Berlin Duvarı'nın Yıkılışının 25. Yıl Dönümü
Almanya Başbakanı Merkel: "Duvarın yıkılışı bize rüyaların gerçekleşebileceğini gösterdi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin duvarının yıkılışının rüyaların gerçekleşebileceğini gösterdiğini söyledi.
Merkel, Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen etkinlikler çerçevesinde Berlin Duvarı ile ilgili kalıcı serginin açıldığı Anıt Müzesi'nde yaptığı konuşmada, 9 Kasım'ın Almanya'nın tarihinde önemli bir yere sahip olduğuna işaret etti.
Nasyonal Sosyalizm döneminde 9 Kasım 1938'de ülkede sinagogların yakıldığını, Yahudilerin evlerine ve dükkanlarına zarar verildiğini, bazılarının da öldürüldüğünü anımsatan Merkel, Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümünden dolayı sadece mutluluğu değil, aynı zamanda Alman tarihinin verdiği sorumluluğu da hissettiklerini kaydetti.
Berlin Duvarı'nın yıkılışının birden gerçekleşmediğini, "Demir Perde"de daha önce çatlaklar oluştuğunu ifade eden Merkel, eski Doğu Almanya'da (DDR) gerçekleşen barışçıl devrimin diğer ülkelerdeki gelişmeler olmadan meydana gelmesinin düşünülemeyeceğini belirtti.
DDR'deki insanların 1989 yılında daha fazla cesaret göstererek özgürlük taleplerini dile getirdiklerini, baskılara karşı sokağa çıktıklarını hatırlatan Merkel, Prag ve Macaristan'a giden sığınmacıların DDR'deki rejimi baskı altına aldığını söyledi.
Merkel, çok sayıda kişinin özgürlük için hayatını kaybettiğini vurgulayarak bu yüzden bu günün anma günü de olduğuna dikkati çekti.
Angela Merkel, "DDR rejiminin, 17 milyon kişinin özgürlük hakkını elinden alma saçmalığının hatırlatılması ve özellikle gençlere anlatılması gerektiğinin" altını çizdi.
"Duvarın yıkılışı bize rüyaların gerçekleşebileceğini gösterdi. Engeller ne kadar yüksek olursa olsun, hiçbir şeyin olduğu gibi kalması gerekmez. Bu tecrübemizi dünyadaki ortaklarımızla paylaşmak istiyoruz" diyen Merkel, Berlin Duvarı'nın verdiği mesajın Ukrayna, Suriye ve Irak'ta özgürlükleri ve hakları için savaşanlara ilham kaynağı olacağını söyledi.
Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit da kökeninden, ten renginden, dininden veya hayat tarzından dolayı insanlar haksızlığa uğradığında buna karşı çıkılması gerektiğini belirterek "Bu bizim tarihi sorumluluğumuz" diye konuştu.
Wowereit, Berlin Duvarı'nın hatırlatılması için Berlin hükümetinin çok sayıda proje geliştirdiğini belirterek özellikle gençlere tarihin anlatılması için bu tür anıtlara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü için düzenlenen etkinlikler kapsamında Bernau Caddesi'nde bulunan Berlin Duvarı Anıt Müzesi'nde Doğu'dan Batı Berlin'e geçerken hayatlarını kaybedenler anıldı. Anıta gül bırakan Merkel ve beraberindekiler daha sonra düzenlenen dini törene katıldı. Ardından anıta mum bırakan Merkel, anma etkinlikleri kapsamında Bernau Caddesi'nin üzerinde kendisini bekleyen halkı selamladı ve onlarla sohbet etti. Duvarın kalıntılarının olduğu yerden de yürüyen Merkel daha sonra Anıt Müze'de Berlin Duvarı ile ilgili kalıcı bir serginin açılışına katıldı.
Başkent Berlin'de bu akşam da Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü vesilesiyle tarihi Brandenburg Kapısı'nda "Özgürlük için cesaret" sloganıyla halk şenliği düzenlenecek.
Şenlik kapsamındaki programı Shary Reeves ve Erkan Arıkan sunacak, çok sayıda ünlü şarkıcı ve grup sahne alacak. Doğu'dan Batı Berlin'e kaçarken hayatını kaybedenlerin de anılacağı programın sonunda "Işık Duvarı" etkinliğindeki balonlar uçurulacak.
Eski Sovyetler Birliği'nde Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un açıklık ve yeniden yapılanma politikası ile Polonya'daki sendika eylemleriyle eski Doğu Blokunda başlayan reform süreci, 1989'da Macaristan ve Doğu Almanya'yı da etkisi altına aldı. Doğu Almanya'da insanlar özgürlük için 1989'un yaz aylarında sokaklara çıktı. Bu gösterilerin sonucunda 9 Kasım 1989'da halk, Berlin'i 28 yıl boyunca ayıran "Utanç duvarını" yıktı ve iki Almanya'nın birleşmesinin önünü açtı.
Doğu Almanya rejiminde çok sayıda kişi, Berlin Duvarı'nı aşarken öldürüldü. - Berlin