Haberler

Behçet Hastalığı'nda Türkiye Dünyada İlk Sırada Yer Alıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Servier tarafından yürütülmekte olan Behçet Hastalığı uluslararası klinik çalışmasının koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Gül ödüle layık görüldü

Türkiye'de 1987 yılından bu yana daha iyi ve sağlıklı bir yaşam için çalışan, dünyanın önde gelen yenilikçi ilaç şirketi Servier'in Behçet Hastalığı konusunda yürütmekte olduğu uluslararası klinik çalışmanın koordinatörü, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gül, Behçet Hastalığı'nın dünyada en fazla Türkiye'de görüldüğünü söyledi.

Galatasaray Derneği tarafından bu yılın 'Galatasaray Ödülü'ne layık görülen Prof. Gül, Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi hastalıkları konusunda öncü araştırmalarıyla bu ödüle değer bulundu.

Behçet Hastalığı en çok Türkiye'de görülüyor

Servier tarafından yürütülmekte olan uluslararası klinik çalışmanın koordinatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Ahmet Gül, Behçet Hastalığı'nın Türkiye açısından ayrı bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Dr. Hulusi Behçet tarafından bulunan Behçet Hastalığı'nın tıp literatüründe bir Türk doktorunun adıyla anılan tek hastalık olduğunu belirten Gül; Behçet hastalığının genelde deri-mukoza, göz, beyindeki kan damarlarının iltihaplanmasına yol açan romatizmal, iltihabi bir hastalık olduğunu, hastalığın oluşmasında genetik yatkınlığın önemli katkı yaptığını ve Doğu Akdeniz'den Japonya'ya kadar İpek Yolu üzerinde pek çok ülkede görüldüğünü, ancak hasta sayısının en fazla Türkiye'de olduğunu belirtti. Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi gibi hastalıkların bölgesel ve nadir hastalıklar olarak bilindiğini ifade eden Gül, bu nedenle bu nadir hastalıkların zor tanınır ve bilinir hastalıklar olarak düşünüldüğüne dikkat çekti.

Faz 2 aşaması tamamlanan ve yine Servier tarafından yürütülecek olan klinik çalışmanın 3. Fazı Türkiye'nin de içinde olduğu çeşitli Avrupa ülkelerinde , Brezilya ve Çin de başlatılacak. Toplam 110hasta alınması planlanan çalışmanın uluslararası koordinatörlüğü Prof. Dr. Ilknur Tuğal yönetiminde veulusal koordinatörlüğü ise Prof. Dr. Ahmet Gül yönetiminde gerçekleşecek.

Behçet Hastalığı ( Behçet Sendromu) ağız içi ve cinsel bölgede yaralarla seyreden,ayrıca deri, göz, orta ve büyük eklemler ve damarlar başta olmak üzere vücuttaki tüm organ ve dokuları tutabilen bir damar iltihabı hastalığı olarak tanınıyor. Hastalığın gözde görülmesi en ciddi sorunlardan birini oluşturuyor ve hastaların yaklaşık %50'sini etkiliyor. Tedavi edilmediği takdirde körlüğe kadar ilerleyebilen hastalığın 0.8-4.2/1000 prevelans oranıyla sık görüldüğüülkeler arasında Türkiye başta geliyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi! Salı günü olağanüstü toplanıyor

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

Macaristan Başbakanı Orban, hakkında tutuklama emri verilen Netanyahu'ya sahip çıktı

Onlarca ülke tutuklamak için sıraya girerken bir liderden destek mesajı geldi

title