Beşiktaş Belediyesi, Süleyman Seba'yı Andı
Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen "Ustalara Saygı Gecesi" kapsamında, Beşiktaş'ın efsane başkanı Süleyman Seba, Fulya Sanat'ta Merkezi'nde anıldı.
Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen "Ustalara Saygı Gecesi" kapsamında, Beşiktaş'ın efsane başkanı Süleyman Seba, Fulya Sanat'ta Merkezi'nde anıldı.
Bu yıl 9. Sezonuna başlayan Ustalara Saygı Gecesinde, Ağustos ayında hayata gözlerini yuman Beşiktaş Kulübü'nün Onursal Başkanı Süleyman Seba anıldı. Gazeteci Rıdvan Akar'ın CNN Türk için hazırladığı "Beşiktaş'ın Dervişi Süleyman Seba" belgeselinden kesitlerin de yer aldığı anma gecesine Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Rıdvan Akar, Gökhan Tepe, Amatör Şubeler ve Beşiktaş Üniversitesi'nden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Karacan, Genel Koordinatör Levent Çifter, Futbol Özkaynak Düzeni İdari Menajeri Haluk Özgerçek, Futbol Özkaynak Düzeni Antrenörleri, altyapı futbolcuları ve davetliler katıldı.
Düzenlenen gece Gökhan Tepe'nin Süleyman Seba'nın sevdiği Eski Dostlar şarkısını söylemesi ile son buldu.
AYHAN KIZIL "TÜRK FUTBOLUNDA ÇOK PARLAK OLMAYAN BİR LİGE SÜLEYMAN SEBA'NIN İSMİNİ VERDİLER"
Süleyman Seba'nın yeğeni olan Prof Dr. Ayhan Kızıl Seba için düzenlenen gecede yaptığı konuşmasında, Türk futbolunda çok parlak olmayan bir sezona ismini verdiler, verenlere teşekkür ederim ama bana göre buruk oldu dedi.
Kızıl, "İnsanlar doğar ve bir hayat çizgisinde hayatlarını tamamlarlar. Bu insanların bazıları elde ettikleri pozisyonlarla toplumda saygın olurlar. Süleyman ağabey bu pozisyonlara da sahip oldu ama esas pozisyon haricinde de toplumda saygın bir yere yerleşti. Herkes burada konuşuyor ölümünden bu yana, işte şöyle spor adamı böyle gelmez böyle gitmez. Ben, buna bir ilave olarak da Süleyman Seba gibi asil ve toplumda saygınlık yaratan bir daha böyle bir insanın geleceği kanısında değilim. Çünkü adam gibi adam ve ben görüyorum bir sürü anma törenleri düzenleniyor hatta bu senenin Türk futbolunda çok parlak olmayan bir lige bile ismini verdiler, verenlere teşekkür ederim ama bana göre buruk oldu. Sayın belediye başkanımız da bu geceyi düzenleyerek Süleyman ağabeyi tekrar bize anımsatmak ve spor camiasına onun nasıl bir insan olduğunu vurgulatmak istediler. Belediye başkanına aile adına çok teşekkür ediyorum. Eğer bunları duyuyorsa bana şunları söylerdi; 'Ayhan yahu beni fazla abartıyorsunuz, ben görevimi yaptım ifadelerini kullandı.
UEFA As Başkanı Şenes Erzik ise, bir yerin şerefinin orada oturanla olduğunu, onun da Süleyman Seba olduğunu belirtti.
Şenes Erzik, Süleyman Seba'yı ömürlerinin yettiğince yaşayacaklarını ifade ederek, "Unutmayınız ki az önce değerli hocam Ayhan ağabey ifade etmeye çalıştı. Bugünlerde Süleyman ağabeyi daha çok arayacağız. Hayatımın en önemli etkenlerinden birincisi ağabeyimdir, ikincisi ise Süleyman ağabeydir. Yıl 1987 Yugoslavya'da U18 dediğimiz UEFA'nın turnuvası var. O zaman ki Federasyon Başkanı Erdenay Oflaz bana telefon etti. Süleyman ağabey seni arayacak dedi. Ben de UEFA'nın gençler komitesinde basit bir üyeyim. Süleyman ağabey bir dev. Hiç tanışmadığımız için de böyle bir telefonun ne için olacağını düşünemedim. Ben arayayım dedim. Hayır, o kendisi arayacak dedi. Her zamanki mütevazı haliyle Süleyman ağabey beni aradı, meğerse kuralar çekilmiş o kadar sene hiçbir zaman Kıbrıs Rum takımını çekmemiştik. Maalesef Kıbrıs Rum Kesimi'nin takımı ile Beşiktaş eşleşmiş. Ben geldim görüşmeye başladık. Süleyman ağabeyi o zaman çok iyi tanıdım. Süleyman ağabey kendisinin söylediğinden daha fazla insana kıymet veren, gönül veren ve arkasında duran bir adamdı. Süleyman ağabeyi tarif etmek çok zor. Benim kendime göre bazı şeylerim var. Süleyman ağabey biliyorsunuz "Eski Dostlar" şarkısını çok severdi. Çeşitli vesilelerle de sağ olsun doğum günü dahil bizleri davet etmek nezaketinde bulunurdu. Süleyman ağabey dostsuz hiç kalmadı, kalmayacak ama bizim gibi insanları da dostu olarak kabul ettiği için kendisine şükranım. Yine benim sevdiğim bir söz var. Bir yerin şerefi orada oturanladır. O da Süleyman Seba'dır" dedi.
