"Belli siyasiler kıdem tazminatının devam etmemesini arzu ediyor"
ÇAĞRI TURGUT - YUNUS EGE - Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, özel sektörün büyük bölümünün kıdem tazminatından istifade edemediğini belirterek, "Onlar da kıdem tazminatı kapsamı içine alınsın,...
ÇAĞRI TURGUT - YUNUS EGE - Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, özel sektörün büyük bölümünün kıdem tazminatından istifade edemediğini belirterek, "Onlar da kıdem tazminatı kapsamı içine alınsın, bununla ilgili bir çalışma yapılsın. Bu çalışmaya her türlü katılmaya, katkı sağlamaya hazır olduğumuzu söylüyoruz ama ne hikmetse belli siyasiler kıdem tazminatının bu şekliyle devam etmemesini arzu ediyor" dedi.
Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de her fırsatta belli kesimlerin kıdem tazminatıyla ilgili olumsuz görüş bildirdiğini söyledi.
Kıdem tazminatının işçi hareketinin en önemli kazanımlarından olduğuna dikkati çeken Atalay, "Bu ülkede işçinin 30-35 senede kazandığını bir ayda kazananlar kıdem tazminatının ne kadar önemli olduğunu anlamaz. Kamuda herkes kıdem tazminatından istifade ediyor. Özel sektörde kurumsallaşmış büyük iş yerlerimiz kıdem tazminatını ödüyor, bunlar çalışanların yüzde 7'si civarında. Onun dışında özel sektörde 'merdiven altı' diye tabir ettiğimiz şartlarda çalışan işçilerimizin büyük bölümü kıdem tazminatı almıyor. Bunların aldıkları ücret asgari ücret seviyesindedir" diye konuştu.
Atalay, bazı siyasiler ve işverenlerin kıdem tazminatının hiç verilmemesi durumunda memnun kalacağını ileri sürdü.
- "Taşeron işçinin durumu sürdürülebilir değil"
Kıdem tazminatıyla ilgili olumsuz görüş bildirmenin günah ve ayıp olduğunu dile getiren Atalay, şöyle konuştu:
"Kıdem tazminatıyla ilgili yapının bozulmasından yana değiliz ama 950 bin devlette çalışan taşeron işçi var. Özel sektörün büyük bölümü kıdem tazminatından istifade edemiyor, onlar da kıdem tazminatı kapsamı içine alınsın, bununla ilgili bir çalışma yapılsın. Bu çalışmaya her türlü katılmaya, katkı sağlamaya hazır olduğumuzu söylüyoruz ama ne hikmetse belli siyasiler kıdem tazminatının bu şekliyle devam etmemesini arzu ediyor. Kıdem tazminatı, işçinin geleceğinin güvencesidir.
Taşeron olarak çalışan arkadaşlarımızın hasta olma, senelik izin, öğle yemeği ve servis imkanı yok. Bunlar Afrika'nın en ücra köşesinde çalışma şartları nasılsa böyle çalışmaya devam ediyor. Bunlarla ilgili düzenleme ihtiyacı var, taşeron işçinin durumu sürdürülebilir değil. Herkes kıdem tazminatından istifade etsin, şu andaki yapı bozulmadan, 30 gün üzerinden yapılan hesaplama, bir saat ve bir gün geriye gitmeden düzenleme yapılırsa katkı vermeye hazırız."
"Bu ülkede taşeron, emekli ve asgari ücretle çalışanlar sendikaların sorumluluğu altında" diyen Atalay, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türk-İş bununla ilgili masa başında ifadelerini yetkililere söylüyor. En yetkili kişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, ona ifade ediyoruz. Geriye gitmeden konuşulacak bir şey varsa bu işin içinde varız ama geriye gidecek bir noktada hiçbir işin pazarlığını yapmayız. Bununla ilgili mücadele ve kavga vermek gerekiyorsa vermek mecburiyetindeyiz. Belli işverenlerin kabul edilemez talepleri var, hükümet bunlara prim vermemeli, sendikalar da bir adım geriye gidecek görüş bildirmemeli."