeler, özellikle esnaf lokantalarını tercih ederek, hem lezzet çeşitliliğini öğreniyor hem de yörenin kültürüne ayna tutuyor. Genç gurmeleri bir araya getirerek saklı kalmış lezzetleri keşfe çıkıyor, bu vesileyle gerek kültürel gerekse sosyal fayda sağlanıyor. Türkiye tarihinde önemli yeri olan esnaf lokantalarının da "fast food" zincirlerine yenik düşmesine engel olmaya çalışılıyor.

Yavuz Çakır, Yaş: 29, Yenilikçi Fikir: Otomatik Kitap Otomatları

Kitap satışı yapan makinaların ilk defa kullanılmaya başlandığı bu girişim ile Türkiye'de üretimi henüz mümkün olmayan bu makinaların yurtdışında üretilmesini sağlanıyor. Özellikle kapladığı yer hacmi, insan gücü gerektirmemesi ve ekonomik olması sebebiyle otomatların kitap okuma alışkanlığına katkı sağlıyor. Kitap otomatları korsan kitap satışına karşı verilen mücadeleye olan katkısının yanı sıra dikkat çekici ve merak uyandırması sebebiyle de kullanılıyor. Özellikle iş saatleri dışında kitap alınabilecek noktaların kapalı olduğu zaman dilimlerinde insanların düşük maliyetle kitap alabilecekleri noktalar oluşturuluyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title