Berberler Çırak Bulmakta Zorlanıyor
Antik Mısır, Yunan ve Roma medeniyetlerine de dayanan berberlik mesleğinde çalışacak çırak ve kalfa bulunmuyor.
Antik Mısır, Yunan ve Roma medeniyetlerine de dayanan berberlik mesleğinde çalışacak çırak ve kalfa bulunmuyor. Lüleburgaz Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Yüksel Akın, meslekte çırak ve kalfa sıkıntısının yaşandığını ifade etti.
Usta-kalfa-çırak ilişkisiyle yürütülen terzilik, kunduracılık, kaportacılık ve benzeri meslekler artık çırak bulmakta zorluk çekiyor. Çırak ve kalfa sıkıntısının sadece Lüleburgaz'da olmadığına dikkat çeken Lüleburgaz Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Yüksel Akın, "Ben mesleğe 12 yaşında başladım ve 40 yıldır bu mesleği sürdürüyorum. Şu anda çırak ve kalfa sıkıntısı yaşanıyor. Sadece Lüleburgaz'da değil tüm Türkiye'de bu durum böyle. Aynı durum bayan kuaförlerinde aynı durum geçerli. İnsanlar çalışmak için iyi işler istiyor. Aileler de çocukları okusun istiyor.
Çıraklık Eğitim Merkezinde de az öğrenci var. Eskiden mesleğe rağbet vardı şimdi öyle değil. Aslında ölmeyen bir meslek insanlar yaşadıkça bu meslek devam edecek. Şu anda sezonluk çıraklar geliyor, 3 ay çalışıyorlar sonra okul açılınca bırakıyorlar" şeklinde konuştu.
Çalışacak kalfa bulamadıklarından yakınan 41 yaşındaki berber Mutlu Akın da, "Çocukluktan beri berberlik yapıyorum. Bu benim baba mesleğim. Artık kalfa bulunmuyor. Bu meslek ölmez ama çalışacak kalfa bulunmuyor. Parası olan dükkan açmaya çalışıyor. Fabrikalarda çalışan birçok kalfa var. Bu mesleğe sezonluk gelmek isteyen çok oluyor. Sezon bitince de tekrardan okula dönüyorlar" dedi.
"İş var çalışacak eleman yok"
Mesleğe eskisi kadar rağbet olmadığını aktaran 33 yaşındaki berber Akın Çil ise, "Evliyim ve çocuklarım var. Ailemi bu meslekle geçindiriyorum. Artık bu mesleğe rağbet gösteren yok. Aileler de çocuklarını bu mesleğe yöneltmiyor. Aileler çocuklarını memur yapmak istiyor. Fakat çocuk bir işe giremeyince fabrikaya giriyor ve orada çalışmaya başlıyor. Fabrikada işe giren asgari ücretten çalışıyor. 15 yıl sonra bu meslek altın çağını yaşayacak. Bu meslek üniversitelerde okutulacak. 10 yıl önce benim dükkanımda 8 tane çırak çalışıyordu. Bu zamanın ailelerinin çocukları çok kıymetli, artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Ustalarımız bize eskiden bağırırdı şimdi öyle bir durum yok. İş var çalışacak eleman yok. Yaz çırakları bu mesleğe ilgi gösteriyor" ifadelerini kullandı. - KIRKLARELİ