Haberler

'Beyaz Altın' Diyarında Bal Hasadı

'Beyaz Altın' Diyarında Bal Hasadı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Beyaz altın' diyarı Adana'da yılın ilk bal hasadı gerçekleştirildi.

'Beyaz altın' diyarı Adana'da yılın ilk bal hasadı gerçekleştirildi. Türkiye'deki toplam bal üretiminin yüzde 40'ının yapıldığı bal ormanlarındaki ilk hasadı Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman gerçekleştirdi.

Adana'nın İmamoğlu ilçesinde Prof. Dr. Levent Soylu'ya ait narenciye bahçesine yerleştirilen kovanlardan elde edilen ballar, Bakan Yardımcısı Nurettin Akman ve Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un yanı sıra kent protokolü ve çok sayıda davetlinin de katıldığı törenle hasat edildi. Etkinlikler kapsamında Adana'da bu yıl 3.'sü organize edilen 'Narenciye Balı Hasadı ve Altın Arı Ödül Töreni' de gerçekleştirildi. Etkinliğe katılarak arıcı kıyafeti giyen Akman, yılın ilk bal hasadını gerçekleştirdi. Burada konuşan Akman, Türkiye'deki tarım alanlarının her geçen gün azalmasıyla birlikte arıların tozlayıcı özelliğinin büyük bir önem kazandığını söyledi. Arıcılık ve ormancılık sektörlerinin stratejik açıdan birbirini tamamlayan ve destekleyen sektörler olduğunun altını çizen Akman, bugün dünyadaki ballı bitki türlerinin yüzde 75'inin Türkiye'de olmasının büyük bir zenginlik olarak öne çıktığını söyledi. Türkiye'nin aynı zamanda kovan balı varlığı bakımından dünyada ikinci sırada yer aldığını, buna rağmen kovan başına ortalama bal tüketiminin dünya ortalamasının gerisinde kaldığını anlatan Akman, bal ve arı ürünleri ticaretinin yüzde 40'nın Çukurova Bölgesi'nden gerçekleştirildiğine işaret etti. Akman, "Türkiye sahip olduğu 4.4 milyon dolayındaki kovan varlığı ve yaklaşık 80 bin tonluk bal üretimi ile dünyanın önemli merkezlerinden biri konumunda. Bal üretimini desteklemek amacıyla Türkiye genelinde bugüne kadar 109 adet bal ormanı oluşturuldu" dedi.

"GÖNÜLLÜ GIDA MÜFETTİŞLİĞİ DEVREDE"

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da, son günlerde sıkça tartışılan bal reklamlarına değinerek, gıda denetimi konusunda alınan tedbirler çerçevesinde 'gönüllü gıda müfettişliği' uygulamasının devreye konulduğunu açıkladı. Yapılacak denetimlerde başarılı olacak firmaların sertifikalandırılacağını kaydeden Coş, balın insan hayatınki önemine dikkat çekti.

Balı tanıtmak ve kalitesini korumak için kurulduklarının altını çizen Bal Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Salcan ise, Adana'nın coğrafi konumu nedeniyle Türkiye'nin en önemli arıcılık yapılan yerlerinden biri olduğunu vurguladı. Salcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle narenciye bahçelerinin çok olması Adana'yı arıcılık konusunda çok önemli yerlere getirdi. Bugün İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok arıcı, arılarını kışlatmak için bölgemize getirip yetiştirirken, sezonun ilk balı olan narenciye balını hasat ettikten sonra memleketlerine dönüyor."

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun adına 'Altın Arı Ödülü'nü aldı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close