Beü'deki Bilim Merkezinde Yılda 10 Bin Numune Analiz Ediliyor
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) bünyesinde 2008'de kurulan Bilim, Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARTMER), gıda, sağlık, çevre, kömür ve enerji gibi alanlarda yılda 10 binin üzerinde numune analiz ederek raporlandırıyor.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) bünyesinde 2008'de kurulan Bilim, Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARTMER), gıda, sağlık, çevre, kömür ve enerji gibi alanlarda yılda 10 binin üzerinde numune analiz ederek raporlandırıyor.
10 milyon lira harcanarak kurulan ARTMER, öğretim elemanlarının bilimsel çalışmalarına destek sağlama, ileri teknolojiye sahip projeleri yürütmek ve uygulamak için Avrupa Birliği normlarına uyumlu analiz, test ve ölçümleri gerçekleştirme, sanayi kuruluşları, diğer özel ve kamu kuruluşlarıyla işbirliği yaparak problemlerin çözümüne yönelik analiz ve ölçümlerin yapılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. 7'si öğretim görevlisi, 6'sı uzman 16 kişilik ekibin görev yaptığı merkezde 24 şehirden gelen numuneler analiz ediliyor. Gıda, sağlık, çevre, kömür ve enerji gibi tematik alanlarda gelen numuneler analiz edilerek raporlandırılıyor.
ARTMER Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Altın, çalışma alanlarının büyük olduğunu, sadece Zonguldak'a değil tüm Türkiye'ye hizmet verdiklerini söyledi. Yılda ortalama 10 binin üzerinde numuneyi analiz edip raroplandırdıklarını belirten Prof. Dr. Altın, şöyle konuştu:
"Her bölgeden gelen analizler farklı. Bir kısmı sağlık sektöründen, bir kısmı üniversitelerin akademik araştırmalarının yapıldığı numuneler, bir kısmı çevre numuneleri, kan, toprak, su, atıksu gibi çok sayıda farklı numune kabul ediyoruz. Gelen numuneyi analiz edip ona uygun sonucunu veriyoruz. Bu bizim için gurur verici bir olay. Yıllık ortalamamız 10 bin. İnanılmaz bir rakam. Merkez laboratuvarlar içerisinde bu hacimli analiz yapan Türkiye'de çok az sayıda laboratuvar var. Bizim için büyük başarı. Bu 3 yıl içinde 3 milyon liralık gelir elde ettik. Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yapılan 5 milyon liralık cihaz yatırımının yüzde 60'lık bölümünü 3 yılda çıkarttık."
Türkiye'de kendi geliriyle faaliyetini sürdüren, üniversite bütçesinden destek almadan çalışan nadir laboratuvarlardan olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Altın, "Devlet yatırdığı yatırımın karşılığını hizmet açısından fazlasıyla almış durumda. Bu yılki hedefimiz 1.7 milyon lira. Sırf imzaladığımız protokoller bu büyüklükte. Hedefimiz 2 milyon lirayı bulmak. Elde edilen bu başarının altında buradaki ekibin yattığını söylemek lazım" diye konuştu. - Zonguldak