Haberler

Bediüzzaman Vefat Yıldönümünde Üsküdar Üniversitesi'nde Anıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bediüzzaman Said Nursi, vefatının 56'ıncı yıl dönümünde Üsküdar Üniversitesi'nde düzenlenen programda anıldı. Programda "Radikal Dini Akımlar ve Bediüzzaman'ın Çözüm Önerileri" konuşuldu.

Üsküdar Üniversitesi Çağın Vicdanı Kulübü ve Sağlıkta Pozitif Düşünce Kulübü tarafından düzenlenen "Radikal Dini Akımlar ve Bediüzzaman'ın Çözüm Önerileri" başlıklı panelin moderatörlüğünü Sait Kılıç yaptı. Araştırmacı -yazar Yusuf Kaplan, Metin Karabaşoğlu ile Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Niyazi Beki de programda panelist olarak yer aldı. Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden Mehmet Fırıncı onur konuğu olarak etkinliğe bizzat katılırken, Bediüzzaman'ın bir diğer talebesi Abdullah Yeğin de telekonferans yöntemiyle katıldı.

"SAİD NURSİ'Yİ ANLAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Panelde açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zelka, günümüzde dünyayı ve ülkemizi tehdit eden radikal akım ve hareketlerin İslam'a zarar verdiğini belirterek üniversite olarak bu hareketlerle mücadele noktasında gayret sarf ettiklerini söyledi. Zelka, Said Nursi'yi anlamak için Risale-i Nur Araştırmaları Merkezi kurduklarını da sözlerine ekledi.

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Niyazi Beki, İslam dininin mesajının doğru okunması gerektiğini belirterek "radikal akımlar" dan maksadın, "daima negatif psikolojiyi seslendiren ve negatif eylemleri besleyen menfi cereyanlardır." dedi.

"ENGİN VE EŞSİZ FERAGATİNİN GÖSTERGESİDİR"

Bediüzzaman'ın iman şuurundan fikir ve gönül aynasına yansıyan hakikatlerin başında, Hakk'ın rızası ve halkın dünya ve ahiret mutluluğunun geldiğini belirten Beki, sözlerine şu şekilde devam etti.

Bediüzzaman'ın, "Gözümde ne Cennet sevdası var, ne Cehennem korkusu. Cem'iyetin, (yirmibeş milyon Türk cem'iyetinin) imanı namına bir Said değil, bin Said feda olsun. Kur'anımız yeryüzünde cemaatsiz kalırsa Cennet'i de istemem; orası da bana zindan olur. Milletimizin imanını selâmette görürsem, Cehennem'in alevleri içinde yanmağa razıyım. Çünki vücudum yanarken, gönlüm gül-gülistan olur" şeklindeki sözleri onun "Hakk'ın rızası ve halkın dünya ve ahiret mutluluğu" konusundaki engin ve eşsiz feragatinin göstergesidir.

Günümüzdeki İslami sorun ve sıkıntıların reçetesi olarak Bediüzzaman'ın iman ve islam anlayışını gösteren Doç. Dr. Niyazi Beki, Said Nursi'nin şu sözleri ile konuşmasını bitirdi:

"(İslam âleminde) din terbiyesi olmasa, Müslümanlarda istibdad-ı mutlak ve rüşvet-i mutlakadan başka çare olamaz. Çünki nasıl bir Müslüman, şimdiye kadar hakikî Yahudi ve Nasrani olmaz belki dinsiz olur, bütün bütün bozulur. Öyle de bir Müslüman, Bolşevik olamaz. Belki anarşist olur, daha istibdad-ı mutlaktan başka idare edilmez…"

"Azametli bahtsız bir kıt'anın, şanlı tali'siz bir devletin, değerli sahibsiz bir kavmin reçetesi; ittihad-ı İslâmdır"

İttihadın hedefindeki vahdet zemini sağlam temellere oturtulmalıdır ki, arzulanan müspet neticeler alınabilsin.. Mesele İttihad-ı İslam olduğuna göre, her şeyden önce İslam'ın temel esasları bu vahdetin ortak paydası olmalıdır. Çünkü Müslümanların en kolay birleşecekleri zemin, bu ortak paydadır. Bu noktaya işaret eden Bediüzzaman'ın şu ifadeleri önemlidir.

"Evvela müttefekun aleyh olan (herkesin ittifakla kabul ettiği) makasıd-ı âliyyeye (yüce maksadlara) nazar etmektir. Çünkü Allah'ımız bir, Peygamberimiz bir, Kur'ânımız bir, zaruriyat-ı diniyye'de umumuz müttefik."

"BEDİÜZZAMAN ve GANDHİ AYNI ŞEYİ YAPTILAR"

Programa onur konuğu olarak katılan Said Nursi'nin öğrencilerinden Mehmet Fırıncı ise yaptığı konuşmada:

"Said Nursi hazretleri, özellikle radikal hareketler konusunda içtihat yapmıştır. Cihat manevidir demiş, cihat müspet hareketle manevi cihattır diyerek eserlerinde bunu anlatmaktadır. Bu panelde değerli konuşmacıların katkılarıyla çok önemli olacaktır" dedi.

"SAİD NURSİ'NİN EN ÖNEMLİ BULUŞU MANEVİ CİHATTIR"

Panelin moderatörlüğünü yapan Sait Kılıç, günümüzdeki radikal hareketler nedeniyle İslam'ın zarar gördüğünü belirterek Bediüzzaman'ın yaşadığı dönemde çok önemli tespitler yaptığını söyledi. Bediüzzaman'ın her zaman barıştan yana olduğunu ifade eden Kılıç, Said Nursi'nin en önemli buluşunun manevi cihat ve müspet hareket buluşu olduğunu kaydetti. Kılıç, "Gandi de buna benzer bir yöntemi kullanarak İngiliz sömürgesine başkaldırmıştır. Müspet hareketi benimseyen Said Nursi, ezilmeye ve tahakküme her zaman karşı olmuştur. Şu an dünyada soğuk savaş var, fikirlerle savaşılıyor. Davasını güzel anlatan derdini anlatır. Şiddet kullanarak sonuç alınamaz. Said Nursi de barış istiyordu, manevi cihat olacak ve insanları ikna edecekti. İslam dini barış dini olduğu için insanların gönlünü fethedecekti. Said Nursi her zaman silahla mücadeleden sonuç alınamayacağını vurgulamıştır. Müspet hareketle ve manevi cihatla, kalem-yazı ve fikirle mücadele etmeyi tavsiye etmiştir" dedi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel
title
Close