Beslenmede ''Östrojen Baskınlığı''na Dikkat Edin
35 yaşını geçmiş insanlarda beslenme ve egzersiz alışkanlıklarını değiştirmedikleri halde karın bölgesinde yağlanmalar ve kilo alımı gözlemleniyor.
Bayanların %90'ı 35-55 yaş arasında 15-20 kilo arasında kilo alımı yaşıyor. Diyetisyen Emre Uzun'un önerileri ile fazla kilolardan kurtulabilirsiniz.
Diyetisyen Emre Uzun iki çeşit beden tipi olduğunu söylüyor. Elma tipi denilen karın bölgesi yağlanması ve armut tipi kalça bölgesi yağlanması. 35 yaşını aşmış erkek ve kadınlarda bazı hormonlar nedeni ile kilo almaya eğilim gözlenebilir. İyi haber vücudunuzdaki yağlardan kurtulacağınız daha iyi bir hormonal dengeye sahip olabilirsiniz.
Östrojen fazlalığı başlıca hormonal dengesizliklerden olup, fazla kiloya neden olabilir. Östrojen seviyeleri progesterona bağlı yüksek seyir ettiğinde, östrojen baskınlığı kaçılmaz oluyor. Bunun başlıca semptomları karın bölgesi yağlanması, kilo alımı, ruh halinde değişiklikler ve şişkinlik. Popüler inanış olan östrojenin bayan hormonu olmasının aksine, erkekler de östrojen fazlalığı problemini yaşayabilirler. Bunun nedenleri arasında bayanların olduğu gibi erkeklerin de maruz kaldığı çevresel östrojenlerdir. Erkekler de östrojen baskınlığının belirtileri genelde 40 yaşından sonra kendini gösterir ve karın bölgesi yağlanması, saç dökülmesi, göğüs oluşumu ve halsizlik olarak gözlemlenir.
Bir diğer hormonal dengesizlik de tiroitlerdir. Vücudunda artan yağdan şikayetçi olanlar tiroit bezlerini kontrol ettirmeliler.
Östrojen fazlalığı artan şişkinliğe ve ödeme neden olabilir. Fazla kilo her zaman yağ olmayabilir ama ödem ağırlığı arttırabilir. Zararlı östrojen depo edilir ve atılması da oldukça zordur. The American Association'da yayınlanan bir yazıda artmış östojen seviyesinin sonucu olarak vücut kitle artışı gözlemlendiğinin altı çiziliyor. Regl olmayan kadınlar progesteron salgılanmazken, şişkinlik kalıcı problem halini alabilir. Progesteron doğal diüretik olarak görev yapar. Aynı zamanda vücudu, alınan kalorileri enerjiye çevirmeye teşvik edebilir. Yeterli progesteron olmazsa vücut alınan kalorileri metabolize etme yetisinden uzaklaşır ve vücutta yağ olarak depolanır. Mokwon Üniversitesinde M. Yoon tarafından yapılan bir çalışmada östrojenin erkekler ve menopoz sonrası dönemdeki kadınların obezite ve yağ ile ilişkili hastalıkların görülmesine neden olduğuna değinmiştir.
Östrojen baskınlığında neler yapılmalı?
Bağırsak ve karaciğer fonksiyonlarının düzenleyin
Düzenli bağırsak hareketleri fazla östrojeni vücuttan atmanın en iyi yoludur.
Alkolden kaçının
Alkolün karaciğer yağlanması gibi zararları olduğunu zaten bilenen gerçekler arasında yer alıyor. Alkolü ilk olarak en aza indirmek gerekir. Alkol östrojen üretimini arttırıcı etkiye sahiptir. Günde 1 bardak içilen alkol bile östrojen seviyelerini arttırabilir.
Ksenoöstrojene maruziyeti azalt
Çevresel kimyasallarda bulunan pestisit kalıntıları, plastikler, bazı kozmetik malzemeler ve ev temizleme ürünleri kan dolaşımına girerek östrojen seviyelerini arttırabilir. Bu ksenoöstrojenler vücutta östrojen görevi görürler ve öyle davranırlar.
Diyetinizdeki şeker ve nişastayı azaltın
Eğer karın yağlarımızdan kurtulmak istiyorsak şeker tüketimini minimuma indirgememiz gerekiyor. Şekerlemeler, kurabiyeler ve diğer ani insülin artmasına sebep olan nişastalı işlenmiş gıdalar vücutta yağ depolamayı arttırır.
Daha fazla lif tüketin
Tam tahıllardan, meyvelerden ve sebzelerden gelen lif fazla östrojenin vücuttan çıkarılmasına ve hormonal yükün azlamasını sağlar. Aynı zamanda bağırsakların çalışmasına da yardımcı olurlar. Günde en az 30 gram lif almayı ihmal etmeyin.
Yağsız etlerden protein alın
Bu besinler kas kütlesini korumana yardımcı olarak östrojen fazlalığını dengelemeye yardımcı olur. En iyi protein kaynakları yumurta, fasulye, balık, hindi ve tavuktur.
Daha çok detoksifiye gıdalar tüketin
Bu gıdalar vücudumuzu zararlı toksinlerden temizleyen besinlerdir. Bunlara örnek verecek olursak brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, karalahana, kabak, pancar, havuç, elma, zencefil, soğan ve kereviz başta gelir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekmektedir. Bilhassa koyu yeşil yapraklılar (ıspanak, lahana, karalahana) ideal bir seçim olacaktır. En iyi meyve tercihi de en açık renkli ve en koyu renkliler olacaktır, portakal, elma ve böğürtlen, yaban mersini gibi.
Harekete geçin
Maalesef yaş ilerledikçe bayanlarda kas kaybının olduğu sevimsiz bir gerçek. Kas kaybı ile yağ alımı da adeta cabası. Metabolizmanızı hızlandırmak ve kas kütlenizi arttırmak için fiziksel aktivitenizi arttırmalısınız.