Belediyede 'Çete Davası'nda Sanık Sayısı 32 Oldu
Adana'da aralarında Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak ile Belediye Meclisi 1'inci Başkan Vekili Mustafa Tuncel'in de bulunduğu 29 sanıklı 'çete' davasına 3 sanık daha eklendi.
Adana'da aralarında Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak ile Belediye Meclisi 1'inci Başkan Vekili Mustafa Tuncel'in de bulunduğu 29 sanıklı 'çete' davasına 3 sanık daha eklendi.
Cezaevindeki Mustafa Tuncel'in verdiği talimatlarla 'çıkar amaçlı suç örgütünü' yönetmeye devam ettiği ileri sürülen tutuklu sanık belediye sağlık teknisyeni Tamer Barış Terkeşli ile tutuksuz yargılanacak Ulaşım Daire Başkanı Ferat Yüksel (33) ile Başkanvekili Aldırmaz'ın yeğeni mimar Cengiz Dinçer (60) hakkında 2-16 yıl arasında hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. 26 sayfalık iddianame Adana Özel Yetkili 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilip, 29 sanıklı ilk davayla birleştirildi. 'Belediye çetesi' davasında yargılanan sanık sayısı 32'ye çıktı.
İHBAR MEKTUBU ÜZERİNE TAKİP BAŞLADI
Cumhuriyet Savcılığı, 11 Ekim 2011'de gönderilen ihbar mektubunu değerlendirmeye aldı. Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, savcılığın talimatı ve mahkeme kararıyla Tamer Barış Terkeşli'ye yönelik teknik ve fiziki takip başlattı. Polisin takibi sonunda Terkeşli, gözaltına alınıp, 22 Ekim 2011'de çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.
BAŞKAN DANIŞMANI OLARAK TANITMIŞ
Telefon dinleme kayıtlarının da yer aldığı iddianamedeki değerlendirmede Terkeşli'nin Tuncel'in cezaevine girmesinin ardından oluşan boşluğu doldurmaya çalıştığı, kendini 'başkan danışmanı' olarak tanıttığı, belediye binasında Tuncel'in odasını ve makam aracını kullandığı, cezaevine 11 kez giderek Tuncel ile görüştüğü, ihaleleri anlaştığı firmalara verdirdiği öne sürüldü.
İddianamede Terkeşli'nin çevresindeki kişilere adliyede ve emniyette adamlarının olduğunu söylediğine dikkat çekilip, bu zanlının Ferat Yüksel ile birlikte ASKİ Genel Müdür Vekili Abdulkadir Küreksiz ve belediye ile iş yapan bazı müteahhitleri tehdit ederek, rüşvet aldıkları iddia edildi.
Terkeşli, Yüksel ve Cengiz Dinçer'in birçok telefon görüşmesinin dökümleri iddianamede yer aldı.
Terkeşli hakkında 'cebir ve şiddet kullanarak suç işlemek amacıyla kurulan örgütün yöneticisi olmak, birden fazla kişiye karşı tehdit, soruşturmanın gizliliğini ihlal' suçlarından, Yüksel hakkında ise 'rüşvet almak ve tehdit' suçlarından 16'şar yıla kadar hapis cezası istendi. Dinçer'in de 'tehdit' suçundan 2 yıla kadar hapsi talep edildi.
'SİSTEM SENİ İSTEMİYOR'
İddianamede müşteki olarak yer alan ASKİ Genel Müdür Vekili Abdulkadir Küreksiz ifadesinde, Terkeşli ile Yüksel'in kendisine istifa etmesi yolunda baskı yaptığını iddia ederek şöyle dedi:
"Ferat Yüksel, benim hakkımda dosya hazırlandığını, çok kısa süre sonra operasyon yapılacağını söyledi. 'Sistem seni istemiyor kardeşim! Eğer makamdan ayrılırsan senin hakkındaki dosyalar buzdolabına kaldırılacak ve bir daha oradan çıkarılmayacak' dedi. Sonra da Aytaç Durak ile MHP Milletvekili Recai Yıldırım'ın başına gelenleri önceden kendilerine söylediğini, ama kendisini dinlemediklerini söyledi"
Müştekilerden müteahhit Erol Kaptı da iddianamede yer alan ifadesinde, ASKİ'deki alacaklarının ödenmesi konusunda Ferhat Yüksel'in gönderdiği bir kişiye 5 bin lira rüşvet verdiğini, ardından telefonla görüşme yaptığı Yüksel'in miktarı az bulduğunu öne sürdü.
İDDİALAR AÇIKLIK KAZANDI
Adana Büyükşehir Belediyesi'nde geçmiş yıllarda çeşitli çalkantılara neden olan iddialar, bu iddianamede yer alan bilgilerle açıklık kazanıyor.
*ASKİ Genel Müdürü Abdulkadir Küreksiz'in görevden alındığının duyulması, ertesi gün bu karardan vazgeçilmesinin arkasında, Terkeşli ile Yüksel'in olduğu anlaşıldı. ASKİ avukatının tehdit edilmesi olayı da ifadelerde açıklık kazandı.
*Belediye görevlilerini zor duruma düşürmek için ahlaki yönden iftiralar atılması, bunların bazı gazetelerde yayınlatılması veya söylentiler yayılması konusu da iddianamede yer aldı.
*Belediye'deki kadın şoförler hakkında çıkarılan dedikoduların kaynağında, Tekeşli'nin el konulan evrakları içinde bulunan yazılı notlar olduğu ortaya çıktı.
*Süleyman Sönmez adlı iş adamının,'Emniyet'te hakkında dosya var' denilerek bazı yerlere bağışta bulunması için Cengiz Dinçer'in aracı olduğu, ifadelerde yer alırken, Dinçer'in bu uyarıyı iyi niyetle yaptığına yer veriliyor.
*Belediye'ye bağlı Altın Koza şirketine yönelik iddialar, yanlarına 'kalsın' veya 'siyasi' gibi notlar düşülen bazı belediye görevlilerinin isim listesi, bazı belediye görevlileri ile dışarıdan kişilerin buluşmalarını yansıtan ve mahkeme kararı alınıp teknik takip ile izleyen polisin çektiği fotoğraflar, kaydedilen telefon görüşmeleri, bilgisayar kayıtları da iddianamenin ekinde yer alıyor.
MKA(OA/AK) - Adana