Haberler

Beyaz Ekmek Dost mu? Düşman mı?

Beyaz Ekmek Dost mu? Düşman mı?
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sofraların vazgeçilmezi haline gelen beyaz ekmek vücudumuzun dostu mu? Düşmanı mı? Prof. Dr. Ahmet Çolak yanıtladı.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak Haberler.com okurlarının sorularını yanıtladı. Ahmet Çolak'a sorulan sorularında başında sofraların vazgeçilmezi olan ekmek geliyor.

Ahmet Çolak, ekmeğin sürekli kullanılması halinde ortaya çıkabilecek rahatsızlıklara dikkat çekti. Beyaz ekmeğin aşırı ve devamlı kullanılması halinde; Obezite, diyabet, eğer tuzluluk sorunu da varsa damar sertliği, tansiyon gibi sorunları beraberinde getireceğini dile getiren Çolak, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmeklerin yenilmesini önerdi.

B ve E vitaminleri ve içerdiği kaliteli lif açısından tam buğday ekmeğinin oldukça sağlıklı bir besin olduğunu belirten Ahmet Çolak; bu ekmeğin az enerji vermesinin yanı sıra uzun süre tok tuttuğuna da dikkat çekti.

EKMEKTE KANSEROJEN MADDE BULUNUYOR MU?

Normal şartlar altında, ekmeğin içerisine katılan katkı maddelerinin, gıda mevzuatına uygun olarak kullanıldığında herhangi bir sorun çıkarmadığını söyleyen Ziraat Fakültesi Dekanı, bu noktada ekmeğin alındığı yerin çok önemli olduğunu söyledi.

Yine de olabildiği kadar doğal beslenmenin önemine vurgu yapan Ahmet Çolak, tam buğday ekmeğini tercih etmenin en doğrusu olacağını belirtti. Çolak, eğer illaki beyaz ekmeğe devam etmek isteyenler de var ise bu kişilerin Halk Ekmek fırınlarını tercih etmelerini önerdi.

Çolak şunları söyledi:

En sağlıklı ekmek akarsu değirmenlerinde taş değirmenlerde öğütülmüş tam buğday unundan

mayalanarak üretilen hamurun direkt odun alevi ile temas etmeksizin ısıtılmış fırınlarda yavaşça ve yanmadan, islenmeden pişirilmesi ile elde edilmiş ekmektir. Bu usul ile üretilen çavdar, yulaf, buğday ekmekleri ve bunların karışımları tercihe şayandır ve normal tüketimlerinde herhangi bir risk içermemektedir.

Büyük şehirlerdeki Halk ekmek fabrikaları bu konuda öncüdür. Önemli sayıda unlu mamul firmaları çok güvenilir ve doğru üretimleri tüketici ile buluşturmaktadır. Şüphe duyulan durumlarla ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ihbar merkezlerini arayarak yardım isteyebilirsiniz.

Böylelikle merdiven altı üretimlerin denetimine katkıda bulunabiliriz. Ziraat Fakültelerindeki Gıda Mühendisliği Bölümlerimiz bu konuda diğer bir başvuru odağıdır.

DİYETE GİREN EKMEĞİ KESMELİ Mİ?

Ahmet Çolak'a en çok gelen sorulardan biri ise diyete girenlerin ekmek tüketimi konusunda nasıl davranmaları gerektiği oldu. Profesör Çolak'ın bu yöndeki yanıtı ise; "Vücudumuzun karbonhidratlar kadar protein, mineral ve vitaminlere de ihtiyacı vardır."oldu.

Ekmeğin yenmesi gerektiğini ancak beyaz ekmek yerine kepekli ya da tam tahıllı buğday ekmeği yenmesi gerektiğini öneren Çolak," Sağlıklı bir insan için genel bir beslenme kuralı olarak diyebiliriz ki, tam buğday ekmeğinin tüketimi doğal beslenme açısından gerekli ve önemlidir." dedi.

BEYAZ EKMEK Mİ KEPEKLİ EKMEK Mİ?

Beyaz ekmek mi yoksa kepekli ekmek mi daha faydalı? Ahmet Çolak bu soruya şu şekilde cevap verdi:

"Kepekli ekmek daha faydalı çünkü; lif, protein ve vitamin içeriği yönünden beyaz ekmeğe göre daha zengindir."

Prof. Dr. Ahmet Çolak'a sorularınız için

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

Netanyahu için tutuklama emri

Rusya, Ukrayna'ya kıtalararası balistik füze saldırısı düzenledi

Savaşta bir ilk! Putin'in intikamı hayli ağır oldu

3 polisin yaralandığı çatışma, iki grup arasındaki pornografik görüntü kavgasından çıkmış

Cinsel ilişki görüntüleri sonrası kurşun yağdırmışlar

Yenidoğan Çetesi davasında 4. gün! Kilit isminden gündem yaratacak sözler

Bebek katili çetenin kilit isminden gündem yaratacak sözler

title