Haberler
Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Besiciler Kurban Bayramı'ndan Yana Umutlu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa Büyükbaş Hayvan Satıcıları Derneği Başkanı Ramazan Gül, bölgedeki besicilerin Kurban Bayramı'ndan yana umutlu olduğunu söyledi.

Geçen yıla göre bu sene hayvan fiyatlarında az da olsa bir yükselme beklediklerini kaydeden Şanlıurfa Büyükbaş Hayvan Satıcıları Derneği Başkanı Ramazan Gül, "Geçen yıl üretici çok sıkıntıdaydı. Bu sene zarar değil de belki çok az bir kar elde edebilir" diye ifade etti. Kırmızı Et Üreticileri Birliği de et fiyatlarının yüksek olduğu haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Son 40-50 yıldır hem yaşadığımız köyden kente göç, hem de güvenlik problemleri nedeniyle hayvancılığın en fazla yapıldığı bölgedeki meralarımız ve köylerimiz boşaldı. Böylece küçükbaş hayvancılığı 30-40 yıl içerisinde yarı yarıya azaldı. Hayvan üreticileri için girdi fiyatları her geçen gün artmaya başladı.

Küçükbaş hayvancılığına alternatif olarak büyükbaş hayvancılığı da ülke ve bölge koşullarına pek uygun değil. Büyükbaş için yurtdışından yem ithal etmek durumunda kalındığından et fiyatları da dolar ve diğer döviz fiyatları gibi yükselmeye başlıyor. Kurban Bayramı öncesi herkes bütçesine oranla et satın almaya çalışırken sadece bayramda hayvan satışı artıyor. Zira milli geliri 10 bin dolar olan ülkeler arasında et tüketiminin en az olduğu ülke de Türkiye. Bugün yaşadığımız et ve hayvan fiyatlarının yüksek olma sebebinin temelinde bu sorun yatıyor.Her sene Kurban Bayramı'nın gelmesiyle gözlerin çevrildiği hayvan pazarlarında üretici, ürettiğinin karşılığını alamamaktan şikayet ederken, tüketici de bütçesine uygun kurbanlık bulamadığından dert yanıyor.

GÜL: ÜRETİCİ BU YIL KAR EDEBİLİR

Peki, Urfa'da bu sene küçükbaş ve büyükbaş hayvan fiyatlarında nasıl bir durum bekleniyor? Geçen sene ile bu sene arasındaki fiyat farkı nasıl? Başka illerden mi Urfa'ya hayvan geliyor, yoksa başka illere mi gönderiliyor? Gazete İpekyol, hayvan üreticilerine ulaşarak bu soruların yanıtını aradı. Geçen yıla nazaran hayvan fiyatlarında bir kıpırdama olduğunu kaydeden Şanlıurfa Büyükbaş Hayvan Satıcıları Derneği Başkanı Ramazan Gül, yaptığı açıklamada, "Örneğin geçen sene 400 TL'ye satılan bir koyun bu sene 500-550 liraya satılabiliyor. Büyükbaş hayvanlarda da geçen sene 5 bin liraya satılan bir hayvan bu sene 7 bin TL'ye kadar satılabiliyor. Ama bu artışların yanında üreticinin masrafları da arttı. Saman bu sene ucuz ama arpa pahalı. Saman hariç diğer bütün yemler pahalı. Geçen yıl üretici çok sıkıntıdaydı. Bu sene zarar değil de belki çok az bir kar elde edebilir" diye ifade etti.

KEMİKLİ TOSUN ETİ 22-23 CİVARINDA

Kurban satışlarının henüz istenilen seviyeye gelmediğini belirten Gül, satışların çok az gerçekleştiğini kaydetti. Urfa'da hayvan konusunda bir sıkıntının yaşanmayacağını dile getiren Gül, "Hayvan sıkıntının olacağıyla ilgili haberlerin nereden kaynaklandığını bilmiyorum. Geçen sene 14-15 liraya verilen canlı, kemikli tosun eti, bu sene 22-23 TL. Geçen sene inek eti 12-13 TL arasındaydı. Bu sene 20 TL civarında" dedi. Urfa'daki vatandaşların Kurban Bayramı için geçen yıl ve önceki yıl daha çok büyükbaş hayvanları tercih ettiğini açıklayan Gül, "Örneğin geçen yıl büyükbaş hiç kalmadı. Koyunlar kaldı. Bu sene nasıl olacağı daha belli değil" diye konuştu.

ÇEVRE İLLERE DE HAYVAN GÖNDERİLİYOR

Urfa'da Kurban Bayramında satılan bütün hayvanların Urfa'daki üreticiler tarafından yetiştirildiğini vurgulayan Gül, çevre illerden gelip Urfa'dan hayvanların kurban olarak satın alındığını söyledi. Kışın Suriye'den de Urfa'ya çok sayıda hayvanın getirildiğini söyleyen Gül, " Türkiye'nin her tarafından gelip Urfa'dan hayvan alıyorlar diyebilirim. Mesela kışın Antalya, Mersin, Adana, Maraş ve Diyarbakır'dan gelip hayvan alıp götürüyorlardı. Şimdi de Urfa'da canlı tosunun kilosunu 14,5 TL'ye alıp İstanbul'a gönderiyorlar" ifadelerini kullandı.

DEMİR: BÜYÜKBAŞTA İKİ YAŞINA DİKKAT ETSİNLER

Şanlıurfa Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Demir ise, bu sene kurbanlık fiyatlarının yüksek olmadığını kaydetti. Kurbanlık hayvan sayısında bir sıkıntı yaşanmayacağını belirten Demir, "Büyükbaş hayvanda canlı kilosu 15 TL'den satılıyor. Küçükbaş ise 8 ile 9 TL arasında satılıyor. Erkek kuzu 11 TL. Hayvan yeterince var, sıkıntı yok şuan. Geçen yıl ile bu yıl arasında fiyatta pek bir fark yok. Üreticide şuan itibari ile bu durumdan son derece memnun. Medyada o yansıtılan 'hayvan fiyatları yüksek' durumları doğru değil. Geçen yıl kilosu 13 liradan giden hayvan bu yıl 15 liradan gidiyor. Çok miktarda hayvan dışarı gitmesine rağmen mevcut hayvan sayısı fazlası ile yeterli. İstanbul'a giden hayvanların neredeyse yüzde 40'ı Urfa'dan gitti" dedi.

Alıcıların özellikle büyükbaş hayvanlarda iki yaşını doldurmuş ve dişlerinin çıkmış olmasına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Demir, Şanlıurfa'daki hayvanların yüzde 50'sine yakınının küpesiz olduğunu bunun da çok önemli olmadığını öne sürdü.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel
title