Haberler
Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Berlin'de 'Plastik Poşete Hayır' Kampanyası

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TGB, Berlin Çevre Koruma Vakfı ile birlikte 'Plastik Poşete Hayır' kampanyası başlattı.

Berlin Türk Cemaati (TGB), Berlin Çevre Koruma Vakfı (Stiftung Naturschutz Berlin) ile birlikte 'Plastik Poşete Hayır' kampanyası başlattı.

'Çevre Dostu Torba Kullanıyoruz' adı verilen kampanyanın tanıtımı Berlin Hilton Otel'de gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına TGB yöneticileri, Berlin Çevre Koruma Vakfı Başkanı Reinhard Dalchow, Yeşiller Partisi Milletvekili Dr. Turgut Altuğ ile bazı Türk market temsilcileri katıldı. Türkçe yürütülen proje ile Almanya'da yaşayan Türkler'i, plastik poşetlerin çevreye verdikleri zararlar konusunda bilgilendirmek ve çevre bilincini artırmak hedefleniyor.

TÜRKLER ÇOK FAZLA POŞET KULLANIYOR

Çevre Koruma Vakfı Başkanı Reinhard Dalchow, Berlin'de her gün ortalama 710 bin plastik torbanın kullanıldığını söyledi. Türk marketlerinden çok sık alışveriş yaptığına değinen Dalchow, burada ücretsiz olarak verilen poşetlerin gereğinden fazla kullanıldığını gördüğünü kaydetti. Kuran'da doğayı koruma ve çevre ile uyumlu yaşamayı tavsiye eden bir çok ayetin bulunduğunu öğrenince şaşırdığını da belirten Dalchow, Kuran'ın bu yönlerini öne çıkarmak gerektiğini vurguladı.

POŞETLERİN KULLANIM SÜRESİ 25 DAKİKA

TGB'nin proje sorumlusu Yüksel Aslan, Almanya'da her yıl 5 milyar, dakikada 10 bin adet, yılda fert başına 65 adet plastik poşet kullanıldığına dikkat çekti. Plastik poşetlere niçin karşı olduklarını anlatan Aslan, 'Her poşetin kullanım süresi yalnızca 25 dakika. Sadece 25 dakika için kullandığımız poşetlerin doğada yok olma süresi ise 500 ile 1000 yıl arasında değişiyor. Ayrıca bu plaskitlerin % 1'i geri dönüştürülüyor, % 99'u ise doğaya atılıyor. Naylon poşetler doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler salıyor ve besin zincirimizi yavaş yavaş kirletiyorlar' dedi.

OKYANUSLARDA PLASTİK ADACIKLAR OLUŞTU

Her sene 6,5 milyon ton plastiğin denizlere atıldığını söyleyen Yeşiller Partisi Milletvekili Turgut Altuğ ise artık okyanuslarda plastikten adacıklar oluşmaya başladığı bilgisini verdi. Balıkların okyanuslara atılan plastikleri yediklerini ve bu balıkların bazılarının da bizim sofralarımıza kadar geldiği uyarısını yaptı. Kendisinin de plastik poşetler yerine, yanında taşıdığı bez torbayı alışverişlerde kullandığını vurgulayan Altuğ, küçük adımlarla da olsa çevre ve doğa bilincini insanlarımıza sunmak gerektiğine değindi.

Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz'da, Berlin'de ve Almanya genelinde yaşayan Türk vatandaşlarının çevre koruma bilincini yükseltme amacıyla bu projeyi yürüttüklerini söyledi. Türk marketlerindeki plastik poşetlerin kulanımını azaltmanın da temel hedefleri arasında olduğunu vurgulayan Yılmaz, Berlin'de faaliyet gösteren pek çok Türk marketin de projeye dahil olacağı bilgisini verdi. TGB başkanı, bu sayede hem marketlerin ekonomik olarak bir yükten kurtulacağını hem de çevrenin korunmuş olacağının altını çizdi.

Proje kasamında Berlin'de 50 bin bez torba, kitapcıklar, el ilanları, dağıtılacak; afişler asılacak, televizyon promramları hazırlanacak. Pazar yerleri ve marketlerde bilgilendirici faaliyetler yürütülecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title