Bilgi'de 'Akademi'de Etik' Konusu Tartışıldı
'Bilgi 've Etik ve İtibar Derneği işbirliğiyle İş Etiği Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde düzenlenen ilk sempozyumun konusu 'Akademi'de Etik' oldu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Etik ve İtibar Derneği TEİD işbirliği ile üniversite bünyesinde kurulan İş Etiği Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin düzenlediği ilk etkinlik olan "Akademi'de Etik" konulu sempozyum, İş Etiği Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Atilla Eriş'in moderatörlüğünde, İş Etiği Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyeleri Doç. Dr. Itır Erhart ve Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, İş Etiği Araştırma ve Uygulama Merkezi Danışman Kurulu Üyesi Prof. Dr. Üstün Ergüder ve Prof. Dr. Hasan Yazıcı'nın konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleştirildi. Lisanüstü öğrenciler ve genç akademisyenler için farkındalık yaratılması amacıyla düzenlenen sempozyumda, akademik kariyer ve üretimin farklı aşamaları ile branşlarında karşılaşılan sorunlar mercek altına alındı.
Konuşmacılardan Doç. Dr. Itır Erhart karşılaşılan olaylarda kurumların ve kişilerin ne kadar taraf olup ne kadar tarafsız kalması gerektiği üzerine örnekler verip, farklı kimliklerimizle bu temsilin zorluğuna değindiği sunumunda konu ile ilgili sorular sorarak katılımcıları düşünmeye sevk ederken, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı çeşitli araştırma örneklerinden yola çıkarak akademik özgürlük, etik ve bilim politikalarının içeriği ve sınırlarını tartıştı. Prof. Dr. Üstün Ergüder deneyimlerini aktardığı üniversite yönetiminde etik yaklaşımlar ve karşılaşılan örnekler konulu sunumun sonunda üniversitelerin çeşitliliğin merkezi olduğunu belirterek, üniversitelerin karşılaştığı en önemli etik sorunun şeffaflık olduğuna dikkatleri çekti. Prof. Dr. Hasan Yazıcı, Doğramacı ile gündeme gelen olay üzerinden akademide tespit edilen etik dışı davranışlara karşı duygusal ve yakınlık ilişkisinin sakıncaları konusunda yöneticilik kariyeri sırasında karşılaştığı vakalara değindi. Sempozyumun moderatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Atilla Eriş kapanış konuşmasında üniversitelerde sık karşılaşılan etik dışı olaylara dikkat çekti. Çok yazarlı makalelerde yazar isimlerinde yaşanılan çıkar çatışmaları, yetişen ve yetiştiren kişiler arasındaki ilişkiler, ölçüsüz hediye, değerlendirme ve atamalarda objektifliğin yitirilmesi, jüri ve adaylar arasındaki ilişkiler vb. konuları akademi alanında yaşanılan önemli etik dışı vakalara örnek gösterdi.