"Bel Ağrıları Böbrek Hastalığına İşaret Olabilir!"
Özel Esentepe Hastanesi'nden Dâhiliye Uzmanı Dr. Salim Çınar, hastalıkla erken teşhisin tedavi yüzdesini artırdığını belirterek, şiddetli bel ve kasık ağrısının böbrek hastalığı göstergesi olabileceğine dikkat çekti.
Toplum genelinde böbreklerden kaynaklı hastalıklara her geçen gün daha fazla rastlanırken, ülkemizde her 6 insandan 1'inde görülen bu sağlık sorunuyla ilgili, uzmanlardan önemli uyarılar gelmeye devam ediyor. Geceleri idrara kalkma, idrarın koyu kırmızı renkte bir kez bile olması, halsizlik ve kemik ağrıları böbrek hastalığı belirtisi olabilir.
Böbreklerinden sorun yaşayan bireylerde, hastalıkla ilgili geç teşhis yapılması durumunda, hastanın diyalize bağlı hale gelebileceğine dikkat çeken Özel Esentepe Hastanesi'nden Dâhiliye Uzmanı Dr. Salim Çınar, böbrek hastalığıyla mücadele konusunda erken teşhisin tedavi imkânını artırdığını vurgulayarak, bu sayede de var olan hastalığın kontrol altına alınabildiğini söyledi.
Yüksek tansiyon durumunun, böbrek yetersizliğinin en önemli sebepleri arasında yer aldığını kaydeden Dr. Salim Çınar; "Böbrek hastalıklarının meydana gelmesinde, şiddetli bel ve kasım ağrıları ciddi gösterge olabiliyor. Ayrıca hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları gibi nedenler de böbrek yetmezliğiyle doğrudan bağlantı gösterebilmektedir. Dünyada her 10 kişide rastlanan bu hastalığın ülkemizdeki yüzdesi dünya ortalamasının üzerinde seyrediyor" dedi.
"Sigara İçenlerde Görülme İhtimali Daha Yüksek"
Böbrek hastalıklarının genelde orta ve ileri yaşlarda daha çok görüldüğünü belirterek, fazla tuz tüketiminin, aşırı şekerli yiyeceklerin, hareketsiz yaşam sürdürenlerin ve az su tüketenlerin, bu hastalıklara davetiye çıkardığını aktaran Dr. Çınar; "Bunlarla birlikte sigara içenler ve aşırı kilolu olanlar da risk taşıyor. Bu hastalığa bağlı olarak, vücuttaki kan basıncı dengelerinde bozulmalar görülürken; kilo artışı, bacak ve göz kapaklarında şişme, nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi, iştahsızlık, çabuk yorulma ve çarpıntı gibi belirtiler meydana gelebiliyor" şeklinde konuştu.
"Bol Su Tüketin"
Böbrek hastalığının, genetik faktörlerin yanı sıra; su ve tuz tüketim oranıyla da doğrudan bağlantılı olduğunun altını çizen Çınar; "Yüksek oranda tuz tüketilmesi durumunda, vücutta kan basıncının artmasına bağlı olarak, böbreklerin içerisinde yer alan kılcal damarlarda da bozulmalar meydana gelebiliyor. Bu yüzden uzun süreli bir basınç oluşmasında durumunda, böbreklerde fonksiyon kaybı oluşmaktadır. Daha sağlıklı bir yaşam için su tüketimi çok büyük önem arz ediyor. Su tüketimi, böbrekte idrar yoluyla atılacak atıkların hızlanmasını artırırken, kan içerisindeki sulanmayı da yükselterek, böbreğin daha sağlıklı şekilde çalışmasını sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.