Beş Milyon Dolara Yaptırılan Teleferik Sökülüyor
Kastamonu'nun Küre ilçesinde, Eti Bakır A.Ş tarafından dağlardan çıkan bakırın İnebolu Limanı’na taşınması amacıyla 1988 yılında 5 milyon dolara yaptırılan ve sadece iki yıl kullanılabilen teleferik hattı, 25 yıl aradan sonra sökülüyor.
Kastamonu'nun Küre ilçesinde, Eti Bakır A.Ş tarafından dağlardan çıkan bakırın İnebolu Limanı'na taşınması amacıyla 1988 yılında 5 milyon dolara yaptırılan ve sadece iki yıl kullanılabilen teleferik hattı, 25 yıl aradan sonra sökülüyor.
Küre Eti Bakır A.Ş tarafından 5 milyon dolara Alman PWAŞ firmasına yaptırılan 22 kilometrelik teleferik hattı hakkında, 24 yıl sonra sökülme kararı alındı. Küre maden ocağından çıkan bakır madenlerini İnebolu Limanı'na taşımak üzere Eti Bakır AŞ tarafından Alman PWAŞ firmasına yaptırılan ve 1988'de faaliyete geçen tesisler, bugünün parasıyla 103 milyar liraya maloldu. Temeli 1984 yılında atılan tesis 1988'de tamamlandıktan bir yıl sonra verimsiz olduğu gerekçesiyle kapatıldı. Her birinde 1,5 ton maden sevkiyatı yapılması planlanan teleferik hattının 280 nakliye kovası, 1989 yılından bu yana havada asılı duruyor. İki yıl kullanıldıktan sonra verimli olmadığı gerekçesiyle kapatılan teleferik hattı, atıl vaziyette duruyordu. Özelleştirme kapsamında bulunan Eti Bakır A.Ş'nin teleferik hattının program hatası ürünü olduğu ve yüksek maliyeti nedeniyle şimdiye kadar kaldırılamadığı belirtildi.
Küre Eti Bakır Tesisleri'nin kamuda olduğu dönemde 1988 yılında maden ocaklarından çıkarılan bakırı, ormanlık ve engebeli araziye sahip Küre Dağları'nın üzerinden taşımak için kurulan teleferik, İnebolu Limanı'ndan köylerin, ağaçların, karayolları üzerinden Eti Bakır işletmesine kadar 22 kilometre boyunca uzanıyor. Maliyeti düşürmek için kurulan teleferiğin en önemli özelliklerinden birisi, sıfır enerjiyle çalışacak şekilde tasarlanmasıydı. Yukarıdan bakırla dolu gelen kabinlerin ağırlığı, aşağıda İnebolu Limanı'nda boşalan kabinleri tekrar yukarıya çekiyordu. Ancak iki yıl kullanılan teleferik, madeni yeniden kamyonla taşıma kararı alınınca havada asılı kaldı.
SÖKÜMLER İNEBOLU'DA BAŞLADI
1988 yılında 103 milyar liraya kurulan Küre teleferik hattı, coğrafi koşullar, hava muhalefeti gibi nedenlerle iki yıl çalıştırılabildi. Atıl durumda bekleyen 22 kilometre uzunluğundaki teleferik hattı, Küre Eti Bakır AŞ'nin aldığı kararla sökülmesine başlandı. Küre'den çıkan bakır madenini İnebolu Limanına taşıyan 22 kilometrelik teleferik hattı, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan facianın ardında şirket tarafından alınan ani kararla sökülmesi kararlaştırıldı. 1994 yılından bu yana maden taşıma işlevini yerine getiremeyen ve çalıştırılmayan teleferik hattının Ankaralı Aydın Geri Dönüşüm firması tarafından söküleceği belirtildi. Teleferik hattının söküm işlemleri İnebolu Limanında bulunan şirketin tesislerinden itibaren başlayacak. Hava hattının yanı sıra yükleme boşaltma tesisi de sökülecek. Söküm işlemi karşılığında Aydın Geri Dönüşüm firması, Küre Eti Bakır A.Ş ve teleferik hattından çıkan atık malzeme ile birlikte bir miktar para alacağı belirtildi. Yapımı 3 yıl süren teleferik hattının söküm işlemlerinin 3,5 ay içerisinde tamamlanması öngörülüyor.
Öte yandan, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından İnebolu Limanı'nın özelleştirilmesi süreci başladı. Liman içerisinde bazı düzenlemelerin yapılması ve teleferik hattının son bulduğu boşaltma üniteleri ile yükleme bantlarının da sökülerek alanın boşaltılması amaçlanıyor. - KASTAMONU