Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Beldede Ölenlerin Kaydını 70 Yıldır Tutuyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Ahmetfakılı beldesinde yaşayan 95 yaşındaki Şahin Güran 1943 yılından bu yana beldede ve çevre köylerde vefat eden kişilerin ölüm tarihlerini kayıt altına alıyor Güran: "Bir hevesle başladığım bu kayıtlar, daha sonra çok işe yaramaya başladı. Bazen ölen yakınlarına mezar taşı yaptıracaklar bana geliyor, yakınlarının ölüm tarihini öğreniyor"

ÖZCAN GÜNEY - Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Ahmetfakılı beldesinde yaşayan 95 yaşındaki Şahin Güran, 70 yıldır beldede ve çevre köylerde ölen kişilerin kaydını tutuyor.

Güran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçüklüğünden itibaren beldede ölenlerin isimlerini kağıtlara yazdığını, 70 yıl önce de dedesinin vefatıyla bunu sürekli hale getirdiğini söyledi.

Çocuk yaşlı demeden herkesin ölüm kaydını tuttuğunu kaydeden Güran, "Önceleri küçük kağıtlara yazıyordum. Bunların kaybolması üzerine deftere yazmaya başladım. Bu defterleri bir torbaya koyarak odanın tavanında sakladım. O zaman bu kayıtları saklamak için sandık falan yoktu. Daha sonra bir sandık edindim. Tuttuğum kayıtları bazen başka defterlere aktararak bugüne kadar getirdim" diye konuştu.

Güran, 1943 yılından bugüne kadar yaklaşık 2 bin kişinin ölüm tarihini not ettiğini dile getirerek, kayıtları tuttuğu defterlerden bazılarının eşi tarafından yakıldığını söyledi.

"Yakınlarının ölüm tarihini bilemeyenler bana geliyor"

Yaşadığı Ahmetfakılı beldesinin yanı sıra çevre köylerdeki kişilerin ve devlet büyüklerinin ölüm tarihlerini de defterine yazdığını anlatan Güran, "Bu kayıtlar, benden sonraki gelecek kuşaklara bırakacağım bir tarihi mirastır. Benden sonra devam ettirirler mi, ettirmezler mi bilemiyorum ancak küçük oğlumun devam ettireceğini sanıyorum" diye konuştu.

Kayıtların önemine dikkati çeken Güran, "Bir hevesle başladığım bu kayıtlar, daha sonra çok işe yaramaya başladı. Bazen ölen yakınlarına mezar taşı yaptıracaklar bana geliyor, yakınlarının ölüm tarihlerini öğreniyor. Böylece insanlara hizmet etmiş oluyorum" dedi.

Güran, sararan ve eskiyen defterlerdeki kayıtların yok olmaması için İstanbul'da oturan oğlu tarafından bilgisayar ortamına aktarıldığını, böylece notların daha iyi korunduğunu kaydetti.

Şahin Güran'ın eşi Keziban Güran (90) ise 64 yıllık eşinin, ölüm kaydını tuttuğu birçok insanın mezarının yerini de bildiğini söyledi. Güran, eşinin, yakınlarının ölüm tarihini sormaya gelenlerden mezar yerini belmeyenlere de yardımcı olduğunu belirtti. - Yozgat

Kaynak: AA / Güncel
title