Beko: "1977'de Katledilenlerin Katilleri Bulununcaya Kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de Kutlamaktan...
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: Alandan görüntüler DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun konuşması KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen'in konuşması - DİSK Genel Başkanı Beko: "Taksim'de 1977'de katledilen arkadaşlarımızın katilleri bulununcaya kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaktan vazgeçmeyeceğiz, kimse de vazgeçiremez" KESK Eş Genel Başkanı Özgen: "Taksim'i yasaklayarak hafızaları sileceklerini sananlara sesleniyorum; Taksim'e çıkacağız ve yasaklayanlara hesap soracağız" DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Taksim'de 1977'de katledilenlerin katilleri bulununcaya kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Alandan görüntüler
DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun konuşması
KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen'in konuşması - DİSK Genel Başkanı Beko:
" Taksim'de 1977'de katledilen arkadaşlarımızın katilleri bulununcaya kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaktan vazgeçmeyeceğiz, kimse de vazgeçiremez"
KESK Eş Genel Başkanı Özgen:
" Taksim'i yasaklayarak hafızaları sileceklerini sananlara sesleniyorum; Taksim'e çıkacağız ve yasaklayanlara hesap soracağız"
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Taksim'de 1977'de katledilenlerin katilleri bulununcaya kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Bakırköy pazar alanında düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında konuşan Beko, on binler olarak güçlerini göstermeye, birbirlerine söz vermeye geldiklerini ifade ederek, işçilere köleliği dayatanların kaybedeceğini, kendilerinin kazanacağını anlattı.
Kani Beko, mücadeleyi 1 Mayıs ruhu ile kazanacaklarını dile getirerek, birlik olarak dayanışma ile kazanacaklarını, taşeron köleliğine her ne pahasına olursa olsun son vereceklerini kaydetti.
Taşerona kadro sözü verip, "özel sözleşmeli personel" sistemini getirenlerden hesap soracaklarını aktaran Beko, tüm işçilere ayrımsız, kayıtsız, şartsız kadro hakkı istediklerini belirtti.
İşçilere "güvenceli iş için birlik olmaya, mücadele etmeye, dayanışmaya söz veriyor musunuz?" diye soran Beko, kıdem tazminatı hakkını kaybetmemek için mücadele edeceklerini söyledi.
DİSK Genel Başkanı Beko, hükümetin kadınlara yönelik düzenlemelerini eleştirerek, "Kadınlar bizim onurumuzdur. Bu ülkede işsiz sayısı 6 milyona ulaşmış. Birlikte mücadele vermeliyiz. Kardeşliği ve kalıcı barışı sağlamalıyız." dedi.
Beko, 1 Mayısları Taksim'de kutlama isteklerini yineleyerek, şunları kaydetti:
" Taksim'de 1977'de katledilen arkadaşlarımızın katilleri bulununcaya kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaktan vazgeçmeyeceğiz, kimse de vazgeçiremez. Taksim 1 Mayıs alanı olana kadar birlik olmaya, mücadele etmeye söz veriyor musunuz? Bu ülkenin işçi sınıfına ihtiyacı var. Çünkü işçilerin birliği sağlanırsa halkların kardeşliği de sağlanır. Barışın, kardeşliğin olmadığı yerde işçi sınıfı bölünüp parçalanır."
Kani Beko, Ankara ve Suruç'ta meydana gelen terör saldırılarında hayatlarını kaydedenlerin ailelerinin de kutlamalara katıldığını hatırlattı.
"Taksim'i yasaklayanlara hesap soracağız"
KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen de "Taksim'i yasaklayarak hafızaları sileceklerini sananlara sesleniyorum; Taksim'e çıkacağız ve yasaklayanlara hesap soracağız." dedi.
Özgen, kıdem tazminatının ortadan kaldırılmak istendiği, modern kölelik koşullarının dayatıldığı bir ortamda 1 Mayıs'ın kutlandığını öne sürerek, halkın sorunlarının ve taleplerinin ortak olduğunu anlattı.
Demokrasinin, adaletin, barışın, kardeşliğin, toplumsal cinsiyet eşitliğinin olmadığı bir ülkede emek hakkından söz edilemeyeceğini dile getiren Özgen, grevli gerçek toplu sözleşme, örgütlenme ve siyaset yapma hakkının yok sayılmasına, grev hakkının idari işlemlerle ortadan kaldırılmasına karşı mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.
Lami Özgen, "İşçilere düşük ücret ödenmesine, iş güvencesine dokunulmasına, mezarda emekliliğe mahkum edilmeye, performans tuzağına, artan vergi dilimlerine, bütçenin eğitime, sağlığa, emekçilere değil güvenlik politikalarına aktarılmasına, itibarsızlaştırılmaya, kadınların toplumsal yaşamdan dışlanmasına, sözde 'istihdam' paketlerine, ayrımcılığa, sürgün edilmeye son verilmelidir." ifadelerini kullandı.
Öncelikle nitelikli, parasız, ulaşılabilir ve ana dilde kamu hizmeti istediklerini ifade eden Özgen, tutuklu basın mensupları, hukukçular, siyasetçiler, öğrenciler ve aktivistlerin serbest bırakılmasını talep etti.