Besim Tibuk'tan Olimpiyat Komitesi Başkanı'na Mektup
Liberal Demokrat Parti (LDP) Onursal Başkanı ve İşadamı Besim Tibuk, olimpiyat oyunlarının her seferinde farklı bir yerde yapılması yerine sabit bir “Olimpiyat Çanağı” oluşturulması gerektiğini belirtti.
Liberal Demokrat Parti (LDP) Onursal Başkanı ve İşadamı Besim Tibuk, olimpiyat oyunlarının her seferinde farklı bir yerde yapılması yerine sabit bir "Olimpiyat Çanağı" oluşturulması gerektiğini belirtti. Bu önerisini, ayrıntıların yer aldığı bir mektup ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach'a ileten Tibuk, mevcut organizasyon modelinin sürdürülebilir olmaktan uzaklaştığını ve giderek daha da etkisizleşebileceğini belirterek; olimpiyat oyunlarının organizasyon yapısının yeni bir anlayışla kurgulanmasının bugün artık bir ihtiyaç haline geldiğinin altını çizdi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Besim Tibuk, olimpiyat organizasyonunun yeni bir yaklaşımla kurgulanması durumunda, geleneksel 'olimpiyat ruhu'nu tüm boyutları ile yakalayan ve aynı zamanda dünyadaki sosyal, ekonomik ve teknik gelişmelere uygun ve bu gelişmelerle uyumlu yeni bir model geliştirilebileceğini, böylece oyunların daha etkili bir organizasyona dönüştürülmesinin mümkün olabileceğini ifade etti.
Mevcut organizasyon modelinin ekonomik ve sürdürülebilir olmaktan uzaklaştığını, giderek daha da etkisizleşebileceğini belirten Tibuk, olimpiyat oyunlarının organizasyon yapısının yeni bir anlayışla kurgulanmasının bugün artık bir ihtiyaç haline geldiğine işaret etti.
Son dönemlerdeki olimpik oyunların gerek düzenleyici ülkeler, gerek katılımcı ülkeler, gerekse de Olimpiyat Komitesi açılarından planlama, uygulama ve oyunlar sonrası sosyal, ekonomik ve finansal sonuçları itibarı ile başarılı olmaktan giderek uzaklaştığını; bu gidişatın, yaklaşımlar değiştirilmediği sürece daha da olumsuz yönde hızlanarak süreceğinin görüldüğünü; konunun, tüm paydaşları yanında ilgili sivil toplum kuruluşlarının da katılımını mümkün kılabilecek geniş bir uluslararası platformda tartışmaya açılmasının kaçınılmaz hale geldiğinin altını çizen Tibuk, bu tartışmanın da Uluslararası Olimpiyat Komitesi önderliğinde yürütülmesinin en uygun yaklaşım olacağını düşündüğünü ifade etti.
Sürdürülebilir bir model
Mektubunu, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tartışılması ve dikkate alınması için olimpiyat oyunlarının organizasyonuna ilişkin bir öneride bulunmak üzere kaleme aldığını belirten Tibuk, "Önerim, bu organizasyonun önümüzdeki yıllarda etkinliğini artırmak ve fiili erişimini genişletmeyi öngören bir yaklaşıma dayanıyor. Oyunların tarihsel ve sosyo-politik karakteristik özellikleri ile de uyumlu olacak, daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir modele ulaşmasını amaçlıyorum" dedi.
"Mevcut model kortizonlu"
Olimpiyatlara katılımcı ülke sayısının artmasıyla birlikte sporcu, ziyaretçi ve branş sayılarının arttığına dikkat çeken Tibuk, bunun sonucunda her seferinde çok daha büyük yatırımların yapılması ihtiyacının ortaya çıktığını belirtti. Tüm yatırımların o kentteki günlük yaşamı da olumsuz etkilediğini söyleyen Tibuk, "Bu durum, olimpiyatlar sırasında o şehrin gündelik rutinleri üzerinde 'kortizon etkisi' oluşturuyor. Oyunlar sona erdiğinde, 'kortizon etkisi' sönmekte, herkes evine döndüğünde ve olimpiyat kentleri mal, hizmet ve tesis arzında engin bir kapasite ile kalakalmaktadırlar. O zaman yerel hükümetler bunları işletmek, uygun bir biçimde bakımını yapmak ve yetersiz kalan bir talep düzeyi ile karşı karşıya kalmaktadır" diye konuştu.
Öneri: Göçmen tesisler yerine sürekli bir oyunlar merkezi
Besim Tibuk, önerisinin olimpiyat oyunlarının dünyadaki sosyal, siyasi ve ekonomik gelişmelerde yükselen küresel eğilimler ışığında daha etkili ve güçlü bir biçimde hayata geçirilmesi için IOC düzeyinde bir "beyin fırtınası" başlatmaya yönelik açık bir davet olduğunu belirtti. Tibuk, "Göçmen Tesisler"e dayalı modelinin "Sürekli Oyunlar Merkezi"ne dönüşmesini gerektiğini vurgularken, "İnancım odur ki, IOC düzeyinde mevcut modelin değerlendirmesine yönelik olarak yapılacak bir resmi çalışma, ilgili alanlarda uluslararası kurumların, özel sektör kuruluşlarının ve girişimlerin de büyük ilgisini çekecektir" dedi.
Olimpiyat Çanağı'nın sınırları
Önerdiği modelin 2024 Oyunları için devreye alınmasının mümkün olduğunu belirten Besim Tibuk, önerdiği Olimpiyat Çanağı'nın sınırlarını ise şöyle çizdi:
"Ana yerleşke, olimpiyat tarihine kadar giden aşikar tüm nedenlerden ötürü Atina olarak tayin edilecektir. Ayrıca, belirlenecek kıstaslara sadık kalınarak, ilk aşamada uydu yerleşkeler İstanbul, İzmir, Roma, Selanik, Napoli ve İskenderiye olarak sıralanacaktır. Genel olarak tüm bu merkezlerin düşünülebilecek gerekli kriterleri tam olarak karşıladığına inanıyorum. Bu şehirlerden bazılarının, tarihsel, ekonomik, sosyal ve coğrafi özellikleri itibarı ile büyük resme ayrıca yüksek katma değerli unsurlar katacağını da düşünüyorum." - İSTANBUL