RIDVAN AKAR "BEŞİKTAŞ SÜLEYMAN SEBA'NIN KAZANDIRDIĞI TESİSLERDEN GELEN GELİR İLE VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR"
'Beşiktaş'ın Dervişi Süleyman Seba" belgeselini hazırlayan gazeteci Rıdvan Akar da, Beşiktaş'ın şu anki varlığını Süleyman Seba'dan kalan tesislerden sağladığını belirterek, "Süleyman ağabey ile ilgili o kadar güzel şeyler söylendi ki aslında. Bir sürü şey söylemeyi düşünüyordum, herkes üstelik de Süleyman ağabeyi benden daha iyi tanıyanlar bütün derinliği ile Süleyman ağabeyi anlattılar. Ama ben sözsüz kalmadım. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Süleyman Seba'yı görüşmek üzere bir röportaj yaptık. O röportajda Süleyman Demirel, Süleyman ağabeyi şöyle tarif etti; "Bir derviş gibi, dervişlerin o kendilerini bir davaya bir inanca adamaları gibi ve onun için her şeyden vazgeçmeleri gibi o da kendini Beşiktaş'a adadı" dedi. Biz de böylece aldığımız ilhamla Beşiktaş'ın Dervişi Süleyman Seba dedik. Gerçekten Süleyman ağabeyi bir spor adamı olarak anlatacak olan şey bir derviş erkanı ile kendisini Beşiktaş'a adamış olmasıydı. Bir spor adamında bana kalacak olursa 3 önemli özellik beklenir. Bunlardan birincisi sportif başarı, ikincisi o kulübe tesisler kazandırması yani kulübü kurumsallaştırması üçüncüsü ise sürdürülebilir bir itibarı olmasıdır. Süleyman ağabey Beşiktaş'a o asrı saadet döneminde 16 yılda 22 kupa kazandırdı. Fikret Orman ile yaptığımız röportajda, Süleyman Seba'dan sonra kulübe tek bir çivinin çakılmadığını, Beşiktaş'ın onun kazandırdığı tesislerden gelen gelirlerle bugün varlığını sürdürdüğünü konuştuk dedi.
MURAT HAZİNEDAR "BU MERKEZİN ADININ SÜEYMAN SEBA KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ OLMASI İÇİN TEKLİF GÖTÜRECEĞİM"
Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ise Fulya Sanat Merkezi'nin adının gelecek hafta belediye meclisine vereceği bir teklif ile 'Süleyman Seba Kültür ve Sanat Merkezi' olmasını sağlayacaklarını belirterek, "Burada sizleri davet eden bir kurumun başkanı olarak ve Beşiktaş markasını hem semti ile hem de Fikret Orman'ın bana tebliğ ettiği vekaleti taşıyarak ilk konuşmayı yapmak üzere arkadaşlarımız bana görev vermişlerdi. Ancak o kadar değerli konuklar buradaydı ki ben kendilerinden son konuşmayı yapmayı rica ettim. Çünkü Beşiktaş'a ve Beşiktaş Kulübü'ne dair onun efsane başkanı Süleyman ağabeye dair söyleyecekleri çok şey vardı. Beşiktaş nankör vefasız değildir, vefasız olmadığını biz göstereceğiz inşallah. Beşiktaş'ın hiçbir başkanı da vefasız değildir. Önümüzdeki hafta bu merkezin adının 'Süleyman Seba Kültür ve Sanat Merkezi' olması için Belediyesi Meclisi'ne bir teklif götüreceğim. İnanıyorum ki Beşiktaş Belediye Meclisi'nden bu karar hızlıca ve büyük bir şevk ile çıkacaktır" dedi.